Bok- och filmtips.

Tim Curry

Veckans första filmtips kommer här. Jag börjar med musikalen Rocky Horror Picture Show, från 1975.

Två nyförlovade ungdomar, Brad och Janet, får punktering på ett däck en mörk och regnig kväll. För att få hjälp, vänder de sig till invånarna i ett gammalt slott, där de träffar dr Frank N” Furter ( bilden, spelad av Tim Curry). Han tar Brad och Janet med på en makaber resa som de sent ska glömma.

För dem som gillar filmer med svängig rockmusik och utflippade karaktärer är detta en fest för alla sinnen. Det är mycket fart och fläkt hela tiden, och det blandas med knasiga utbrott från främst Tim Curry. Rocksångaren Meatloaf finns också i rollistan. Hans nummer ” Hot patootie” är ett av filmens bästa nummer.

Jag gillar filmen väldigt mycket. Se den. Ni kommer inte att ångra er!

Boktips!

20170731_141407

Den spännande boken som syns ovan, Skuggor av ljus, är skriven av min vän och författarkollega Åsa Persson. En gastkramande thriller, där vi först möter kvinnan Ebba. Hon har ett förhållande med den yngre killen Mattias, och allt borde vara frid och fröjd. Men så är det inte. Mattias är extremt svartsjuk och våldsam, och misshandlar Ebba både fysiskt och psykiskt. Trots att hon blir kallad både fet och oduglig, är Mattias hennes liv. Detta ändras dock när hon träffar Kåre, en mentalt trasig polis som har mist sin fru och överlevt en otäck arbetsplatsolycka. Något finns mellan dem.

Jag läste boken med, bokstavligt talat, hjärtat i halsgropen. Berättelsen skildrar en verklighet som många tyvärr lever i idag. Spänningen och hotet finns där hela tiden, och man känner så mycket med både Ebba och Kåre när de kämpar med sina inre strider. Det är verkligen fint att få se när de träffas och något så småningom uppstår. Historien är verkligen en bladvändare. Jag kunde knappt lägga den ifrån mig, för jag ville se hur det skulle gå för Ebba och Kåre.

Jag tyckte mycket om den här boken. Hoppas att vi får läsa mer av Åsa Persson.

Christine!

Arnie.

Veckans tips blir ett bok- och filmtips i ett, kan man säga. Detta är den fantastiska historien Christine, en bok av den mästerlige Stephen King, som också finns som film, gjord av regissören John Carpenter.

Handlingen kretsar runt de unga killarna Dennis och Arnie. De är bästa vänner, trots att de är så olika. Arnie är skolans mesige nörd som blir retad av alla, medan Dennis är en av de så kallade coola killarna.

En dag får Arnie så syn på Christine, en röd Plymouth fury från 50-talet. Han blir helt besatt och köper bilen, trots Dennis invändningar och den mystiske säljaren. Arnie tror att bilen är hans väg till lycka, men något annat finns i bilen. Något otäckt som förändrar Arnie på både det ena och det andra sättet. Och Dennis tvingas se på.

Detta har kallats Stephen Kings mest sålda berättelse, och jag kan förstå det. Han är en mästare på att skildra individer som är på kant med det övriga samhället. Arnie är ett typexempel på en som har låtit sig hunsas länge, och med hjälp av den otäcka bilen exploderar han tillslut. Vanlig amerikansk 70-tals-miljö, med sina snabbmatställen och stora bilar, skiljer sig rejält från det mörka som inte så många ser. Och att onda gärningar kan ta boning i saker som en gång använts.

Läs boken, och se filmen! Det kommer att framkalla rysningar längs hela ryggraden, och en oemotståndlig lust att se vad som ska hända härnäst 🙂

Berenice.

Jag kan inte driva en blogg med den inriktningen jag gör utan att nämna min största förebild alla kategorier. Edgar Allan Poe, the master of suspense, the master of menace… Kärt barn har många namn, och denne man har verkligen producerat några av novellkonstens mest odödliga klassiker.

Historien Berenice, som jag tänker berätta om nu, läses i videoklippet ovan av den underbara skådespelaren Vincent Price, som har medverkat i flera produktioner av Poes verk. Det är en historia om besatthet som man kan känna igen även idag. Berättaren lever med sin kusin, Berenice, i ett dystert slott. De är olika till sättet. Han är dyster och grubblande, hon glad, vänlig och utåtriktad. När berättarens sinnessjukdom tilltar, och även Berenice blir sjuk, får det otäcka konsekvenser för de båda.

Lyssna gärna på klippet ovan, eller läs historien och Poes andra berättelser. Han är en fantastisk berättare 🙂 Tyvärr blev inte uppskattningen så stor under hans livstid, men nu har han blivit odödlig på berättarhimlen.

Invasion of the bodysnatchers.

Invasion-of-the-Body-Snatchers-1

Denna text beskriver en film som tog inspiration i vissa händelser som ägde rum i mitten och slutet av 70-talet. Hela Usa var i uppror efter Watergate-skandalen, och folk var misstänksamma mot allt och alla.

Filmens huvudpersoner, Elizabeth och Matthew (Donald Sutherland, bilden), upptäcker en dag att människor i deras närhet är förändrade. I vanliga fall glada och ömsinta människor är kyliga, korrekta och hårda. Helt olika sig själva. När Elizabeths pojkvän förändras till att bli riktigt elak, upptäcker Elizabeth och Matthew och deras vänner att utomjordingar har landat. De främmande varelserna duplicerar de jordiska kropparna och förstör originalen.

Filmen ifråga är en av de kusligaste och bästa jag har sett. Kamerafotots mörka ton förstärker känslan av utsatthet och klaustrofobi. Personerna kämpar helt ensamma mot mäktiga saker som kan utrota dem om de inte är uppmärksamma. Jag kan se filmen om och om igen, bara för att jag gillar skådespelarna och historien så mycket. Konstigt egentligen vad undergångsskildringar har dragningskraft på människor 🙂

Andra kända skådespelare är Leonard Nimoy, känd från Star Trek-serien, och Jeff Goldblum, från Jurassic Parc och Flugan.

Historien filmatiserades för första gången 1956. Detta är den andra filmatiseringen i ordningen, och också den som kan förmedla historien bäst. Se den.

Carmilla.20170902_140747

Detta har kallats för världens första vampyrhistoria, och skrevs av irländaren Sheridan Le Fanu långt före Bram Stoker och hans Dracula.

Romanen handlar om flickan Laura, som bor med sin brittiske far och tjänstefolk i ett gammalt slott i Östeuropa. Hon har aldrig haft några lekkamrater, utan har sysselsatt sig själv genom åren.

Men en kväll sker en vagnsolycka utanför slottet. En förnäm kvinna ber Lauras far att ta hand om hennes dotter, Carmilla, under tiden som hon far på en brådskande resa. Så sker också. Under dagarna och veckorna som går blir flickorna allt närmare vänner, men Laura upptäcker snart att det är något otäckt med Carmilla.

Boken utgör en del av det tidiga 18800-talets gotiska skräckromantik som jag älskar att läsa. Det är en härligt spännande berättelse om något som vi vanligtvis inte ser, som bara uppenbarar sig för det som det är menat för. Förutom krafter som utgör ett större hot än döden, kan jag tolka berättelsen som en tidig skildring av lesbisk kärlek. Sådant var inte så vanligt i skrift denna period.

Jag rekommenderar starkt boken. Den är särskilt bra för dem som gillar vampyrer, ödsliga miljöer m.m, men spänningen kan tilltala alla.

Masque of the red Death.

masque_of_the_red_death_xl_01-film-b

En av mina starkaste filmupplevelser är Masque of the red Death, regisserad av Roger Corman 1964, och baserad på Edgar Allan Poes novell med samma namn.

Filmen utspelar sig i en diffus tidsålder, men i en miljö som jag tycker har drag av medeltid. Den fruktansvärda sjukdomen Röda döden hemsöker en ödslig landsbygd. Prins Prospero ( den mästerlige Vincent Price, bilden), en ond tyrann som experimenterar med satanism, beslutar sig för att stänga in sig och sitt hovfolk i sitt slott och lämna folket åt sitt öde. På så sätt kan inte smittan komma åt honom. Men ödet spinner sina trådar…

Fotot i filmen är hela tiden mörkt och lite murrigt i färgerna. Om man söker efter en film med rappa repliker och tokig handling, är inte detta bra val. För det här är en mörk historia som sätter människans ofullkomlighet i fokus. Oavsett om det är en ond människa, som Prospero, eller en god, så visar filmen att det finns mycket högre makter som samverkar. Du kan inte undfly ödet.

Jag älskade filmen. Poes historier säger mycket om människan, att hon varken är bara god eller ond, utan att hon är en sammansättning av båda som kan bli ganska otäckt ibland. Vincent Price är en fantastisk skådespelare som gestaltar Prosperos mörka själ på ett sätt som inte kan ses för många gånger.

The tell tale heart.

Det skvallrande hjärtat

Veckans tips blir återigen en Poe-historia: novellen The tell tale heart. Historien berättas av en man som troligtvis sitter i fängelse, det är en tolkningsfråga. Han har varit vårdare åt en gammal man, som verkar lida av starr. För det ena ögat är vitt och grumligt, ”som en gams öga”. Så fort gamlingen betraktar vårdaren, blir han kuslig till mods och rädd till vanvett. Tillslut bestämmer han sig för att ta livet av den gamle mannen.

Den här historien tillhör Poes absolut bästa, enligt mig. Här visar han att skräck kan vara så mycket mer än blodsplatter och avhuggna kroppsdelar. Att lyssna på mannen är bara det kusligt. Han påstår själv att han absolut inte är galen. För hur skulle en galning kunna planera så försiktigt och klokt? Ju längre fram berättelsen skrider, desto tydligare märks det att mannen är just galen. Hela tiden hävdar han att den gamle inte har gjort honom något illa, tvärtom. Ändå mördar han honom.

Om man vill se mer, sök då på Edgar Allan Poe och The tell tale heart på youtube. Där finns en video där Vincent Price (bilden, också en ofta förekommande förebild i mitt eget författarskap) gör en underbar tolkning.

Misery.

Annie Wilks

Detta blir ett sammanslaget bok- och filmtips. Jag tänker berätta om boken Misery, av Stephen King, första gången publicerad 1987.

Författaren Paul Sheldon, huvudpersonen, har slagit igenom stort med de romantiska böckerna om den halvdumma hjältinnan Misery. Han själv avskyr dock sin karaktär. Så pass mycket att han dödar henne i sin senaste bok. Skönt, nu är han fri. Tror han.

Efter en svår bilolycka i en snöstorm, där Paul sånär mist livet, vaknar han upp hos Annie Wilks. Hon är en sjuksköterska som själv säger sig vara hans största fan, och vars favoriter är böckerna om Misery. Till en början spelar Annie rollen som den barmhärtiga samariten, men Paul inser snart att allt inte står rätt till med henne. Och när Annie läser boken där Misery dör, blir det farligt för Paul själv.

Jag älskar berättelsen. Särskilt kuslig är den, eftersom människor som Annie finns ute bland oss. Hon skulle kunna vara en verklig person. Stephen King lyckas verkligen beskriva både Annie och Paul så fantastiskt att man verkligen upplever Annies galenskap och Pauls utsatthet.

Boken filmatiserades 1990, med Kathy Bates(bilden) i rollen som Annie Wilks och James Caan som Paul. I mitt tycke är den lika fantastisk som boken.

Skräcknoveller.

20170929_074647

En stor författare i mina ögon är Howard Phillips Lovecraft, eller HP Lovecraft. Han publicerade ett antal noveller under sin livstid, som på senare år har fått ett rejält uppsving. Och jag medverkar gärna till att sprida kunskapen om denne märklige, duktiga författare.

Lovecrafts författarskap rör sig hela tiden kring teorin att det finns aspekter av verkligheten som vi människor inte kan ta del av utan att mista förståndet. Flera av novellerna handlar om det, t. ex demonen Chtulhu som har sin sovplats på havets botten. En dag ska Chtulhu vakna och döda människorna, enligt en novell i boken.

Många av berättelserna berättar om händelser och ting som kan tyckas osannolika, men som kanske inte riktigt är det, då vi har så liten kunskap om universum. Jag har redan nämnt berättelsen om Chtulhu, men andra historier är också väldigt spännande. Re animator handlar om två studenter som blivit besatta av tanken på att återväcka döda till livet, och som får skrämmande resultat när deras experiment förverkligas. Andra teman är bondgårdar som utplånas helt av utomjordiska väsen, övergivna städer bortom verkligheten, ondskefulla trädgårdar m.m.

Jag älskar historierna. De är en verkligt skön flykt när livet är lite jobbigt, och så kan jag hålla med Lovecraft i tanken att det finns så mycket mer i universum än vi förstår.

Mannen utan ansikte: Hämnden.20170930_102733

En lysande historia som jag varmt kan rekommendera är Hämnden, en härlig thriller skriven av min vän och kollega Rolf Norrman. Jag kan säga att det var riktigt svårt att lägga den ifrån sig.

Allt börjar med att fyra affärspersoner träffas en mörk kväll och bildar en kartell, för att bättre kunna få kontroll över affärsintressen. De är alla målmedvetna, men affärsmannen Marcus Lindh skyr inga medel för att få som han vill. Och de som sätter sig upp mot honom går inte säkra.

Samtidigt anar inte Adam Vikman vad han ger sig in på när han tackar ja till det nya jobbet på företaget TA Dynamics. Företaget sysslar med konstiga saker, och det verkar som att någon annan drar i tåtarna.

Boken genomsyras av fart och fläkt. De olika personernas perspektiv växlar i olika kapitel, vilket är ett härligt berättargrepp som fungerar jättebra. Man möter Adam Vikman och hans uttråkade,otrogna fru Dominique, polisen Marit Hellner, torpeden JP och den skrupelfria Marcus Lindh. Alla deras liv och öden flätas samman på ett fängslande sätt.

Läs boken. Det är en jättebra historia, med personer som engagerar.

Det susar i säven.

20170828_162620

Det här är en av mina absoluta favoritböcker, som jag kan läsa hur många gånger som helst. Den utkom för första gången 1905, och skrevs av britten Kenneth Grahame.

Berättelsen handlar om råttan, mullvaden, paddan och grävlingen, som allihop bor längs flodbanken i England. De har alla olika personligheter; mullvaden är blyg och poetisk, råttan klok och rådig, paddan skrytsam och högljudd, och grävlingen barsk, men godhjärtad. Det händer mycket spännande saker runt dem. Paddan, som hela tiden söker nya kickar, stjäl en bil som han ställer till mycket oreda med. Han haffas av polisen och kastas i fängelse, men rymmer. Vid ett tillfälle går mullvaden vilse i storskogen, och stöter på vesslorna och andra oknytt.

Bokens miljöskildringar är en del som gör den till den stora läsupplevelse det är. Allt sker i Englands vackra skogar, flodbanker m.m, vilket jag tycker är avkopplande. Själva figurerna är också underbart beskrivna, så att man inte kan låta bli att engagera sig i dem. Allt har filmatiserats också, och det är en lika stor visuell upplevelse. Utan att ljuga, kan jag säga att denna berättelse har varit en stor del av min barndom.

Femte dagen.

20171017_141310

Femte dagen är en underbar spänningsroman som min vän och författarkollega Ulrika Amador debuterat med i år. Handlingen kretsar kring den unga kvinnan Ylvette som tappar minnet efter en svår olycka. När hon kommer till medvetande igen, upptäcker Ylvette att hon lever tre parallella liv. Dels som sig själv, men också som den felaktigt dödsdömda Anna och den klipska adelskvinnan Catharina.

Ju mer Ylvette får reda på om sig själv, desto mer gastkramande blir det. Innan olyckan arbetade hon med jakten på ett dokument kallat Femte dagen, en del i skriften De två världssystemen, som Descartes och Galileo författat. Ett dokument som främmande människor skulle döda för att dölja.

Ulrika Amador har verkligen lyckats få till en dunderdebut. Jag kan inte lägga boken ifrån mig, för känslan av utsatthet och hot är så fängslande. Ylvette vet inte vem hon kan lita på, och det blir extra tydligt vilken skräck hon känner när hon inte minns sin pappa och syster.

Jag ser fram emot att läsa mer av Ulrika Amador i framtiden ☺

Nollpunkt Stockholm.

20171105_212733

Rolf Norrman levererar ännu en spännande berättelse i Mannen utan ansikte-seriens andra del, Nollpunkt Stockholm. Personerna från första delen återkommer och engagerar lika starkt som förut. Jakten på den döda rekryteraren David Ragners mördare fortsätter, och trådarna dras åt allt hårdare runt Marcus Lindh. Marcus är affärsmannen som har papperstunna skrupler, som inte låter något stå i vägen för honom i jakten på att nå sina mål. Hans hustru, Marianne, är lojal och följer honom långt. Men snart når hon en gräns, när något händer på Stockholms central…

Boken är lika spännande som den första, med mycket fart och fläkt. Tuffa polisen Marit njuter av tanken på att sätta dit Marcus Lindh. Adam Vikman sitter i häktet för misshandel, och oroar sig för sin kidnappade fru Dominique. Komissarie Jonna Williams kämpar med både en utredning och cancersjukdom. Yvonne Angers roll i det hela klargörs ytterligare.

Kan bara säga: Toppenbra Rolf! Du gör mig inte besviken. Skriv på.

Det mörka tornet.

20171126_142643

Stephen King kan man aldrig läsa för mycket av, enligt min egen åsikt. Och vill ni läsa en riktigt spännande berättelse, med magi, mystiska män, döda städer och annat spännande, är serien Det mörka tornet ett kanonbra val.

Böckerna skildrar Roland, en revolverman och cowboy, som färdas genom öknen i ensamhet. Han har bara ett mål med sitt liv. Det är att finna Det mörka tornet, platsen där alla världar hålls samman. Onda krafter är på väg att störta tornet och utplåna universum, vilket är Rolands uppgift att förhindra. En av dem är Mannen i svart, en urgammal fiende som medverkade till att Rolands hemstad utplånats och hans mors död.

Berättelsen ryms i sju böcker, som alla skildrar en del av hur Roland kommer närmare sitt mål. Han får sällskap av missbrukaren Eddie Dean, schizofrena Odetta Holmes och elvaårige pojken Jake Chambers, och tillsammans bildar de en något omaka grupp.

Jag fick tipset om att läsa böckerna av en släkting, och jag ångrar det inte alls. Berättelsen är mycket spännande, med fart och fläkt, och mycket mystik. Ibland vet man inte hur man ska förhålla sig till vår verklighet, om den verkligen är som det ser ut. Stephen King har gjort ett fantastiskt arbete med serien, som han själv har kallat sitt livsverk. Läs den, och ni får följa med på en resa man inte glömmer i första taget.

Udralos.

Udralos

En bok för alla fantasyfans, både erfarna och nyblivna. Min kollega Josef Rääf har fått till en verklig dunderdebut om halvmåneplaneten Udralos och dess invånare. Där händer många spännande saker, som skildras i denna volym på tre delar.

Allt börjar med att staden Mirror utplånas av en otäck jordbävning, orsakad av den onda prästinnan Rebecka. Människorna utplånas, utom några ungdomar som lyckas fly. En flicka säljs som slav, en yngling vaknar upp i en främmande stad och finner att han har tappat minnet. Onda varelser skapas i ett koncentrationsläger, och ledarna vill förgöra världen.

I de andra delarna har människorna från bokens början bildat riket Librata, men möter motstånd från ärkeprästinnorna som tjänar tjurguden. Saker som tidigare har hänt bryter bandet mellan tvillingsystrar, och en otäck pestsjukdom börjar härja.

Jag läste boken med mycket nöje. Berättelserna innehåller sådant som jag personligen gillar väldigt mycket, som andra världar, magi, ritualer, sekter osv. Det är förstås bara min personliga tolkning, men jag ser att författarens beskrivning av religionen påminner om vår kristendom. Det gör allt ännu mer intressant, och skapar något att relatera till. Texten är lättläst och flyter på bra. Jag kan inte lägga boken ifrån mig, då jag hela tiden vill veta hur det ska gå för personerna.

Alla som gillar fantasy; Läs boken. Detta kan vara en av våra nya stora.

Författare, från dröm till verklighet.

Kim

Det här boktipset rekommenderas särskilt till de som drömmer om att bli författare, men även de som bara älskar Kims böcker kommer att älska den här boken.

I boken, som utkom 2017, berättar Kim om sin väg från en liten åttaåring som drömde om att bli författare, till att idag ha givit ut 46 böcker. Ingen dålig produktion, eller hur? Vägen har inte alltid varit spikrak, och ibland dyker det upp hinder på vägen som känns väldigt jobbiga. Men Kim har bitit ihop och tagit nya krafter. Jag beundrar kvinnan, som är en av våra allra största författare.

I slutet på varje kapitel kommer små tips som alla kan ta del av för att komma framåt. Kim kan verkligen inspirera med sin historia, få dig att tro på dig själv. Hon tipsar om hur du kan öva upp ditt minne genom att iaktta och memorera, om hur man kontaktar förlag, om vad man ska tänka på vid debuten och mycket annat. Jag sög i mig all kunskap som en skurmopp, kunde inte sluta läsa. Mycket fascinerande texter och tips, som alla kan ta del av.

Hjärntvättad.

Hjärntvättad

Mystik. Scientologi. Pedofiler och poliser. En livvakt från New York som har bosatt sig i en stuga på Björkholmen i Karlskrona. Alla dessa saker ingår i den mycket spännande romanen Hjärntvättad, en thriller skriven av min vän och kollega Stefan Malmström, som jag har haft den stora äran att lära känna. Detta är hans debutroman.

Luke Bergmann, en livvakt med ett rörigt förflutet, bor och verkar i Karlskrona sedan många år. En lördagskväll hittar han sin bästa vän, Viktor Spandel, och dennes lilla dotter Agnes, döda i sin lägenhet. Viktor verkar ha hängt sig i en snara på toalettdörren, och dessutom ha tvingat i Agnes ett nervförlamande gift. Luke vägrar att tro att vännen har tagit livet av sig. Han börjar rota i Viktors bakgrund, som sträcker sig ut till saker som han inte har haft en aning om. Samtidigt hittas fler och fler personer döda.

Parallellt med historien om Luke får vi följa Jenny, en ung tjej på nitton år, som träffar några människor som hon känner sig dragen till med en gång. De verkar så coola och trevliga. Hon anar inte att hon kommer att dras in i ett sammanhang som är svårt att lämna. Ett mycket farligt sammanhang.

Från första stund älskade jag den här boken. Man fångas in av handlingen på en gång och förstår att något mystiskt händer när Luke kommer till Viktors lägenhet. Då jag själv är väldigt intresserad av sekter och deras inverkan på människor, samt gillar spännande berättelser med fart och fläkt, tilltalades jag mycket av boken. Man förstår så väl hur lättpåverkade människor är, och särskilt unga människor. Den fria viljan betyder inte mycket när människor tilltalas av något.

Jag älskade boken så mycket att jag sträckläste den på fyra dagar. Det var så spännande att jag inte kunde låta bli att se efter hur det skulle gå. Jag ser fram emot att läsa mer av Stefan Malmström. Skriv på 🙂

Desperation.

King

Självklart måste en bok av min största förebild och idol, Stephen King, också komma med på denna sida. Jag vet att jag har skrivit om honom förut, men jag anser att man aldrig kan få nog av att läsa hans verk. För mig handlar berättelserna inte bara om monster, utan också om människor. Hur komplexa och sårbara vi är när det kommer till kritan.

Det äkta paret Mary och Peter Jackson, som är på väg hem med hans systers bil genom Nevadaöknen. Familjen Carver, som är på semester med sin husbil och råkar välja en färdväg genom samma öken. Författaren Johnny Marinville, som genomför en långresa med sin Harley Davidson. Alla har de en sak gemensamt; Collie Entregian, en överdimensionerad, blond polis, som är fullständigt bindgalen. Han stannar de olika människorna mitt i öknen av olika anledningar, och verkar först vara sympatisk och trevlig. Dock blir de efter en stund varse att något är fruktansvärt fel med Collie. Förutom att han misshandlar dem, och vid ett tillfälle dödar ett barn, pratar han konstiga saker för sig själv och har förmåga att befalla över djur. Dessutom faller hans kropp sönder i köttslamsor och blod.

Han tar dem till Desperation, en gruvstad, där något hemskt har ägt rum. Människor är döda, och spindlar och skallerormar härbärgerar husen. Svaret på allt är äldre än själva tiden.

Jag tycker att detta är en av Stephen Kings allra bästa böcker. Han behåller den kusliga känslan i texten från första till sista sidan, och beskriver personerna så att man bryr sig om dem. Speciellt älskar jag David Carver, sonen i familjen, som har en alldeles särskild kontakt med Gud.

Beskrivningen av staden Desperation håller mig klistrad i boken. King fångar det både ödsliga och storslagna, så att jag som läsare bara vill veta mer om varför det har blivit som det blivit. Och Collie själv förmedlar rysningar med sitt ondskefulla sätt och sin sönderfallande kropp, samtidigt som man älskar karaktären.

Ett härligt val för alla Stephen King- älskare.

I lagens famn.

Kerstin D

Det är verkligen roligt att träffa författarkollegor och läsa deras verk. Alla bär på så många fantastiska berättelser, om sina erfarenheter och sitt liv. En av alla är Kerstin Dejemyr, som jag hade den stora förmånen och äran att lära känna på Karlskrona stadsbiblioteks evenemang Författarlördag. I lagens famn är Kerstins debutroman.

Historien kretsar kring Lene, en ung polisaspirant som nyligen har börjat en ny tjänst. På en personalfest möter hon chefen Anders, en karismatisk och rolig man som Lene bli blixtförälskad i. Att han är gift är inget hinder för Lene. Men allt eftersom relationen pågår, får Lene se allt fler av Anders sidor. Och alla är inte trevliga. Lene får svårt att ta sig ut. Städaren Enok, som arbetar på polisstationen, anar vad Lene upplever. Vågar han berätta om sina misstankar, eller ska han hålla tyst?

Den här boken slukade mig från första stund, med sin unika handling och fängslande persongalleri. Jag ville bara veta hur det skulle gå för Lene. Skulle hon klara sig utan att brytas ner av Anders? En smula ilska kom också gentemot nämnda man, som trots att han är polis, behandlar kvinnorna i sitt liv under all kritik.

Boken är också mycket unik, på det sättet att den inte är en traditionell polisroman/deckare. Jag skulle snarare beteckna berättelsen som ett relationsdrama, där vi får följa människorna bakom uniformer och titlar. Det är en av bokens många styrkor.

Jag hoppas att vi får läsa mer av Kerstin Dejemyr i framtiden. Skriv på 🙂

Guds synd.

Guds synd

En både mysig och väldigt ryslig skräckhistoria. Romanen Guds synd, med underrubriken Mörkrets barn, är skriven av min vän och kollega Mikael Mansen, en fantastisk författare som jag har haft äran att komma i kontakt med.

Vi får följa den unge antikhandlaren Jona i 1890-talets London. Han arbetar i sin gammelmorbrors antikaffär, och gör sitt bästa för att vara duktig och sköta sina plikter. Dock lyckas inte Jona med detta. Fäblessen för vin och vackra kvinnor vinner för det mesta.

Så en dag får Jona syn på en gammal kista i butikens källare, en kista med underliga tecken. Oförmögen att motstå sin nyfikenhet, öppnar han den. I och med det, släpper Jona ut mästaren, en många tusen år gammal vampyr från Babylon. Vampyren förändrar Jona. Gör honom både starkare och snabbare.

Jag älskade den här boken väldigt mycket. Med sina skildringar av mörka gränder i London, månsken, dekadensen som pågick jämsides med en hutlös fattigdom och ondskefulla, luriga väsen, fångade den mig på en gång. För mig, som älskare av skräckberättelser och rysare, var det en riktig godbit.

Romanen är inte bara en traditionell vampyrberättelse. Tillsammans med Jona ställs vi inför frågor av existentiell art, som; Vad är ont? Är han ond eller god? Har Jona något val i sina handlingar, eller är han bara ett hjälplöst offer för en omänsklig drift som bor i honom? Är han människa eller ett odjur?

Alla dessa frågeställningar ger en dimension till berättelsen som jag uppskattade väldigt mycket.

Jag ser fram emot att läsa mer av Mikael Mansen, som jag tycker är en fantastisk författare. Läs boken 🙂

Eldfödd.

Eldfödd

Sommar och sol, och gröna blad. Trots att årets finaste årstid råder utanför, kan jag inte låta bli att plöja allas vår Stephen Kings klassiska verk. Hans nya är också spännande och bra, men inget går upp mot klassikerna som har uppnått kultstatus. Boken ovanför, Eldfödd, utkom 1981.

Berättelsen kretsar kring Andy McGee och Vicky Tomlinson, två fattiga universitetsstudenter som deltar i ett experiment med hallucigena droger mot löfte om 2000 dollar. Efteråt gifter de sig och får en liten dotter, Charlene, Charlie kallad. Vad de senare upptäcker, är att experimentets verkningar inte gick obemärkt förbi. Både Andy och Vicky har fått sällsynta förmågor att psykiskt dominera andra människor. Och Charlie är något alldeles extra. Hon kan tända eldar med bara sin viljekraft…

Forskningsinstitutet, kallt Butiken, är medvetna om detta. De leder en jakt på Charlie och hennes pappa över hela landet, för att få Charlie att delta i experiment för regeringens säkerhet…

Detta är en underbart spännande och ryslig bok, som jag blev otroligt gripen av, trots att jag har läst den tidigare. Viljan att skada en liten åttaårig flicka och behandla henne som ett försöksdjur, och dessutom målet att eliminera Andy, är grymheter som tar tag rakt i själen. Butikens likgiltighet inför människoliv och besatthet att experimentera med droger på folk som är annorlunda både äcklar och fascinerar mig. Charlie själv framstår som ett klokt barn som vet att hon inte får utmärka sig och måste iaktta försiktighet. Emellanåt brottas hon med blandade känslor av självförakt inför sin förmåga, och njutning när elden bland annat skadar några agenter från Butiken.

Om du gillar dystopiska skildringar med statskontrollerade experiment och människors utsatthet inför makter som inte ser något värde i den lilla befolkningen, ska du läsa den här boken.

Minnet av Renate.

Renate

Det är alltid roligt att upptäcka nya ämnen att läsa om. För mig är det den här gången kalla kriget, Östtyskland och allt spioneri som förekom i denna både kalla och hotfulla miljö.

Alla ovan nämnda saker ingår i romanen Minnet av Renate, skriven av Peter Ahlquist, som jag har haft den oerhört trevliga förmånen att lära känna.

Det börjar med att de två bröderna Sivert och Roland Magnusson, deras vän Sven och berättarjaget i sin ungdom reser till en festival i Östtyskland. Sedan blir framförallt den yngre brodern, Roland, indragen i en kedja som kan riskera Sveriges säkerhet.

På grund av en skada under sin militära karriär, företar Roland en resa till Östtyskland. Där träffar han paret Werner och Renate, som redan är involverade i spioneri. Han blir förälskad i Renate, och samtidigt värvas Roland motvilligt till att bli underrättelseagent.

På äldre dagar reser Roland tillbaka till landet. Muren och diktaturen har fallit. Roland laddar inför ett möte med Renates man.

Jag tyckte väldigt mycket om den här boken. Det är en oerhört spännande historia om en tid, där vi i Sverige ofta levde i osäkerhet inför vad den tyska makten skulle hitta på. I texten kan jag som läsare verkligen känna den påtagliga spänningen som rådde. Hur vem som helst kunde råka illa ut, om man inte var försiktig. Jag får både härliga och kusliga rysningar i kroppen, samtidigt som jag inte kan sluta läsa.

Jag vill gärna läsa mer av Peter. Skriv på 🙂

Mördande foto.

Foto

Inget är så härligt som att läsa en riktigt spännande bok. En där handlingen riktigt griper tag, och man bara sugs med. Dessutom en bok där man engagerar sig mycket i personerna som upplever de olika händelserna.

En sådan bok är det här, Mördande foto, av min kära mentor och kollega Kim M Kimselius. Historien kretsar kring Marina, en tonårstjej som inte har ett likadant liv som alla andra. Hon får inte gå på fritidsaktiviteter efter skolan, och knappt berätta något om sig själv för sina vänner. Dessutom har Marinas mamma förbjudit henne att någonsin lägga ut bilder på sig själv på nätet. Marina vet inte varför.

Så en dag drivs allting mot en mardröm. Klassen får besök av en författare, som vill fotografera eleverna i klassen och lägga ut på sin blogg. De har en vikarie, som inte känner till Marinas fotoförbud. Så hon tar chansen att en enda gång få vara som alla andra, utan att ha en aning om det skrämmande som sedan inträffar.

När jag började läsa boken, hade jag väldigt svårt att lägga den ifrån mig. Berättelsen belyser hur farliga sociala medier kan vara. Att man aldrig kan veta till hundra procent vem som sitter bakom den andra skärmen och skriver. Ett tema som är mer aktuellt än någonsin i dessa tider, men som framförallt förmedlar en underbart spännande historia. Jag känner väldigt mycket med Marina och hennes mamma, kan ta in utsattheten som uppstår när de är jagade av någon som vill dem illa.

En underbart spännande bok. Kim visar än en gång vilken mästerlig författare hon är, också när det gäller att skriva thrillers. Skriv på 🙂

Häxjakten.

Häxjakten

Gillar du häxor, magi och andra världar? Drakar och andra fantasivarelser? Då är denna bok absolut något för dig.

Min goda vän, Kim M Kimselius, har skrivit en fantastisk bok som handlar om just detta. Jag läste ut den på tre dagar, efter att jag hade fått den på posten.

Historien kretsar kring flickorna Ulla och Kathleen, från Sverige respektive Skottland. De har brevväxlat med varandra länge, och nu ska Kathleen besöka Ulla i Sverige. När flickorna går på en utomhusgudstjänst, händer det märkliga. De sveps bort av något som liknar en tornado, och hamnar i vad de tror är en annan tid, där allt ovan nämnt existerar. Uppretade människor börjar jaga dem, efter att Ulla har fritagit en ung häxa från ett brinnande bål. Ulla och Kathleen blir också anklagade för att vara häxor!

Jag älskade att läsa den här boken. Berättelsens fart och fläkt, tillsammans med sin spännande miljö, gjorde att jag inte kunde lägga boken ifrån mig. Saker som magi och andra världar är något jag älskar att läsa om, vilket bidrog till min positiva läsupplevelse. Ulla och Kathleen engagerar också väldigt mycket som huvudpersoner. Man känner den väldigt starka tillit som finns mellan dem, och vill så gärna veta hur det ska gå för dem.

Oavsett om du är ett inbitet fan av fantasy, eller om du bara älskar Kims underbara böcker, rekommenderar jag att du läser boken. Du kommer inte att ångra dig 🙂

Spöket på Torpa Stenhus.

Oavsett om du är intresserad av svensk historia, eller om du bara älskar Kim M Kimselius underbara böcker, kan jag rekommendera den fantastiska boken Spöket på Torpa Stenhus. En oerhört spännande berättelse, som innehåller både fart och fläkt, samt riktiga historiska personer.

Theo, Ramona och Ramonas kusin Robert är på besök på borgen Torpa Stenhus. De lyssnar fascinerat på guidens berättelser och iakttar allt det vackra i rummen.

Vad de inte vet , är att någon följer efter dem. Det lilla spöket Gustav har tröttnat på att vandra runt i borgens salar. Nu har han utsett Ramona till att hjälpa honom. Detta får omtumlande konsekvenser för dem alla.

Kim berättar om platsen på ett underbart fängslande sätt. Dessutom får jag lära mig om skeenden i den svenska historien som jag tidigare inte varit så insatt i. Boken gör mig sugen på att själv besöka Torpa Stenhus.

Läs boken. Ni kommer inte att ångra er 🙂

Gräns.

Tycker du om fantasifulla berättelser? Sådana där det mystiska smyger sig in i vardagen? I så fall är Gräns en film för dig.

Filmen, som är baserad på en novell av författaren John Ajvide Lindkvist, rör sig runt kvinnan Tina. Hon arbetar som tulltjänsteman, och lever ett liv som många andra. Men hon har alltid känt sig utanför och ful. Utan att riktigt veta varför.

En dag träffar hon Vore. Han ser annorlunda ut, precis som hon. Och snart förstår Tina att hennes liv alltid har varit en lögn.

Med sin naturmystik och makliga tempo, var det här en historia som verkligen föll mig i smaken. Tanken att tillvaron egentligen är väldigt bräcklig, att där finns främmande element som inte är som oss, kittlar sinnena. Den klassiska sagan om bortbytingen i vår egen tid gör allt än mer intressant.

Gå och se den 😊

Själaryckaren.

20181021_091248.jpg

Det finns böcker som riktigt tar andan ur läsaren. Som suger in personen, och gör att man aldrig vill släppa taget, hur otäckt det än är. En sådan bok är Själaryckaren, skriven av min vän och kollega Ulrika Amador. Detta är hennes andra bok.

Berättelsen utspelar sig i ett framtida Sverige, där det bara finns tre fungerande städer, och där brottslingar döms till själatömning istället för dödsstraff. Jo, du läste rätt. En själaryckare hakar fast vapnet på omslaget i en brottslings kropp, och sedan sugs själen ut ur kroppen.

Norah Klint är en av dessa själaryckare, som jobbar för rättsnämnden. Hon utför sitt jobb, och gör det bra, men börjar tvivla på det rätta i det. Efter en makaber utforskning tillsammans med revolutionären och brottslingen Zeke, förändras hennes liv för alltid. Regeringen har nämligen något skumt för sig.

Jag älskade den här boken väldigt mycket. Berättelsen hugger tag i mig, med sina mörka miljöer och kittlande händelser. Ulrika gör allt väldigt levande, och får mig att känna att det här med själatömning kanske inte alls är så avlägset som i bokens beskrivning. Jag mysryser av välbehag, och är väldigt glad att själatömning inte praktiseras idag. Fast, man vet ju aldrig, hihi 🙂

Läs den här fantastiska boken, av en fantastisk författare 🙂

Pestens tid.

Tänk dig att du sitter på en uteservering med dina vänner. Ni pratar om politik och läget i samhället. Småkäbblar lite. Och i nästa ögonblick förändras allt.

Detta händer Stuart Redman under en kväll med vännerna. En bil kör förbi, och på sin vingliga färd totalrammar den pumparna på Bill Hapscombs bensinstation. I bilen sitter en mycket svårt sjuk man, tillsammans med sin döda hustru och sitt döda barn.

På bara några dagar bryter en fruktansvärd superinfluensa ut. Horder av människor dör. Städer ligger alldeles öde. Vägar är blockerade av stillastående bilar.

Bara några tusen människor överlever. Genom märkliga drömmar börjar de samlas i två falanger. Den gamla kvinnan i öster, som anför det goda, som vill bygga upp den gamla världen igen. Och så finns den svarte mannen, belägen i väster. Han vill förgöra det goda.

Jag kan inte med ord förklara hur mycket jag älskar denna fantastiska berättelse, som kanske inte alls är så osannolik i verkligheten. Det är en av Stephen Kings absolut bästa böcker, med många karaktärer som engagerar läsaren. Larry, en ung, ambitiös musiker, som har fått livet omkullkastat. Nick, en dövstum kille, som får prova på jobbet som sheriff. Den gåtfulla Nadine, som bär på en hemlighet, och många fler.

Temat i denna underbara apokalyptiska berättelse, är kampen mellan gott och ont. Även om vi förhoppningsvis blir förskonade från det som händer i boken, kan denna strid relateras till mycket. Kanske också till det som pågår inom oss själva?

En fantastisk bok ☺

Nevermoor :Morrigan Crows magiska förbannelse.

Efter den stora världssuccen med Harry Potter, kändes det nästan omöjligt att någon skulle kunna åstadkomma något liknande. Men serien om Morrigan Crow känns som en möjlig arvtagare.

Morrigan är en otursdrabbad flicka. Det mesta som hon tar sig för blir fel, och andra undviker ögonkontakt med henne. Men det värsta är att Morrigan är förutbestämd att dö på sin elfte födelsedag.

Allt detta ändras dock när hon träffar den fantastiska Jupiter North. Han räddar henne från döden och för henne till den förunderliga staden Nevermoor. Där ska Morrigan genomgå ett antal svåra prövningar.

Jag älskar berättelser om magi och fantasifulla händelser, vilket gjorde att jag verkligen älskade den här boken. Den gotiska stämningen i scenerna med familjen Crows kråkslott var ännu en aptitlig krydda, vilken framhäver Morrigans kämpande för att bli accepterad av en familj som för länge sedan har gett upp henne. Jag känner hennes lättnad och förundran när Jupiter hämtar henne.

En härlig fantasyberättelse för både stora och små. 😊

Till sista blodsdroppen.

Alla sagor har ett slut. Så också min kollega Rolf Norrmans fantastiska serie, Mannen utan ansikte, som här avslutas med Till sista blodsdroppen. När boken börjar, är mycket förändrat. Affärsmannen Marcus Lindh släpps ut ur fängelset, sliten och mycket sjuk. Hans kraft och makt har brutits ner, men han är fortfarande beredd att göra vad som helst för att ha kontroll. Adam och Dominique har skilt sig, och försöker skapa ett eget liv. Men finns kanske känslor kvar i bakgrunden? Vad låg bakom Marcus kontroversiella lagförslag i första boken? Och vem är den mystiska kvinnan Josephine?

Jag älskade den här boken lika mycket som de andra två. Mycket spänning, fart och fläkt, och en känsla av att säcken knyts ihop. Jag tycker mycket om överraskningarna som dyker upp med jämna mellanrum, som kopplingen mellan Marcus och Josephine. Och det mänskliga draget som kan ses hos Marcus vid ett flertal tillfällen.

Det är tråkigt att serien tar slut, men jag hoppas att vi snart får läsa ännu mer av Rolf 😊

Slutet.

Tänk dig att det är sommar. Du är sjutton år gammal, och alldeles i början av livet. En dag får du veta att livet snart kommer att ta slut. Om fyra månader kommer en komet att träffa jorden, och utplåna allt liv.

Detta är vad som händer Simon, en helt vanlig sjuttonårig kille, som mest av allt vill vara med sin flickvän, Tilda. Men hon drar sig undan, och uppför sig alltmer märkligt. Och en kväll händer något fruktansvärt.

Lucinda är cancersjuk, och har varit bästa kompis med Tilda. För att vänja sig vid tanken på jordens öde, och för att bevara allt för andra arter, skriver hon i appen Tellus.

Simon och Lucinda förenas i sin jakt på svar. Och under tiden kommer kometen Foxworth allt närmare jorden.

Boken är främst en ungdomsroman, som utspelar sig i ett vardagligt Sverige. Ändå är den väldigt otäck, och får mig att rysa på många ställen. Sverige håller på att falla sönder i bitar, de går inte att importera mat, osv. På tv håller man avskedskonserter. Känslan av att mötas av det överallt, att man inte slipper undan, ger en verklig skräckkänsla.

En kanonbra bok 😍

1408.

Stephen King är mästaren, och min hjälte. Det verkar som att allt han rör vid blir till guld. Också den här historien, som är en riktig skräckpärla.

Berättelsen 1408, först publicerad i novellsamlingen med samma namn, berättar om författaren Mike Enslin, som skriver böcker om det övernaturliga. I själva verket är han dock skeptiker, och har aldrig sett något.

En dag får Mike ett vykort, där det står : Gå inte in i rum 1408. Vilket får Mike att åka till hotell Dolphin och göra just det, trots hotelldirektörens bestämda invändningar. Ingen har överlevt längre än en timme i rummet. Mike lyssnar inte. Vilket han senare får ångra bittert.

Filmen är från 2007, men den behåller sin höga läskighetsfaktor, trots att åren har gått. Jag får uppleva en andlöst spännande och mörk historia, som också blir en aning klaustrofobisk. Att den utspelar sig i nästan enbart ett hotellrum, gör att man väldigt lätt kommer in i huvudet på Mike, spelad av John Cusack. Man lider med honom, och förvirras på samma sätt av att inte riktigt veta vad som är verkligt och inbillat.

Samuel L Jackson syns i rollen som hotelldirektören Olin.

En fantastiskt läskig film 😍

Törnrosor.

Stephen King har gjort det igen. Den här gången tillsammans med sin son Owen, också han författare. Far och son skildrar de otäckheter som uppstår i den lilla staden Dooling.

Alla världens kvinnor somnar. Deras män, som slås av chock och fasa, kan inte väcka dem. Och de som ändå lyckas, får bittert ångra det. Dessutom vävs kvinnorna in i en konstig kokong.

Allt detta når fram till sheriff Lila Norcross, som kämpar med tvivel på sitt eget äktenskap. Nu tvingas hon dessutom att hålla sig vaken. Vilket blir till en kamp mot klockan.

Jag fångades av boken direkt när jag öppnade den. Till den yttre handlingen påminner historien om Pestens tid, med en pandemi som sprider sig över världen. Personerna skildras med fart och fläkt, och man vill hela tiden veta hur saker ska gå. Alla har sitt sätt att hantera det som händer.

En mycket läsvärd bok 😊

Jurkyrkogården.

Döden är en hemlighet, som få lyckas bryta igenom. Den tar på ett sätt som kan tyckas obarmhärtigt .

Men likväl är det bäst att inte rubba balansen . Att låta döden sköta sitt.

Detta får Louis Creed lära sig den hårda vägen. Han flyttar till det lilla samhället Ludlow , tillsammans med frun Rachel, barnen Ellie och Gage, och katten Church. Familjen trivs väldigt bra, och Louis får en ny vän i den 83-årige grannen Jud Crandall.

Jud berättar många historier från trakten. Däribland om den så kallade djurkyrkogården och Micmacindianernas begravningsplats. Platser som inte har någon positiv klang.

Men tragedin drabbar inte Louis på allvar förrän Church går nära den stora vägen. ..

Det sägs att den här boken är den enda som på riktigt har skrämt Stephen King. Jag förstår det . Det går att ana en mystisk kraft tidigt i berättelsen . Familjen lever ett stillsamt liv i huset, med vanliga bekymmer och glädjeämnen. Dock finns det något riktigt otäckt ute i skogen.

En riktigt bra och läskig bok😊

Mellan silverbibelns rader.

Ulrika Amador gör det igen. Den fantastiska författaren som gav oss Femte dagen, är nu tillbaka med spänningsromanen Mellan silverbibelns rader, om den modiga Ylvette.

Ylvette börjar så smått återhämta sig efter händelserna i den första boken. Men hon minns fortfarande inte allt av sitt liv före olyckan. Och snart upptäcker Ylvette att hon återigen reser mellan olika liv. Den här gången som kvinna förklädd till manlig väpnare i 1300-talets Frankrike, och som tjuv i 1800-talets Uppsala. Så råkar hon på silverbibeln. Och PAC. En hemlig, kristen organisation, med en tvivelaktig agenda.

Boken är en riktigt spännande bladvändare, där det händer saker på varje sida. Om så Ylvette bara tar en fika, finns en hotfull stämning i luften. Är det någon som iakttar henne?

Berättelsen är också full av historia, vilket jag älskar. Ulrika gör ett kanonbra jobb, med välbeskrivna detaljer.

Här fylls bilden av Ylvette i allt tydligare, och vi får också veta vilken roll lillasyster Michaela spelar.

Skriv på, Ulrika. Jag längtar efter en fortsättning 😊

Skuggor av hopp.

Ni som undrade hur det gick för Ebba och Kåre när Skuggor av ljus slutade, får det spännande svaret här. Min vän och kollega Åsa Persson levererar igen 😊

Direkt efter förra bokens slutliga händelser , förs Ebba bort av en polisbil. Hon är gripen, misstänkt för vållande till annans död. Den traumatiska händelsen rör upp otäcka minnen från det förflutna. Kåre klarar inte riktigt att stå upp för Ebba , utan drar sig maktlöst undan. Samtidigt har Ebbas ex, Mattias , bestämt sig för att ta tillbaka henne. Och han har inga trevliga planer.,

Boken har en riktig sträckläsningsfaktor. Med drag av både deckare och relationsroman, är det omöjligt att lägga den ifrån sig . Jag känner verkligen med Ebba och Kåre när de kämpar sig fram i sitt förhållande . Kan man verkligen bli som vanligt efter en sådan upplevelse? Och vad är den kriminella Henke ute efter?

Heja Åsa , skriv på. Läs boken 😍

Europa Pandemus.

Det börjar med Carlos. Han vaknar upp flera mil hemifrån, utan plånbok och kläder. Känner sig svag , har ont i huvudet och fryser. Något håller på att förändras inom honom. Till det onda.

Och det slutar inte där. Med en serie attacker, sprids en otäck smitta i Europa. Den sprids via blod, och gör människor till rovdjur, som bokstavligt talat, går bärsärk. Mitt i allt elände som drabbar världen, kämpar en grupp människor på olika platser för att överleva. Enslingen Georg , som inget hellre vill än att ta sig till sin dotter i Polen. Den handlingskraftiga Marta, som befinner sig på vandring i Spanien. Sebastian och Lisa, som förlorat sina föräldrar. Alla utkämpar sina strider.

Jag vill gå så långt som att säga att boken är den bästa och mest ruggiga skräckis jag har läst. Den har underbara karaktärsskildringar, som får mig att bry mig om personerna, och det händer något på varje sida. Flera gånger sitter jag med hjärtat i halsgropen, och undrar om personerna ska klara sig.

Boken ligger väldigt nära vår tid . Något liknande kanske skulle kunna hända idag😱 Läs den. ❤

Staden på andra sidan, Pyramiden.

Kims bok

Min kära mentor och vän, Kim M Kimselius, gör det igen. Den här gången bränner hon av en hejdundrande final i den sista delen i serien om Staden på andra sidan.

Berättelsen tar vid efter att Fjäderpennan slutade, och ingenting är sig likt. Markus och Matilda är kvar i Hamingja, förtrollade till en Berner Senner-hund och en råtta. Läget är dystert, och de börjar fundera på om de någonsin ska kunna ta sig hem till sin egen värld. Då får de veta att en ny, ond trollkarl har tagit makten i landet. Någon som de känner igen sedan tidigare.

Samtidigt håller Matildas mormor Grimma och Markus mamma Ellionor på att göra upp en plan för att följa efter barnen in i Hamingja. Och de får hjälp från oväntat håll, när något händer, som krossar Grimmas värld.

Boken var fantastiskt bra, med mycket fart och fläkt. Det händer alltid något på varje sida i kapitlen, som är lättlästa och lagom långa. Vilket gör att boken, och serien i sin helhet, passar alla åldrar. För mig, som är en fantasy-älskare av stora mått, är Staden på andra sidan- serien ett riktigt fynd. Jag sträckläste i tre dagar 🙂

Läs boken, och hela serien. Heja Kim 🙂

Joker.

Joker-blu-ray

Otaliga är de filmer som har gjorts om staden Gotham city och dess skurkar och hjälte Batman. I dessa har oftast Batman/ Bruce Wayne stått i centrum. Den senaste filmen i raden, Joker, är dock ett undantag. Här porträtteras Batmans största fiende ända från start, och man får veta hur han fick sin utflippade, kusliga stil. Får jag presentera; Jokern.

Unge Arthur Fleck har det inte lätt. Hans högsta dröm är att bli stand up-komiker, men publiken skrattar inte med honom, utan åt honom. Vissa sätter i halsen åt hans märkliga skämt. På dagarna jobbar Arthur som clown, men får konstanta åthutningar av chefen för saker han inte kan rå för, och anses som allmänt märklig. Och inte blir det bättre av att han brister ut i ett okontrollerat gapskratt, som gör att folk tror att han är galen. En rad händelser leder fram till en punkt, där det inte finns någon återvändo.

Under tiden jag tittar på filmen, får jag allt större sympatier för Arthur. Hans motgångar och svårigheter, som kommer slag i slag, gör att jag bara vill ta honom i famnen och krama honom. Tala om att allt ordnar sig. När han slutligen tar hämnd på det samhälle som har gjort honom illa, kommer jag på mig själv att sitta och tänka: Det är rätt, Arthur. Döda de där jävla idioterna.

Filmen är spännande varje minut, det händer något hela tiden. Samtidigt är den väldigt sorglig och plågsamt realistisk. Kort sagt, en film som lämnar avtryck i minnet. Se den 🙂

Tjänarinnans berättelse.

I en tid, där alla de vanliga reglerna och lagarna har satts ur spel. Där födelsetalen har sjunkit dramatiskt, och fertiliteten likaså. Vem skulle du vara då?

I framtiden har det som var USA ombildats till Gilead, som kan beskrivas som en samhälle i sann 1600-talsanda. Där lever Offred, som är en så kallad tjänarinna i en rik, barnlös familj. Hon är en statens fånge, som har fråntagits sitt riktiga namn och sina rättigheter, och har som enda uppgift att bli gravid och föda barn åt Anföraren och hans fru. Just för att hon är en av de få som är fertil.

Tvingad att gå klädd i en röd klänning och en sorts skygglappar på huvudet, måste Offred genomlida jobbiga samlagsceremonier, får inte tilltala någon innan hon blivit tilltalad, och är konstant övervakad. Men hon drömmer i hemlighet om att göra uppror och bli fri.

Boken är en av de bästa jag har läst, och en av de otäckaste också. Trots att berättelsen skildras i ett ibland långsamt tempo, blir jag aldrig uttråkad. Den klaustrofobiska miljön som alla tjänarinnor lever i, gör att jag nästan känner mig lika instängd och låst som Offred. Likaså är övervakningen ruskig. Om någon, tjänarinna eller annan, kritiserar den Gileadska regimen, försvinner de ganska fort.

Boken känns mer aktuell än någonsin idag, trots att den skrevs 1985. Tyvärr tror jag att det finns många makthavare som hellre skulle se att kvinnan stod vid spisen och födde barn på heltid.

Läs boken. Den är fantastisk 😊

1984.

Det finns berättelser som ständigt är aktuella. Som har något att lära människor som läser dem, trots att det har gått många år sedan de först utgavs. En sådan bok är 1984, skriven av den engelska författaren George Orwell. Och den skrämmer upp mig ordentligt, kan jag säga.

I berättelsens år 1984, har de nuvarande landgränserna försvunnit, och London har slagits samman med Amerika, i staten Oceanien. Människor kontrolleras stenhårt, och förväntas ge all sin lojalitet till Partiet, som bestämmer allt. Och då menar jag precis allt. Till och med hur människor ska tänka. Storebror ser dig, återkommer på affischer och de så kallade teleskärmarna, dygnet runt.

Huvudperson är Winston Smith, en cynisk, 39-årig man, som genomlever sitt enahanda liv på jobbet på Sanningsministeriet och i sin lägenhet, där teleskärmen brusar ideligen, utan att kunna stängas av. Han arbetar med att korrigera Partiets uttalanden i pressen, så att det ska se ut som om Storebror alltid har haft rätt. Men i hemlighet hatar han Storebror, och längtar efter att göra uppror. Och när Winston köper en dagbok, och träffar den tuffa, handlingskraftiga Julia, drar något omvälvande och förbjudet igång i hans liv, som ingen vet var det ska leda.

Historien grep brutalt tag i mig, och fick mig att sträckläsa den på några få dagar. När jag först stiftar bekantskap med Winston, och får komma in i hans liv på Sanningsministeriet, får jag en klaustrofobisk känsla i texten. Trots sitt namn, sysslar Sanningsministeriet med lögn och förbannad dikt, och Winston har hela tiden ögonen på sig, så att han inte säger och skriver ”fel” saker. Och teleskärmarna går inte att stänga av,vilket ger mig en smula panik. Tänk att aldrig få ha tyst omkring sig.

Det är ett bra tempo i berättelsen, som gör att jag hela tiden har intresset uppe. Och jag bryr mig om Winston och Julia, och hejar på dem i deras tysta kamp,som de kanske innerst inne vet kommer att bli svår. För att inte säga omöjlig.

George Orwell skrev romanen 1949, långt innan ordet Sociala medier ens var påtänkt. Men han visste inte hur rätt han hade. För, i och med alla sociala medier som finns nuförtiden, är det ju nästan precis som när Winston övervakas av teleskärmarna, eller hur? Det är ganska skrämmande.

Det här är en av mina bästa läsupplevelser. Fördjupa dig i en skräckfylld värld, där individen måste krossas för staten. En fantastisk bra bok 😍

Gileads döttrar .

Undrar du hur det gick efter att Tjänarinnans berättelse slutade? Vad som hände med Gilead? Här är svaret.

Boken Gileads döttrar, av Margaret Atwood, utspelar sig ett antal år efteråt, och följer tre kvinnor. Agnes Jemima, som växer upp i Gilead, i en från början privilegierad familj, men som sedan får höra oväntade nyheter om sin bakgrund. Tuffa Daisy, uppvuxen i Kanada, men som har en starkare anknytning till Gilead än hon själv förstår. Och så Tant Lydia, en av de fruktade grundarna till Gilead, som tänker fatta ett stort beslut.

Jag älskar den här boken lika mycket som den första, och fattar verkligen tycke för de tre kvinnorna. Att det inte bara finns fanatism i Gilead, utan att människor, på något sätt, älskar varandra, gör att jag absolut vill läsa vidare, för att se hur det går. Den fruktade Tant Lydia visar sig vara en mänsklig gestalt bakom en hård fasad, och sådant gör boken extra utvecklande att läsa.Tempot gör det lätt att följa med i texten, och är av en helt annan sort än föregångaren.

Läs en fantastisk bok 😍

Köplust .

Även om det här är en äldre bok, från 1990-91, anser jag det vara ett av den stora skräckmästaren Stephen Kings främsta verk. Den skildrar hur girighet, osämja och hat grumlar en vanlig liten småstad till små gruskorn, när köplusten sveper förbi som en orkan.

Staden Castle Rocks sheriff Alan Pangborn, änkling i djup sorg efter sin fru och yngsta son, ser allt förändras när främlingen Leland Gaunt anländer till staden. Den äldre mannen öppnar sin butik Oumbärliga ting, vilken redan första veckan får en strid ström av kunder. 11-åriga pojken Brian, som får en dröm uppfylld, som senare blir något av en mardröm. Alans flickvän Polly, som är nedbruten av sin reumatism, och hennes instabila hushållerska Nettie. Kommunalrådet Danforth Keeton, vars sinne och yttre tillvaro båda håller på att rasa samman. Och många fler.

Så småningom förstår Alan att det inte bara är pengar som invånarna i Castle Rock har betalat för sina varor. Det är något annat, som är mycket mer skadligt på djupet. Och värre än döden. ..

Några av mina absoluta favoritböcker behandlar ämnet en vardaglig miljö som tas över av något ont och annorlunda. En sådan är Köplust. Castle Rock är i början en vanlig stad med småkäbbel och kärleksmöten, där livet går sin gilla gång. Vartefter berättelsen fortskrider, blir allt dock mörkare, när vanliga människor förgiftas mentalt av Gaunts ränker, och ordinära rektorer och lärare gör saker som de annars aldrig skulle göra. Sammanbrott sker, och ett gammalt svart får återvänder.

Denna fantastiska historia har filmatiserats 1993, med Max von Sydow och Ed Harris i huvudrollerna.

Läs och se den, om ni vill ha en mörk berättelse med mycket empati för både onda och goda 😊

Den gröna milen.

Du jobbar i en karg miljö uppe i bergen, med döden som arbetskamrat. Platsen är delstatsfängelset i Cold mountain, cellblock E, dit de allra värsta brottslingarna förs för att avrättas i elektriska stolen. Eller gamla gnisten, som den kallas av vakterna som arbetar där.

Paul Edgecomb är chef på cellblock E. Han och arbetskompisarna Brutal, Harry och Dean är vana vid det mesta. Alltifrån mordbrännare till psykopater och våldtäktsmän. Men en dag anländer John Coffey till fängelset. En enorm, färgad man, som är anklagad och dömd för våldtäkt och mord på två små tvillingflickor. Dock verkar det vara något underligt med Coffey. Han visar inga tecken på våldsam läggning, trots dådet han anklagas för, utan ligger mest och gråter i cellen. Och vad är det för krafter Coffey har? Som till och med verkar kunna hela folk från döden?

Efter att både ha läst boken och sett filmen, är jag mer än lovligt rörd och gråtmild. Det är absolut en av de starkaste historierna jag har tagit del av. Samtidigt fylls jag av en känsla av orättvisa och ilska. Varför ska en sådan god människa som John Coffey utsättas för sådana saker? Han har aldrig gjort något illa. Fy, vad det grep tag i mig 😭

Bokens övriga karaktärer engagerar också starkt, både att älska och hata. Den dömde mordbrännaren Delacroix, som får en vän i slutskedet av sitt hemska liv, och ångrar sig gruvligt. Galna psykopaten Vilde Bill, som, trots sin unga ålder, bär på en mörk historia. Och så Paul Edgecomb själv, som berättar historien i jag-form, om hur hans tillvaro rubbades för alltid vid mötet med John Coffey. Även när allt annat är borta.

Boken filmatiserades också 1999, med Tom Hanks i huvudrollen som Paul Edgecomb, och David Morse som hans vän, Brutal.

Läs boken, och se filmen, om ni vill ha en tänkvärd berättelse, som berör

Duma Key.

Verklig talang är något gåtfullt. En urkraft, som tar form i en människas inre, och gör henne till den hon är. Något medfött. Men kanske är det något farligt också, som kommer från en mörk plats inte alla kan se. Det får Edgar Freemantle se. Han är byggnadsentreprenören som är med om en allvarlig olycka, där han får minnesförlust och humörsvängningar, samt mister högra armen. Frun Pam orkar inte, utan begär skilsmässa. Edgar flyttar till ön Duma Key i Florida, och tar upp sin gamla hobby, att måla, samtidigt som han lär känna den gamla damen Elizabeth Eastlake och hennes ledsagare, den före detta advokaten Jerome Wireman. Damen, sjuk i alzheimer, uppmuntrar Edgar att utveckla sin konst. Och snart märker Edgar att hans målningar har en benägenhet att utspela sig i verkligheten… Samtidigt får han ta del av en tragisk familjehistoria, med drunknade döttrar, och märker att ett väsen lurar ute på havet. Perse.
Stephen King är den moderna skräckens kung, som kan göra vilket ämne som helst till ryggradsrysningar med sin penna. Jag älskar den här rysliga berättelsen om hur talang kanske inte kommer inifrån oss själva, utan från något otäckt i det undermedvetna. Och att den kan slå tillbaka på oss, om vi förargar krafterna. Från första till sista sidan får vi uppleva spänning, fart och fläkt, med karaktärer som jag bryr mig väldigt mycket om. Edgar själv verkar inte helt sympatisk från början, men samtidigt kan han ju inte rå för det, på grund av sina skador. Trevliga slackern Wireman överraskar genom att ha ett mörkt förflutet, som miljön på ön förstärker. Tavlorna växer och frodas.
En fantastisk,läskig bok, som jag verkligen kan rekommendera. Läs den 😊

Dödsbädden.

Sedan 1974, har allas vår Stephen King, skräckmästaren, visat att han är en fena på att skriva ruskiga romaner. Vad många inte vet, är att han, några år före Carrie, skrev några alldeles fantastiska noveller, som förtjänar ännu mer uppmärksamhet än de har fått.

Flera av novellerna är prologer till berättelser som senare blev framgångsrika romaner. Jerusalems lott och Snöstormen skildrar en liten stad där djävulen har grävt ner sig ordentligt. Mörk bränning utspelar sig i det inledande skedet av Captain Trips (Pestens tid). Och många fler.

Jag har älskat Stephen King väldigt länge, och den här boken gör mig inte besviken. Historierna är medryckande och nervkittlande, och behandlar ämnen som astronauter som för med sig en främmande smitta till jorden, vampyrer och spöken från det förflutna. Flera av dem har blivit filmklassiker, som Majsens barn, vilken skildrar en ond kult bestående av barn, och Onda maskiner, där bilar och lastbilar får liv och börjar ge sig på människor.

En guldgruva för alla Stephen King-fans. Läs den 😊

Children of the corn.

De ska vara vår framtid. Människorna som ska ta vid efter oss. Och många gånger är det så. Men, tänk om något går på tok? Om det, bokstavligt talat, slår slint i huvudet på barnen?

Det händer i den lilla staden Gatlin, i Nebraska. När pojkpredikanten Isaac kommer till staden, och börjar predika om Han som härskar i majsen, dödas alla vuxna över 19 år på de mest fruktansvärda sätt.

Tre år senare är det unga paret Burt och Vicky på genomresa, och hamnar i Gatlin. Fortare än kvickt möter de Isaac, hans underhuggare Malachai, och resten av kulten.

Filmen är något av det otäckaste jag har sett. Mycket på grund av att den kastar omkull föreställningen att barn alltid är söta och oskyldiga människor, som inte gör en fluga förnär. Här är det just tvärtom, att de smyger som lejon omkring Burt och Vicky. Och de vill illa 🥶

En fantastiskt spännande film, som du dock inte bör se ensam, om du är mörkrädd 🤗

Det egna fallet.

Att läsa olika människors livshistorier är väldigt spännande. Olika tidsåldrar blir som olika världar, berättande om något som kanske inte alla känner till.

Boken Det egna fallet, av Peter Ahlquist, som jag har haft den stora äran att lära känna, är ett perfekt sådant exempel. Peter, född 1939, berättar om sitt oerhört spännande liv, som innehåller alltifrån uppväxten i Gävle under efterkrigstiden, med studier i realskolan och promenader på tågspåret, till tågluffning i Europa och en tid som utbytesstudent i Tyskland. Allt berättat med ett lättläst språk, som får läsaren att vilja vända blad och läsa mer. För mig, som är uppvuxen på 1990-talet, är det som att läsa en spännande roman om ett Sverige som jag inte har upplevt.

Läs boken, som är fantastiskt spännande och intressant 😊

Fånga natten.

Jag älskar att upptäcka nya författare, som jag tidigare knappt känt till. En sådan är Dean Koontz, amerikansk skräckförfattare i samma stil som Stephen King. Med sitt nästan poetiska språk, berättar han om drömlika skräckupplevelser i en värld som inte är linjärt rak. Som kanske är på väg att gå under.
Huvudpersonen i romanen Fånga natten är Christopher Snow, en kille i tjugoårsåldern, som lider av den ovanliga hudsjukdomen XP, vilken gör honom extremt känslig för ljus. På grund av det, lever han största delen av sitt liv i nattmörker och bakom nedragna persienner.
När fyra barn blir kidnappade, beger sig Christopher till den övergivna militärförläggningen Fort Wyvern. Anläggningen rymmer flera tragiska hemligheter, efter att genetiska experiment bedrevs där för länge sedan, med Christophers avlidna mor som ledare. Har kidnappningen något att göra med Retroviruset, som skapades där? Med hjälp av flickvännen Sacha, vännen Bobby och hunden Orson, ger sig Christopher ut för att söka efter lösningar.
Den nyligen avslutade boken är vacker i all sin otäcka prakt. På varje sida kryper den otäcka, nervkittlande stämningen in, och får mig att misstänka att inte bara Fort Wyvern är drabbat, utan hela Moonlight Bay. Myndigheterna vet att det finns ett genutbytande virus, men de är beredda att döda för att befolkningen inte ska få veta det. Det är spänning, fart och fläkt hela vägen i berättelsen, som gör det omöjligt att sluta läsa.
Jag kommer definitivt att läsa mer av Dean Koontz. Gör det, ni också 🥰

Benrangel.


Ett av mina största skräckscenarion, är att inte kunna skriva längre. Att den stora floden ska sina, och dess fantasier aldrig komma ut på skärmen/papperet igen.
Just det händer författaren Mike Noonan, i Stephen Kings roman Benrangel, från 1998. Efter att hans hustru Johanna dör, tappar han totalt gnistan, och går in i en svår skrivkramp. Allt han gör är gråta och tänka.
För att komma bort från allt, reser Mike till sitt och hustruns sommarhus, Sara Skratt, i Derry. Där träffar han genom en slump den unga änkan Mattie och hennes lilla dotter Ki, som han blir bekant med. Lite för nära bekant, tycker vissa invånare. Särskilt som Kis farfar, åldriga, sjukliga Max Devore, vill ta flickan ifrån sin mamma och uppfostra henne själv. Och han drar sig inte för att ta till vilka medel som helst. Samtidigt börjar Mike nysta i en historia om något förskräckligt som hänt i området för nästan 100 år sedan. Det som hände sångerskan Sara 😱
Stephen King har här gjort en klassisk, medryckande historia, som är en fröjd för läsa. Spännande saker händer på varje sida, så att man inte kan sluta läsa. Hur ska det gå för Mike? För Mattie och Ki? Jag ryser när jag läser bokens tillbakablickar till tidigt 1900-tal, när jag förstår hur grymma människor kan bli när det gäller att skydda sitt egna revir och sitt eget folk. Det annorlunda är något ont för många, vilket är så tråkigt 😔
Läs en fantastiskt bra bok, om ni vill ha både relationsroman och spökhistoria i en. Long live the King 💖

Gisela den glömda.


Roland Magnussons förälskelse i tyska Renate, finns i klart minne från den tidigare romanen Minnet av Renate. Här levererar Peter Ahlquist ytterligare en härlig roman, som den här gången fördjupar sig i Rolands bror Sivert, och hans äktenskap med Gisela. En intelligent, vacker kvinna, som, efter en svår uppväxt i krigsårens Tyskland, värvas som agent i DDR. Hon får kontakt med betydelsefulla svenska män vid försvaret, och hyllas för sina insatser. Men inombords är Gisela ett vrak. Hennes långa dubbelliv börjar tära på henne. Och det blir inte enklare när hon blir förälskad i Sven Brixman, på Bofors.
Peter har här åstadkommit en oerhört spännande bok om en orolig period i världen, som dessutom skildrar ett gripande och starkt kvinnoöde. Jag älskar genast karaktärerna, och engagerar mig särskilt i Gisela. Hon är tränad i att vara sval och inte visa känslor, men hennes lojalitet med hemlandets makter och önskemål, håller på att knäcka henne.
Boken har en historisk, dokumentär känsla, men för mig är det som att läsa en fängslande spionroman 😊 Kalla kriget var en turbulent tid, där ingen riktigt visste vem man kunde lita på. Den där trevliga damen som hälsade på gatan? Är hon spion för DDR?
En otroligt spännande bok. Läs den 😊

Djurfarmen.


Det vore väl härligt att ha ett samhälle, där ingen har mer makt än någon annan? En plats, där alla är jämlika, och snälla mot varandra. Inget hot eller våld förekommer, och alla delar på allt.
I George Orwells Djurfarmen, som utkom för första gången 1945, är tanken sådan. Efter att ha lyssnat till Gamle majoren, en tolvårig galt, som uppmanar varje djur att se människor som fiender allt igenom, får djuren på den nedgångna Manor farm nog, och kör bort husbonden Mr Jones, som är en alkoholiserad, otrevlig man. När de fullbordat revolutionen, börjar de skapa sitt egna samhälle. De kör in skörden själva, är noga med att all mat ska delas lika, och får en ny arbetsglädje, när de inte jobbar för att försörja människor, utan sig själva. Allt är bara bra.
Men det börjar bli infekterat i gruppen. Grisarna tillskansar sig mer och mer makt, och börjar göra om de egenskrivna lagarna för egen del. Och särskilt mycket bråk blir det mellan två galtar, Snöbollen och Napoleon. Napoleon har en egen agenda för vad som ska hända på gården…
Boken är märkt som en politisk satir, men jag tycker också att det är en sedelärande fabel, som ger mig rysningar både en och två gånger när jag läser. Orwell har lyckats teckna levande karaktärer av djur, som i andra fall kunde ha blivit karikatyrer, men som här engagerar väldigt mycket. Det kloka stoet Clover. Arbetshästen Boxer, som inte kan arbeta nog mycket i sin lojalitet till ledningen på gården. Geten Muriel, som är en av de bättre på att läsa av djuren. Och så sist men inte minst, den otäcka grisen Napoleon, som inte fruktar att använda vilka medel som helst för att ta sig dit han vill 😨
Boken utspelar sig över ett antal år, och så pass spännande, att jag inte kan sluta läsa. Jag känner också en oro över vad som händer med djur och natur, om inte människor slutar konsumera som man gör nu.
Läs, läs, läs 🤩

Viskningar.


Släkten är värst, heter det ju. Och när jag läser Dean Koontz oerhört skrämmande och spännande roman Viskningar, får begreppet en helt ny innebörd för mig.
Den unga filmmanusförfattaren Hillary Thomas har allt. Ett vackert hus, i de finare delarna av Kalifornien. Pengar och kontakter. Skönhet. Men inombords kämpar hon fortfarande med ärren efter en hemsk barndom, med misshandel och alkoholiserade föräldrar. Trots det, tycker Hillary att hon har lyckats lägga det någorlunda bakom sig. Iallafall fram till att Bruno Frye bryter sig in. En galen, psykotisk människa, som, fram till nu, har lyckats upprätthålla en kontrollerad fasad som vinfabrikör. Han vill åt Hillary. Fast kanske inte på det sättet man kan tro…😱
När jag börjar läsa, tror jag att jag ska få möta en mer klassisk polisthriller. En galning som ofredar en ung kvinna, och arbetet utifrån det. Men ju längre in jag kommer i berättelsen, utvecklas den till en psykologisk skräckroman. Jag sugs alltmer in i det mörka universum, i vilket Bruno Frye lever, och jag älskar att läsa om det. Lite av mina tankar går till Psycho, och Norman Bates motell. Bilden av en djupt störd familj, med inavel och ockultism, får mig att inte tycka alltför illa om Bruno. Kanske att han också är ett offer, precis som Hillary?
Berättelsens karaktärer engagerar mig väldigt mycket. Förutom Hillary, får vi också möta den trevliga polisen Tony Clemenza, som blir ett stort stöd för henne. Och Tonys olyckliga kollega Frank, som haft otur med kvinnorna i sitt liv.
Tempot i boken är fängslande, och får mig att vilja läsa mer. Dean Koontz använder sig av spännande cliffhangers, som blir en av bokens starkaste drivkrafter. Ett exempel är när advokaten Joshua ska åka hem från sitt kontor en mörk kväll, och tycker sig se något i buskarna. Något som hukar sig, och spionerar. Inbillar han sig, eller är det någon där?
Läs denna fantastiska bok, om ni vill ha spänning, relationer, familjehemligheter och sinnessjukdom i en salig blandning 😍

Mayafolkets hemlighet.


Hämnd är en rätt som bäst serveras kall, har flera människor sagt. Men tankar på hämnd kan också förgifta en människas sinne. Ja, ett helt kollektivs sinnen 😱
Min kära mentor, Kim M Kimselius, oerhört spännande bok, Mayafolkets hemlighet, beskriver denna tanke på ett fängslande sätt, samtidigt som den skildrar en historisk period, som alla kanske inte vet så mycket om. Mayastaden Palenques schaman, galen av sorg över sin älskades död, sänder en förbannelse genom flera tidsåldrar. En generation efter en annan råkar illa ut. Ända tills den drabbar Theo och Ramona, Ramonas kusin Robert och hans vän Linda, som genom en liten mayafigur har förflyttats i tiden, till Palenque i Mexiko på 600-talet, då mayariket står i full blom. Och den slår till på ett sätt som hotar ungdomarnas existens…
Kim är som alltid en mästare på att skriva och skildra historia. Det händer något spännande i varje kapitel, vilket gör att jag hela tiden läser vidare. Miljön och karaktärerna är så färggrannt och levande beskrivna att man bryr sig om dem och engagerar sig i att allt ska sluta väl för dem. Jag blir sugen på att själv åka till tropikerna och besöka mayastaden. Det är en vacker och magisk, men också farlig plats 🥶
Kims historiska äventyrsböcker om Theo och Ramona är fantastiska 😍 Läs 🥰

Det.


Rädslor är universala. Något som både barn och vuxna upplever, och har funnits ända sedan jordens första, vilda dagar. En skara människor vet detta bättre än andra…
Staden Derry, i Maine, är en stad som alla andra. Man har sina butiker, kyrkor, skolor och bondgårdar. Barnen leker med varandra. Dock finns det något annat också. Långt under staden, i kloakerna, finns en uråldrig ondska. Det.
Barnen Bill, Ben, Mike, Eddie, Richie, Beverly och Stan växer upp i staden, när barn och ungdomar börjar försvinna på märkliga sätt. Flera av dem hittas mördade, ofta med lemlästade kroppsdelar. Bland annat Bills lillebror, George. Och de som överlever, kan berätta om en clown. En fruktansvärd clown, med sylvassa huggtänder.
Denna oerhört spännande och läskiga bok är uppbyggd i två delar. En utspelar sig 1958, när kompisgänget träffas vid 11-12 års ålder, får höra talas om det som händer i staden, och bestämmer sig för att slåss mot Det. Del 2 tar plats 1985, när karaktärerna är vuxna och har sina olika liv. Genom Mike, som blivit kvar i Derry, får de veta att dödandet har börjat igen. Han kallar dem tillbaka 😱
Som vanligt lyckas Stephen åstadkomma ett legendariskt verk, med karaktärer som engagerar, och väcker omtanke. Alla har olika personligheter, så som den stammande författarbegåvningen Bill, lustigkurren Richie och sjukliga Eddie, men alla fyller sin funktion i den kedja, som ändå har formats för dem i ödet. Och man drivs att fortsätta läsa, ända till det spektakulära och sorgliga slutet.
Boken släpptes 1986, men Det är ändå lika aktuell idag som då. Läs den 😍

Liseys berättelse.

Har du någonsin tänkt på var alla romaner, dikter, noveller och annan litteratur kommer ifrån? Från en författares fantasi, säger du kanske. Och det är delvis rätt. Men tänk om det finns ett annat ställe, långt bortom vår värld, som innehar en damm, där vi människor kan gå och lägga ut våra nät och fånga upp orden?
Lisey Landon, om någon annan, vet. Hon har nyligen förlorat sin man, författaren Scott Landon, efter över tjugo års äktenskap, och ska, mitt i sorgen, rensa ut ur hans arbetsrum. Men Scott har inte bara lämnat jordelivet tyst och stilla. När Lisey rensar bland papperen, ser hon att han har lämnat något åt henne. En bol, som är en sorts skattjakt. I och med det, startar en resa genom minnen för Lisey. En resa genom äktenskapets mest intima och dramatiska händelser, som avslöjar Scotts komplicerade natur, och hur den hemska historien om äckelgeggan har format honom 🥶 Och vad är Booyamånen för ställe?😮
Jag tyckte mycket om den här boken, och kan gå så långt som att säga, att det var en av de bästa av Stephen King jag har läst. En engagerande kärlekshistoria, som samsas med Liseys kämpande i nutid, där hon försöker komma på fötter igen och få ordning på livet. Lisey som karaktär är en av mina favoriter, en tuff och självständig kvinna, som inte låter något slå ner på henne, utan kämpar vidare. Trots sorgen efter maken, galna fans och mentalt instabila storasystrar, vet Lisey att hon måste framåt.
Dessutom blir jag lika kär i Scott som Lisey själv. Trots att han är långt ifrån enkel att leva med, tycker jag att hans makalösa kreativitet, intelligens och nästan lite nonchalanta attityd är tilldragande. Jag vill ha en sådan man som Scott 😍
En både spännande, läskig och stark roman. Läs den 🥰

Den nya dagen gryr; Karin Boyes författarliv.

En väldigt intressant och gripande biografi, om en av mina kvinnliga förebilder, författaren och poeten Karin Boye 😊 Den täcker hela hennes liv, från födelsen i Göteborg i en välbärgad familj, studietiden i Uppsala och debuten som poet i tjugoårsåldern, fram till det tragiska självmordet och för tidig död 1941. Utförlig och lättläst information om hennes utgivning ges boken igenom, och ger en tydlig bild av en både komplex och stark kvinna, som aldrig tvekade att kämpa för det som var rätt.
Så småningom kommer ett mer utförligt porträtt av Karin och hennes liv och gärning 🤗

En resa till jordens medelpunkt.

Vår jord har ett speciellt utseende. Ett stort klot i rymden, där både människor och djur kan leva. Iallafall på utsidan. Men inuti jordskorpan, då? På insidan av klotet? Det är det ingen som riktigt vet 😉 Finns det något alls?
I den franska författaren Jules Vernes roman, En resa till jordens medelpunkt, försöker man ta reda på den saken. Den hetlevrade Hamburgprofessorn Otto Lidenbrok kommer över ett mystiskt chiffer i en gammal bok, som han köpt. Efter en stunds klurande, tillsammans med assistenten och brorsonen Axel, når professorn en fantastisk upptäckt. Chiffret är en vägbeskrivning, gjord av norska filosofen Arne Sakmeussen. Denne har rest rakt in till jordens medelpunkt, och lämnat meddelande efter sig. Professor Lidenbrok blir eld och lågor. Han organiserar en expedition till Island, och han och Axel reser snarast. Tillsammans med guiden Hans, ger de sig ner genom kratern på vulkanen Snöfaell. Planen är att ta sig in till mitten av jordklotet…
Jag har alltid älskat Jules Vernes äventyrsromaner, och den här var den bästa av honom jag har läst. Trots att boken gavs ut 1864, är den väldigt lätt att förstå. Det händer något spännande i varje kapitel, vilket driver mig som läsare framåt. Karaktärerna fängslar riktigt duktigt, och jag blir varm i hjärtat av att följa den hängivna professorn och sympatiska Axel. Dessutom får romanen mig att bli sugen på att själv uppleva expeditioner av liknande slag. Tänk att få upptäcka någon outforskad plats 🤩
Läs en bok så spännande, att den stannar kvar länge efteråt 🥰😍

De sista 70 dagarna.

Det är både intressant och fascinerande att läsa om olika kulturpersonligheter, som har lämnat avtryck i historien 🤗 En sådan är verkligen den holländska konstnären Vincent Van Gogh (1853-1890). Han sålde inte alls många tavlor under sin korta livstid, men många år senare, säljs verken för miljardbelopp. Det är ingen liten skillnad.
Boken De sista 70 dagarna innehåller en volym av brev, som Van Gogh skrev till olika personer under den sista tiden i livet. Jag tycker att det är väldigt intressant att få en inblick i Van Goghs liv och föreställningsvärld, vilken han resonerar klart och sakligt kring i breven till bland annat sin bror, mor och konstkritiker. Vid den här tiden hade Van Gogh just tagit sig ur ett psykiskt sammanbrott, med depressioner och humörsvängningar, och flyttade till den lilla franska byn Auvers. Här målade han en stor oljemålning per dag, fram till att han tog sitt liv med en pistol, 37 år gammal.
Van Gogh var en av pionjärerna inom expressionismen, där han använde tjocka, tydliga penseldrag, och motiv som tydligt uttrycker de innersta känslorna. Samtidigt speglar hans konst medkänsla med arbetarna och det vanliga folket, vilket uttrycks i många tavlor av t.ex böndernas arbete på åkrarna.
En mycket läsvärd och intressant bok, både för den konstintresserade, och den som vill suga i sig en fantastisk skildring av en komplex och mångsidig personlighet. Läs den 🥰

Den där dagen.

Det finns böcker som verkligen griper tag. Vars huvudkaraktärer och handling stannar länge i minnet, på grund av den starka dosen verklighet som ligger bakom historien.
En sådan bok är Den där dagen, av min vän och mentor Kim M Kimselius. Här berättar Kim om den unga flickan Angelica, som blir utsatt för något fruktansvärt på ett fotbollsläger. Efter det, förändras hon helt. Hon bryter kontakten med sina vänner och sin pojkvän, och börjar med destruktiva matvanor. Men snart hittar Angelica på en plan. En plan för omvälvande hämnd…
Kim, som är författare till de historiska äventyrsböckerna om Theo och Ramona, kommer här med en alldeles unik berättelse. En bok som skildrar helt vanliga ungdomars vanliga vardag, med allt vad det innebär. Berättelsen skildras till största delen utifrån Angelicas perspektiv, vilket gör det hela väldigt starkt. Läsaren känner verkligen hennes maktlöshet, hur hon egentligen så gärna vill ha människor nära sig, men av rädsla för att de ska tycka att hon är äcklig, stöter bort dem. Jag hade så gärna velat trösta och krama henne. Säga; Det var inte ditt fel. Allt blir så bra igen.
Kim skriver fantastiskt starkt och fängslande. Läs boken 😊

Talismanen.

Allas vår Stephen King, skräckkungen, har nog berört de flesta genrer. Psykologisk skräck. Drama. Katastrof-berättelse, plus mycket annat. Här rör han sig i fantasy-fältet, med kollegan Peter Straub, som medförfattare. Tillsammans har de åstadkommit Talismanen 🤩
Huvudkaraktär är tolvårige pojken Jack Sawyer, som har flytt till ett övergivet hotell vid kusten, tillsammans med sin sjuka mor, Lily. Fadern har dött under mystiska omständigheter, och nu vill hans kompanjon, Morgan Sloat, att Lily skriver över företagets tillgångar på honom. Något hon vägrar.
En dag, när Jack är ute och går, träffar han Speedy Parker. Speedy verkar veta en hel del om det mesta. Också om hur man kan rädda Lilys liv. Han ger Jack uppdraget att ta sig genom Territorierna, en paralellvärld till USA, för att hämta Talismanen. En sak, som är så förunderlig, att ingen lämnar den oberörd. Den ska kunna hjälpa modern.
Beväpnad med Speedys magiska dryck, ger sig Jack ut på vägarna, i ett både spännande och farligt äventyr. Han möter både sinnessjuka pastorer och ondskefulla cowboys, men också kärlek och vänskap, i form av den vänliga varulven Varg. Samtidigt vet Jack att Morgan är efter honom. Morgan, som inte skyr några medel för att komma dit han vill. Inte ens människoliv 🥶
Jag har alltid älskat skräck och fantasy, och i den här berättelsen, smälter genrerna samman i en fantastisk legering. En tydlig, ganska cynisk bild av 80-talets Amerika träder fram, som illaluktande och bullrig, jämte de idylliska Territorierna, där luften är ren. Jag älskar Jack som huvudperson. Han är väldigt ung, bara tolv år, och samtidigt så mogen det tunga uppdrag, som han tvingas axla ganska abrupt. Kärleken till modern driver Jack stadigt framåt.
Morgan Sloat är mästerlig i sin ondska. Hans egen son och Jack är vänner, något som betyder väldigt lite för honom. Samtidigt som Morgan vill göra Territorierna till sitt eget privata krigsläger, sniffar han dagligen koks, och tänker avundsjuka tankar om sin döda kompanjon.
Både huvud- och bikaraktärer engagerar något enormt, och hjälper läsaren att vilja vända blad genom sina handlingar och repliker. Det händer alltid något.
Boken är fantastisk, och kan varmt rekommenderas. Särskilt för fantasy- och skräckfans 😍

Det ondas blommor.

Jag har drivit denna sida i fyra år nu, men jag har aldrig skrivit om en regelrätt poet. Charles Baudelaire (1821-1867) får bli den första i sitt slag, med sin både vackra och härligt makabra diktsamling Det ondas blommor, som för första gången gavs ut 1857.
Bildspråket i dikterna är ofta väldigt expressionistiskt, där lösaktiga kvinnor t.ex får skepnaden av vampyrer. I den tid, där Baudelaire levde och verkade, var normen att hylla ” skönheten ” och det goda. Han gör tvärtom. Det mörka är det sköna, med alla sina vinklar och laster. Människan bär på idéer och tankar som inte alls är särskilt rumsrena. Hon söker sig till Gud, men gäckas istället av djävulen. Det är vinets och lastens moral som gäller.
Jag älskade den här diktsamlingen. Mycket på grund av dikternas slagkraftiga bildspråk och rytm, men också av poeten själv, och hans inställning till världen och livet. Den mörka sidans skönhet är mer fascinerande än den ljusa, för att den inte fäster sig vid typiska moraliska värden 🤩 Och poeten är, enligt Baudelaire, den ensamma, smått föraktade flanören, som betraktar det acceptabla utifrån. En föreställning, som jag tycker kan vara aktuell såhär nästan trehundra år efteråt. Författare och poet är ju ” inget riktigt jobb ”😴
Läs de fängslande, färgrika dikterna 😍

Den gömda inkastaden.

Kim M Kimselius, min goda vän och mentor, har skrivit och levererat så många oförglömliga klassiker. Här är en av dem. Boken Den gömda Inkastaden är den fjärde boken i serien om Theo och Ramona, som förflyttas i tiden till många spännande och skrämmande händelser.
Här är de på en guidad tur i den övergivna staden Machu Pichu, där inkafolket bodde för länge sedan. Ramona får magknip, och kryper längre in i djungeln. Theo följer efter. När de sedan kommer ut igen, är de alldeles ensamma! Och något är sig inte riktigt likt 🥶
När de möter indianskan Omai, hennes bror Unki, och deras vänner, förstår Theo och Ramona att de återigen har förflyttats i tiden. Den här gången till 1500-talet, när conquistadorerna invaderade Sydamerika och Machu Pichu. Ungdomarna måste rädda sina nya vänner.
Den här boken är fantastisk. Inte bara för att den utspelar sig i en tid och miljö som alltid har fascinerat mig, utan också på grund av sättet den berättas på. Jag kan lukta doften av växterna i djungeln. Se bilderna av stadens hus och gator inom mig. Ja, det känns helt enkelt som att jag är där, tillsammans med Theo och Ramona. Fart, fläkt och spänning, tillsammans med fängslande karaktärer och superintressant fakta om Machu Pichu och inkafolket, gör boken till ett guldkorn.
Jag kan nog gå så långt som att säga, att det här är en av Kims bästa böcker 🥰❤ Skriv på, finaste du ❤
Till er andra; Läs, läs, läs 🤩

Cornelis.

Att se filmporträtt av personer som en kan identifiera sig med, är välgörande för själen. Någon som kanske tampats med samma demoner som en själv, och löst det på bra eller mindre bra sätt.
Så kände jag när jag för första gången såg filmen Cornelis, från 2010 🤗 Här skildras trubaduren Cornelis Vreeswijks liv, från uppväxten i Holland under andra världskriget, till sjukdom och för tidig död 1987. Händelser som mötet med vännen ( och ibland konkurrenten) Fred Åkerström och sonen Jacks födelse, blandas med perioder av alkoholproblem och nedåtgående popularitet, på ett väldigt berörande sätt.
Så snart jag sett filmen, blev den snabbt en favorit. Jag älskade skildringen av det musikaliska och träffsäkra textgeniet, som, i all succé, ibland tog mindre bra beslut, och inte var bra på det där med mänskliga relationer. I filmen kommer tittaren väldigt nära Cornelis, och det han upplever, som kunde vara oerhört mörkt. Iallafall jag kan inte enbart känna klander, utan en hel dos medlidande också. Det är inte lätt att vara människa 🥰
I huvudrollen som Cornelis ser vi norska rock/punksångaren Hans-Erik Dyvik-Husby. Självaste Johan Glans spelar en mindre roll som producent.
Se den 😍😍

Rikkitikitavi.


Jag har stött på personer som har lämnat spår i mig. Riktigt tydliga, outplånliga spår, som påverkar och föräldrar, och gör att ingenting riktigt blir sig likt.
Rikard Wolff är en sådan människa för mig. Mörk, gåtfull i sin både ljusa och mörka skepnad som en konstens fantom, och med en röst som kunde flytta berg över hav. Och som dessutom verkar ha varit en underbart rar och fin människa 😍
Boken Rikkitikitavi är Rikards självbiografi. Här berättar han, med kärleksfulla ord och meningar, om uppväxten i Farsta, Gubbängen och Karlstad, om en välmenande och ibland oförstående familj, och den första upptäckten av sin egna identitet under utbildningen på Skara skolscen. Men också om ångesten, rädslan för att dö, och att bli övergiven och lämnad.
Rikkitikitavi är en av de både vackraste och mest plågsamma böcker jag har läst. Vid avsnitten om barndomens ängslan och rädslor har jag fått ta en paus i läsningen, eftersom det blev så hög igenkänningsfaktor från min egna barndom. Jag känner en mycket vacker gemenskap med Rikard, som också gör mig lite ledsen, eftersom han inte finns i livet idag. Rikard gick bort av sin lungsjukdom i november 2017😪
Jag älskade den vackra boken, och jag älskar Rikard, vilket jag har gjort ända sedan 1994, när jag för första gången såg Lejonkungen ❤ Ha det fint på din måne, vackraste människa ❤❤
Läs den 😍😍

Rocketman.


Han trodde inte att det skulle hålla i sig. Att musiken var en dagslända, som skulle vara glömd inom ett år.
Han kunde inte ha haft mer fel.
Elton John, född som Reggie Dwight i Pinner, Storbritannien, har haft en makalös karriär, som sträckt sig över 40 år. Filmen Rocketman, från 2019, skildrar sagan om hur den blyga lilla pojken Reggie Dwight växer upp i ett kärlekslöst hem, träffar textförfattaren Bernie Taupin, och hur teamet slår sig fram med sina både personliga och svängiga hitlåtar. Men berömmelsen för inte bara gott med sig för någon som är skör på insidan 😪
Efter att ha sett filmen på bio, bar jag den med mig länge. Den till stora delar självbiografiska filmen är både vacker, magisk och fängslande. Jag blir alldeles hjärtnupen av att följa den lilla pojken, underbarnet, som bara vill bli älskad, men som möts av kalla handen från dem som borde älska honom. Tomheten leder honom ner i ett massivt missbruk, men Elton kämpar för att resa sig.
Före biobesöket visste jag inte alls mycket om Elton. Sedan hade jag fått en ny idol. Och jag beundrar dig än, Elton 🥰❤
Se filmen. Med skådespelaren Taron Egerton i huvudrollen, är den ett mästerverk ❤

Nightmare before christmas.


Man kan beskriva det som en lite annorlunda julsaga, som även passar att ta till i Halloween-tider. Nightmare before christmas, från 1993, gjord av den mästerlige regissören Tim Burton, är en hänförande klassiker, som utspelar sig i den s.k Halloween-staden. Tillvaron blomstrar för de olika väsen som bor där, och samtidigt dyrkar Skeleton Jack, som är Pumpakungen. Men själv är Jack inte nöjd. Han tycker att livet går på slentrian, med samma skrämsel, och samma sorters skrik. Det vore roligt med något annat, tycker Jack. Och det får han, när han kommer till platsen mellan Helgerna, och upptäcker den värme som finns i julstaden 😉

För mig, som älskar speciella och lite småläskiga filmer, är det här jackpott. Tim Burton, som har en väldigt speciell känsla för estetik, gör Halloween-staden fantastisk artist bevittna, med sitt mörker, och sina gator och väsen. Samtidigt finns det en vänlighet hos invånarna, som gör att de inte riktigt förstår varför jultomten blir arg över att bli fråntagen sin syssla. Och så finns det kärlek, där Jack blir förtjust i dockvarelsen Sally 😍

Ja, detta är en historia, som kittlar fantasin väldigt mycket. Se den 😍😍❤❤