Bok- och filmtips.

Tim Curry

Veckans första filmtips kommer här. Jag börjar med musikalen Rocky Horror Picture Show, från 1975.

Två nyförlovade ungdomar, Brad och Janet, får punktering på ett däck en mörk och regnig kväll. För att få hjälp, vänder de sig till invånarna i ett gammalt slott, där de träffar dr Frank N” Furter ( bilden, spelad av Tim Curry). Han tar Brad och Janet med på en makaber resa som de sent ska glömma.

För dem som gillar filmer med svängig rockmusik och utflippade karaktärer är detta en fest för alla sinnen. Det är mycket fart och fläkt hela tiden, och det blandas med knasiga utbrott från främst Tim Curry. Rocksångaren Meatloaf finns också i rollistan. Hans nummer ” Hot patootie” är ett av filmens bästa nummer.

Jag gillar filmen väldigt mycket. Se den. Ni kommer inte att ångra er!

 

Boktips!

20170731_141407

Den spännande boken som syns ovan, Skuggor av ljus, är skriven av min vän och författarkollega Åsa Persson. En gastkramande thriller, där vi först möter kvinnan Ebba. Hon har ett förhållande med den yngre killen Mattias, och allt borde vara frid och fröjd. Men så är det inte. Mattias är extremt svartsjuk och våldsam, och misshandlar Ebba både fysiskt och psykiskt. Trots att hon blir kallad både fet och oduglig, är Mattias hennes liv. Detta ändras dock när hon träffar Kåre, en mentalt trasig polis som har mist sin fru och överlevt en otäck arbetsplatsolycka. Något finns mellan dem.

Jag läste boken med, bokstavligt talat, hjärtat i halsgropen. Berättelsen skildrar en verklighet som många tyvärr lever i idag. Spänningen och hotet finns där hela tiden, och man känner så mycket med både Ebba och Kåre när de kämpar med sina inre strider. Det är verkligen fint att få se när de träffas och något så småningom uppstår. Historien är verkligen en bladvändare. Jag kunde knappt lägga den ifrån mig, för jag ville se hur det skulle gå för Ebba och Kåre.

Jag tyckte mycket om den här boken. Hoppas att vi får läsa mer av Åsa Persson.

Christine!

Arnie.

Veckans tips blir ett bok- och filmtips i ett, kan man säga. Detta är den fantastiska historien Christine, en bok av den mästerlige Stephen King, som också finns som film, gjord av regissören John Carpenter.

Handlingen kretsar runt de unga killarna Dennis och Arnie. De är bästa vänner, trots att de är så olika. Arnie är skolans mesige nörd som blir retad av alla, medan Dennis är en av de så kallade coola killarna.

En dag får Arnie så syn på Christine, en röd Plymouth fury från 50-talet. Han blir helt besatt och köper bilen, trots Dennis invändningar och den mystiske säljaren. Arnie tror att bilen är hans väg till lycka, men något annat finns i bilen. Något otäckt som förändrar Arnie på både det ena och det andra sättet. Och Dennis tvingas se på.

Detta har kallats Stephen Kings mest sålda berättelse, och jag kan förstå det. Han är en mästare på att skildra individer som är på kant med det övriga samhället. Arnie är ett typexempel på en som har låtit sig hunsas länge, och med hjälp av den otäcka bilen exploderar han tillslut. Vanlig amerikansk 70-tals-miljö, med sina snabbmatställen och stora bilar, skiljer sig rejält från det mörka som inte så många ser. Och att onda gärningar kan ta boning i saker som en gång använts.

Läs boken, och se filmen! Det kommer att framkalla rysningar längs hela ryggraden, och en oemotståndlig lust att se vad som ska hända härnäst 🙂

 

Berenice.

Jag kan inte driva en blogg med den inriktningen jag gör utan att nämna min största förebild alla kategorier. Edgar Allan Poe, the master of suspense, the master of menace… Kärt barn har många namn, och denne man har verkligen producerat några av novellkonstens mest odödliga klassiker.

Historien Berenice, som jag tänker berätta om nu, läses i videoklippet ovan av den underbara skådespelaren Vincent Price, som har medverkat i flera produktioner av Poes verk. Det är en historia om besatthet som man kan känna igen även idag. Berättaren lever med sin kusin, Berenice, i ett dystert slott. De är olika till sättet. Han är dyster och grubblande, hon glad, vänlig och utåtriktad. När berättarens sinnessjukdom tilltar, och även Berenice blir sjuk, får det otäcka konsekvenser för de båda.

Lyssna gärna på klippet ovan, eller läs historien och Poes andra berättelser. Han är en fantastisk berättare 🙂 Tyvärr blev inte uppskattningen så stor under hans livstid, men nu har han blivit odödlig på berättarhimlen.

Invasion of the bodysnatchers.

Invasion-of-the-Body-Snatchers-1

Denna text beskriver en film som tog inspiration i vissa händelser som ägde rum i mitten och slutet av 70-talet. Hela Usa var i uppror efter Watergate-skandalen, och folk var misstänksamma mot allt och alla.

Filmens huvudpersoner, Elizabeth och Matthew (Donald Sutherland, bilden), upptäcker en dag att människor i deras närhet är förändrade. I vanliga fall glada och ömsinta människor är kyliga, korrekta och hårda. Helt olika sig själva. När Elizabeths pojkvän förändras till att bli riktigt elak, upptäcker Elizabeth och Matthew och deras vänner att utomjordingar har landat. De främmande varelserna duplicerar de jordiska kropparna och förstör originalen.

Filmen ifråga är en av de kusligaste och bästa jag har sett. Kamerafotots mörka ton förstärker känslan av utsatthet och klaustrofobi. Personerna kämpar helt ensamma mot mäktiga saker som kan utrota dem om de inte är uppmärksamma. Jag kan se filmen om och om igen, bara för att jag gillar skådespelarna och historien så mycket. Konstigt egentligen vad undergångsskildringar har dragningskraft på människor 🙂

Andra kända skådespelare är Leonard Nimoy, känd från Star Trek-serien, och Jeff Goldblum, från Jurassic Parc och Flugan.

Historien filmatiserades för första gången 1956. Detta är den andra filmatiseringen i ordningen, och också den som kan förmedla historien bäst. Se den.

 

Carmilla.20170902_140747

Detta har kallats för världens första vampyrhistoria, och skrevs av irländaren Sheridan Le Fanu långt före Bram Stoker och hans Dracula.

Romanen handlar om flickan Laura, som bor med sin brittiske far och tjänstefolk i ett gammalt slott i Östeuropa. Hon har aldrig haft några lekkamrater, utan har sysselsatt sig själv genom åren.

Men en kväll sker en vagnsolycka utanför slottet. En förnäm kvinna ber Lauras far att ta hand om hennes dotter, Carmilla, under tiden som hon far på en brådskande resa. Så sker också. Under dagarna och veckorna som går blir flickorna allt närmare vänner, men Laura upptäcker snart att det är något otäckt med Carmilla.

Boken utgör en del av det tidiga 18800-talets gotiska skräckromantik som jag älskar att läsa. Det är en härligt spännande berättelse om något som vi vanligtvis inte ser, som bara uppenbarar sig för det som det är menat för. Förutom krafter som utgör ett större hot än döden, kan jag tolka berättelsen som en tidig skildring av lesbisk kärlek. Sådant var inte så vanligt i skrift denna period.

Jag rekommenderar starkt boken. Den är särskilt bra för dem som gillar vampyrer, ödsliga miljöer m.m, men spänningen kan tilltala alla.

 

Masque of the red Death.

masque_of_the_red_death_xl_01-film-b

En av mina starkaste filmupplevelser är Masque of the red Death, regisserad av Roger Corman 1964, och baserad på Edgar Allan Poes novell med samma namn.

Filmen utspelar sig i en diffus tidsålder, men i en miljö som jag tycker har drag av medeltid. Den fruktansvärda sjukdomen Röda döden hemsöker en ödslig landsbygd. Prins Prospero ( den mästerlige Vincent Price, bilden), en ond tyrann som experimenterar med satanism, beslutar sig för att stänga in sig och sitt hovfolk i sitt slott och lämna folket åt sitt öde. På så sätt kan inte smittan komma åt honom. Men ödet spinner sina trådar…

Fotot i filmen är hela tiden mörkt och lite murrigt i färgerna. Om man söker efter en film med rappa repliker och tokig handling, är inte detta bra val. För det här är en mörk historia som sätter människans ofullkomlighet i fokus. Oavsett om det är en ond människa, som Prospero, eller en god, så visar filmen att det finns mycket högre makter som samverkar. Du kan inte undfly ödet.

Jag älskade filmen. Poes historier säger mycket om människan, att hon varken är bara god eller ond, utan att hon är en sammansättning av båda som kan bli ganska otäckt ibland. Vincent Price är en fantastisk skådespelare som gestaltar Prosperos mörka själ på ett sätt som inte kan ses för många gånger.

 

 

The tell tale heart.

Det skvallrande hjärtat

Veckans tips blir återigen en Poe-historia: novellen The tell tale heart. Historien berättas av en man som troligtvis sitter i fängelse, det är en tolkningsfråga. Han har varit vårdare åt en gammal man, som verkar lida av starr. För det ena ögat är vitt och grumligt, ”som en gams öga”. Så fort gamlingen betraktar vårdaren, blir han kuslig till mods och rädd till vanvett. Tillslut bestämmer han sig för att ta livet av den gamle mannen.

Den här historien tillhör Poes absolut bästa, enligt mig. Här visar han att skräck kan vara så mycket mer än blodsplatter och avhuggna kroppsdelar. Att lyssna på mannen är bara det kusligt. Han påstår själv att han absolut inte är galen. För hur skulle en galning kunna planera så försiktigt och klokt? Ju längre fram berättelsen skrider, desto tydligare märks det att mannen är just galen. Hela tiden hävdar han att den gamle inte har gjort honom något illa, tvärtom. Ändå mördar han honom.

Om man vill se mer, sök då på Edgar Allan Poe och The tell tale heart på youtube. Där finns en video där Vincent Price (bilden, också en ofta förekommande förebild i mitt eget författarskap) gör en underbar tolkning.

 

Misery.

 

Annie Wilks

Detta blir ett sammanslaget bok- och filmtips. Jag tänker berätta om boken Misery, av Stephen King, första gången publicerad 1987.

Författaren Paul Sheldon, huvudpersonen, har slagit igenom stort med de romantiska böckerna om den halvdumma hjältinnan Misery. Han själv avskyr dock sin karaktär. Så pass mycket att han dödar henne i sin senaste bok. Skönt, nu är han fri. Tror han.

Efter en svår bilolycka i en snöstorm, där Paul sånär mist livet, vaknar han upp hos Annie Wilks. Hon är en sjuksköterska som själv säger sig vara hans största fan, och vars favoriter är böckerna om Misery. Till en början spelar Annie rollen som den barmhärtiga samariten, men Paul inser snart att allt inte står rätt till med henne. Och när Annie läser boken där Misery dör, blir det farligt för Paul själv.

Jag älskar berättelsen. Särskilt kuslig är den, eftersom människor som Annie finns ute bland oss. Hon skulle kunna vara en verklig person. Stephen King lyckas verkligen beskriva både Annie och Paul så fantastiskt att man verkligen upplever Annies galenskap och Pauls utsatthet.

Boken filmatiserades 1990, med Kathy Bates(bilden) i rollen som Annie Wilks och James Caan som Paul. I mitt tycke är den lika fantastisk som boken.

 

Skräcknoveller.

20170929_074647

En stor författare i mina ögon är Howard Phillips Lovecraft, eller HP Lovecraft. Han publicerade ett antal noveller under sin livstid, som på senare år har fått ett rejält uppsving. Och jag medverkar gärna till att sprida kunskapen om denne märklige, duktiga författare.

Lovecrafts författarskap rör sig hela tiden kring teorin att det finns aspekter av verkligheten som vi människor inte kan ta del av utan att mista förståndet. Flera av novellerna handlar om det, t. ex demonen Chtulhu som har sin sovplats på havets botten. En dag ska Chtulhu vakna och döda människorna, enligt en novell i boken.

Många av berättelserna berättar om händelser och ting som kan tyckas osannolika, men som kanske inte riktigt är det, då vi har så liten kunskap om universum. Jag har redan nämnt berättelsen om Chtulhu, men andra historier är också väldigt spännande. Re animator handlar om två studenter som blivit besatta av tanken på att återväcka döda till livet, och som får skrämmande resultat när deras experiment förverkligas. Andra teman är bondgårdar som utplånas helt av utomjordiska väsen, övergivna städer bortom verkligheten, ondskefulla trädgårdar m.m.

Jag älskar historierna. De är en verkligt skön flykt när livet är lite jobbigt, och så kan jag hålla med Lovecraft i tanken att det finns så mycket mer i universum än vi förstår.

 

Mannen utan ansikte: Hämnden.20170930_102733

En lysande historia som jag varmt kan rekommendera är Hämnden, en härlig thriller skriven av min vän och kollega Rolf Norrman. Jag kan säga att det var riktigt svårt att lägga den ifrån sig.

Allt börjar med att fyra affärspersoner träffas en mörk kväll och bildar en kartell, för att bättre kunna få kontroll över affärsintressen. De är alla målmedvetna, men affärsmannen Marcus Lindh skyr inga medel för att få som han vill. Och de som sätter sig upp mot honom går inte säkra.

Samtidigt anar inte Adam Vikman vad han ger sig in på när han tackar ja till det nya jobbet på företaget TA Dynamics. Företaget sysslar med konstiga saker, och det verkar som att någon annan drar i tåtarna.

Boken genomsyras av fart och fläkt. De olika personernas perspektiv växlar i olika kapitel, vilket är ett härligt berättargrepp som fungerar jättebra. Man möter Adam Vikman och hans uttråkade,otrogna fru Dominique, polisen Marit Hellner, torpeden JP och den skrupelfria Marcus Lindh. Alla deras liv och öden flätas samman på ett fängslande sätt.

Läs boken. Det är en jättebra historia, med personer som engagerar.

Det susar i säven.

20170828_162620

Det här är en av mina absoluta favoritböcker, som jag kan läsa hur många gånger som helst. Den utkom för första gången 1905, och skrevs av britten Kenneth Grahame.

Berättelsen handlar om råttan, mullvaden, paddan och grävlingen, som allihop bor längs flodbanken i England. De har alla olika personligheter; mullvaden är blyg och poetisk, råttan klok och rådig, paddan skrytsam och högljudd, och grävlingen barsk, men godhjärtad. Det händer mycket spännande saker runt dem. Paddan, som hela tiden söker nya kickar, stjäl en bil som han ställer till mycket oreda med. Han haffas av polisen och kastas i fängelse, men rymmer. Vid ett tillfälle går mullvaden vilse i storskogen, och stöter på vesslorna och andra oknytt.

Bokens miljöskildringar är en del som gör den till den stora läsupplevelse det är. Allt sker i Englands vackra skogar, flodbanker m.m, vilket jag tycker är avkopplande. Själva figurerna är också underbart beskrivna, så att man inte kan låta bli att engagera sig i dem. Allt har filmatiserats också, och det är en lika stor visuell upplevelse. Utan att ljuga, kan jag säga att denna berättelse har varit en stor del av min barndom.

Femte dagen.

20171017_141310

Femte dagen är en underbar spänningsroman som min vän och författarkollega Ulrika Amador debuterat med i år.  Handlingen kretsar kring den unga kvinnan Ylvette som tappar minnet efter en svår olycka.  När hon kommer till medvetande igen, upptäcker Ylvette att hon lever tre parallella liv. Dels som sig själv, men också som den felaktigt dödsdömda Anna och den klipska adelskvinnan Catharina.

Ju mer Ylvette får  reda på om sig själv, desto mer gastkramande blir det.  Innan olyckan arbetade hon med jakten på ett dokument kallat Femte dagen,  en del i skriften De två världssystemen, som Descartes och Galileo författat. Ett dokument som främmande människor skulle döda för att dölja.

Ulrika Amador har verkligen lyckats få till en dunderdebut.  Jag kan inte lägga boken ifrån mig, för känslan av utsatthet och hot är så fängslande.  Ylvette vet inte vem hon kan lita på, och det blir extra tydligt vilken skräck hon känner när hon inte minns sin pappa och syster.

Jag ser fram emot att läsa mer av Ulrika Amador i framtiden ☺

Nollpunkt Stockholm.

20171105_212733

Rolf Norrman levererar ännu en spännande berättelse i Mannen utan ansikte-seriens andra del, Nollpunkt Stockholm. Personerna från första delen återkommer och engagerar lika starkt som förut. Jakten på den döda rekryteraren David Ragners mördare fortsätter, och trådarna dras åt allt hårdare runt Marcus Lindh. Marcus är affärsmannen som har papperstunna skrupler, som inte låter något stå i vägen för honom i jakten på att nå sina mål. Hans hustru, Marianne, är lojal och följer honom långt. Men snart når hon en gräns, när något händer på Stockholms central…

Boken är lika spännande som den första, med mycket fart och fläkt. Tuffa polisen Marit njuter av tanken på att sätta dit Marcus Lindh. Adam Vikman sitter i häktet för misshandel, och oroar sig för sin kidnappade fru Dominique. Komissarie Jonna Williams kämpar med både en utredning och cancersjukdom. Yvonne Angers roll i det hela klargörs ytterligare.

Kan bara säga: Toppenbra Rolf! Du gör mig inte besviken. Skriv på.

Det mörka tornet.

20171126_142643

Stephen King kan man aldrig läsa för mycket av, enligt min egen åsikt. Och vill ni läsa en riktigt spännande berättelse, med magi, mystiska män, döda städer och annat spännande, är serien Det mörka tornet ett kanonbra val.

Böckerna skildrar Roland, en revolverman och cowboy, som färdas genom öknen i ensamhet. Han har bara ett mål med sitt liv. Det är att finna Det mörka tornet, platsen där alla världar hålls samman. Onda krafter är på väg att störta tornet och utplåna universum, vilket är Rolands uppgift att förhindra. En av dem är Mannen i svart, en urgammal fiende som medverkade till att Rolands hemstad utplånats och hans mors död.

Berättelsen ryms i sju böcker, som alla skildrar en del av hur Roland kommer närmare sitt mål. Han får sällskap av missbrukaren Eddie Dean, schizofrena Odetta Holmes och elvaårige pojken Jake Chambers, och tillsammans bildar de en något omaka grupp.

Jag fick tipset om att läsa böckerna av en släkting, och jag ångrar det inte alls. Berättelsen är mycket spännande, med fart och fläkt, och mycket mystik. Ibland vet man inte hur man ska förhålla sig till vår verklighet, om den verkligen är som det ser ut. Stephen King har gjort ett fantastiskt arbete med serien, som han själv har kallat sitt livsverk. Läs den, och ni får följa med på en resa man inte glömmer i första taget.

Udralos.

 

Udralos

En bok för alla fantasyfans, både erfarna och nyblivna. Min kollega Josef Rääf har fått till en verklig dunderdebut om halvmåneplaneten Udralos och dess invånare. Där händer många spännande saker, som skildras i denna volym på tre delar.

Allt börjar med att staden Mirror utplånas av en otäck jordbävning, orsakad av den onda prästinnan Rebecka. Människorna utplånas, utom några ungdomar som lyckas fly. En flicka säljs som slav, en yngling vaknar upp i en främmande stad och finner att han har tappat minnet. Onda varelser skapas i ett koncentrationsläger, och ledarna vill förgöra världen.

I de andra delarna har människorna från bokens början bildat riket Librata, men möter motstånd från ärkeprästinnorna som tjänar tjurguden. Saker som tidigare har hänt bryter bandet mellan tvillingsystrar, och en otäck pestsjukdom börjar härja.

Jag läste boken med mycket nöje. Berättelserna innehåller sådant som jag personligen gillar väldigt mycket, som andra världar, magi, ritualer, sekter osv. Det är förstås bara min personliga tolkning, men jag ser att författarens beskrivning av religionen påminner om vår kristendom. Det gör allt ännu mer intressant, och skapar något att relatera till. Texten är lättläst och flyter på bra. Jag kan inte lägga boken ifrån mig, då jag hela tiden vill veta hur det ska gå för personerna.

Alla som gillar fantasy; Läs boken. Detta kan vara en av våra nya stora.

 

 

Annonser