Veckans första filmtips kommer här. Jag börjar med musikalen Rocky Horror Picture Show, från 1975.Två nyförlovade ungdomar, Brad och Janet, får punktering på ett däck en mörk och regnig kväll. För att få hjälp, vänder de sig till invånarna i ett gammalt slott, där de träffar dr Frank N” Furter ( bilden, spelad av Tim Curry). Han tar Brad och Janet med på en makaber resa som de sent ska glömma.För dem som gillar filmer med svängig rockmusik och utflippade karaktärer är detta en fest för alla sinnen. Det är mycket fart och fläkt hela tiden, och det blandas med knasiga utbrott från främst Tim Curry. Rocksångaren Meatloaf finns också i rollistan. Hans nummer ” Hot patootie” är ett av filmens bästa nummer.Jag gillar filmen väldigt mycket. Se den. Ni kommer inte att ångra er!
Boktips!
Den spännande boken som syns ovan, Skuggor av ljus, är skriven av min vän och författarkollega Åsa Persson. En gastkramande thriller, där vi först möter kvinnan Ebba. Hon har ett förhållande med den yngre killen Mattias, och allt borde vara frid och fröjd. Men så är det inte. Mattias är extremt svartsjuk och våldsam, och misshandlar Ebba både fysiskt och psykiskt. Trots att hon blir kallad både fet och oduglig, är Mattias hennes liv. Detta ändras dock när hon träffar Kåre, en mentalt trasig polis som har mist sin fru och överlevt en otäck arbetsplatsolycka. Något finns mellan dem.Jag läste boken med, bokstavligt talat, hjärtat i halsgropen. Berättelsen skildrar en verklighet som många tyvärr lever i idag. Spänningen och hotet finns där hela tiden, och man känner så mycket med både Ebba och Kåre när de kämpar med sina inre strider. Det är verkligen fint att få se när de träffas och något så småningom uppstår. Historien är verkligen en bladvändare. Jag kunde knappt lägga den ifrån mig, för jag ville se hur det skulle gå för Ebba och Kåre.Jag tyckte mycket om den här boken. Hoppas att vi får läsa mer av Åsa Persson.
Christine!
Veckans tips blir ett bok- och filmtips i ett, kan man säga. Detta är den fantastiska historien Christine, en bok av den mästerlige Stephen King, som också finns som film, gjord av regissören John Carpenter.Handlingen kretsar runt de unga killarna Dennis och Arnie. De är bästa vänner, trots att de är så olika. Arnie är skolans mesige nörd som blir retad av alla, medan Dennis är en av de så kallade coola killarna.En dag får Arnie så syn på Christine, en röd Plymouth fury från 50-talet. Han blir helt besatt och köper bilen, trots Dennis invändningar och den mystiske säljaren. Arnie tror att bilen är hans väg till lycka, men något annat finns i bilen. Något otäckt som förändrar Arnie på både det ena och det andra sättet. Och Dennis tvingas se på.Detta har kallats Stephen Kings mest sålda berättelse, och jag kan förstå det. Han är en mästare på att skildra individer som är på kant med det övriga samhället. Arnie är ett typexempel på en som har låtit sig hunsas länge, och med hjälp av den otäcka bilen exploderar han tillslut. Vanlig amerikansk 70-tals-miljö, med sina snabbmatställen och stora bilar, skiljer sig rejält från det mörka som inte så många ser. Och att onda gärningar kan ta boning i saker som en gång använts.Läs boken, och se filmen! Det kommer att framkalla rysningar längs hela ryggraden, och en oemotståndlig lust att se vad som ska hända härnäst 🙂
Berenice.
https://youtu.be/F39snxcmI2oJag kan inte driva en blogg med den inriktningen jag gör utan att nämna min största förebild alla kategorier. Edgar Allan Poe, the master of suspense, the master of menace… Kärt barn har många namn, och denne man har verkligen producerat några av novellkonstens mest odödliga klassiker.Historien Berenice, som jag tänker berätta om nu, läses i videoklippet ovan av den underbara skådespelaren Vincent Price, som har medverkat i flera produktioner av Poes verk. Det är en historia om besatthet som man kan känna igen även idag. Berättaren lever med sin kusin, Berenice, i ett dystert slott. De är olika till sättet. Han är dyster och grubblande, hon glad, vänlig och utåtriktad. När berättarens sinnessjukdom tilltar, och även Berenice blir sjuk, får det otäcka konsekvenser för de båda.Lyssna gärna på klippet ovan, eller läs historien och Poes andra berättelser. Han är en fantastisk berättare 🙂 Tyvärr blev inte uppskattningen så stor under hans livstid, men nu har han blivit odödlig på berättarhimlen.
Invasion of the bodysnatchers.
Denna text beskriver en film som tog inspiration i vissa händelser som ägde rum i mitten och slutet av 70-talet. Hela Usa var i uppror efter Watergate-skandalen, och folk var misstänksamma mot allt och alla.Filmens huvudpersoner, Elizabeth och Matthew (Donald Sutherland, bilden), upptäcker en dag att människor i deras närhet är förändrade. I vanliga fall glada och ömsinta människor är kyliga, korrekta och hårda. Helt olika sig själva. När Elizabeths pojkvän förändras till att bli riktigt elak, upptäcker Elizabeth och Matthew och deras vänner att utomjordingar har landat. De främmande varelserna duplicerar de jordiska kropparna och förstör originalen.Filmen ifråga är en av de kusligaste och bästa jag har sett. Kamerafotots mörka ton förstärker känslan av utsatthet och klaustrofobi. Personerna kämpar helt ensamma mot mäktiga saker som kan utrota dem om de inte är uppmärksamma. Jag kan se filmen om och om igen, bara för att jag gillar skådespelarna och historien så mycket. Konstigt egentligen vad undergångsskildringar har dragningskraft på människor :)Andra kända skådespelare är Leonard Nimoy, känd från Star Trek-serien, och Jeff Goldblum, från Jurassic Parc och Flugan.Historien filmatiserades för första gången 1956. Detta är den andra filmatiseringen i ordningen, och också den som kan förmedla historien bäst. Se den.
Carmilla.
Detta har kallats för världens första vampyrhistoria, och skrevs av irländaren Sheridan Le Fanu långt före Bram Stoker och hans Dracula.Romanen handlar om flickan Laura, som bor med sin brittiske far och tjänstefolk i ett gammalt slott i Östeuropa. Hon har aldrig haft några lekkamrater, utan har sysselsatt sig själv genom åren.Men en kväll sker en vagnsolycka utanför slottet. En förnäm kvinna ber Lauras far att ta hand om hennes dotter, Carmilla, under tiden som hon far på en brådskande resa. Så sker också. Under dagarna och veckorna som går blir flickorna allt närmare vänner, men Laura upptäcker snart att det är något otäckt med Carmilla.Boken utgör en del av det tidiga 18800-talets gotiska skräckromantik som jag älskar att läsa. Det är en härligt spännande berättelse om något som vi vanligtvis inte ser, som bara uppenbarar sig för det som det är menat för. Förutom krafter som utgör ett större hot än döden, kan jag tolka berättelsen som en tidig skildring av lesbisk kärlek. Sådant var inte så vanligt i skrift denna period.Jag rekommenderar starkt boken. Den är särskilt bra för dem som gillar vampyrer, ödsliga miljöer m.m, men spänningen kan tilltala alla.
Masque of the red Death.
En av mina starkaste filmupplevelser är Masque of the red Death, regisserad av Roger Corman 1964, och baserad på Edgar Allan Poes novell med samma namn.Filmen utspelar sig i en diffus tidsålder, men i en miljö som jag tycker har drag av medeltid. Den fruktansvärda sjukdomen Röda döden hemsöker en ödslig landsbygd. Prins Prospero ( den mästerlige Vincent Price, bilden), en ond tyrann som experimenterar med satanism, beslutar sig för att stänga in sig och sitt hovfolk i sitt slott och lämna folket åt sitt öde. På så sätt kan inte smittan komma åt honom. Men ödet spinner sina trådar…Fotot i filmen är hela tiden mörkt och lite murrigt i färgerna. Om man söker efter en film med rappa repliker och tokig handling, är inte detta bra val. För det här är en mörk historia som sätter människans ofullkomlighet i fokus. Oavsett om det är en ond människa, som Prospero, eller en god, så visar filmen att det finns mycket högre makter som samverkar. Du kan inte undfly ödet.Jag älskade filmen. Poes historier säger mycket om människan, att hon varken är bara god eller ond, utan att hon är en sammansättning av båda som kan bli ganska otäckt ibland. Vincent Price är en fantastisk skådespelare som gestaltar Prosperos mörka själ på ett sätt som inte kan ses för många gånger.
The tell tale heart.
Veckans tips blir återigen en Poe-historia: novellen The tell tale heart. Historien berättas av en man som troligtvis sitter i fängelse, det är en tolkningsfråga. Han har varit vårdare åt en gammal man, som verkar lida av starr. För det ena ögat är vitt och grumligt, ”som en gams öga”. Så fort gamlingen betraktar vårdaren, blir han kuslig till mods och rädd till vanvett. Tillslut bestämmer han sig för att ta livet av den gamle mannen.Den här historien tillhör Poes absolut bästa, enligt mig. Här visar han att skräck kan vara så mycket mer än blodsplatter och avhuggna kroppsdelar. Att lyssna på mannen är bara det kusligt. Han påstår själv att han absolut inte är galen. För hur skulle en galning kunna planera så försiktigt och klokt? Ju längre fram berättelsen skrider, desto tydligare märks det att mannen är just galen. Hela tiden hävdar han att den gamle inte har gjort honom något illa, tvärtom. Ändå mördar han honom.Om man vill se mer, sök då på Edgar Allan Poe och The tell tale heart på youtube. Där finns en video där Vincent Price (bilden, också en ofta förekommande förebild i mitt eget författarskap) gör en underbar tolkning.
Misery.
Detta blir ett sammanslaget bok- och filmtips. Jag tänker berätta om boken Misery, av Stephen King, första gången publicerad 1987.Författaren Paul Sheldon, huvudpersonen, har slagit igenom stort med de romantiska böckerna om den halvdumma hjältinnan Misery. Han själv avskyr dock sin karaktär. Så pass mycket att han dödar henne i sin senaste bok. Skönt, nu är han fri. Tror han.Efter en svår bilolycka i en snöstorm, där Paul sånär mist livet, vaknar han upp hos Annie Wilks. Hon är en sjuksköterska som själv säger sig vara hans största fan, och vars favoriter är böckerna om Misery. Till en början spelar Annie rollen som den barmhärtiga samariten, men Paul inser snart att allt inte står rätt till med henne. Och när Annie läser boken där Misery dör, blir det farligt för Paul själv.Jag älskar berättelsen. Särskilt kuslig är den, eftersom människor som Annie finns ute bland oss. Hon skulle kunna vara en verklig person. Stephen King lyckas verkligen beskriva både Annie och Paul så fantastiskt att man verkligen upplever Annies galenskap och Pauls utsatthet.Boken filmatiserades 1990, med Kathy Bates(bilden) i rollen som Annie Wilks och James Caan som Paul. I mitt tycke är den lika fantastisk som boken.
Skräcknoveller.
En stor författare i mina ögon är Howard Phillips Lovecraft, eller HP Lovecraft. Han publicerade ett antal noveller under sin livstid, som på senare år har fått ett rejält uppsving. Och jag medverkar gärna till att sprida kunskapen om denne märklige, duktiga författare.Lovecrafts författarskap rör sig hela tiden kring teorin att det finns aspekter av verkligheten som vi människor inte kan ta del av utan att mista förståndet. Flera av novellerna handlar om det, t. ex demonen Chtulhu som har sin sovplats på havets botten. En dag ska Chtulhu vakna och döda människorna, enligt en novell i boken.Många av berättelserna berättar om händelser och ting som kan tyckas osannolika, men som kanske inte riktigt är det, då vi har så liten kunskap om universum. Jag har redan nämnt berättelsen om Chtulhu, men andra historier är också väldigt spännande. Re animator handlar om två studenter som blivit besatta av tanken på att återväcka döda till livet, och som får skrämmande resultat när deras experiment förverkligas. Andra teman är bondgårdar som utplånas helt av utomjordiska väsen, övergivna städer bortom verkligheten, ondskefulla trädgårdar m.m.Jag älskar historierna. De är en verkligt skön flykt när livet är lite jobbigt, och så kan jag hålla med Lovecraft i tanken att det finns så mycket mer i universum än vi förstår.
Mannen utan ansikte: Hämnden.
En lysande historia som jag varmt kan rekommendera är Hämnden, en härlig thriller skriven av min vän och kollega Rolf Norrman. Jag kan säga att det var riktigt svårt att lägga den ifrån sig.Allt börjar med att fyra affärspersoner träffas en mörk kväll och bildar en kartell, för att bättre kunna få kontroll över affärsintressen. De är alla målmedvetna, men affärsmannen Marcus Lindh skyr inga medel för att få som han vill. Och de som sätter sig upp mot honom går inte säkra.Samtidigt anar inte Adam Vikman vad han ger sig in på när han tackar ja till det nya jobbet på företaget TA Dynamics. Företaget sysslar med konstiga saker, och det verkar som att någon annan drar i tåtarna.Boken genomsyras av fart och fläkt. De olika personernas perspektiv växlar i olika kapitel, vilket är ett härligt berättargrepp som fungerar jättebra. Man möter Adam Vikman och hans uttråkade,otrogna fru Dominique, polisen Marit Hellner, torpeden JP och den skrupelfria Marcus Lindh. Alla deras liv och öden flätas samman på ett fängslande sätt.Läs boken. Det är en jättebra historia, med personer som engagerar.
Det susar i säven.
Det här är en av mina absoluta favoritböcker, som jag kan läsa hur många gånger som helst. Den utkom för första gången 1905, och skrevs av britten Kenneth Grahame.Berättelsen handlar om råttan, mullvaden, paddan och grävlingen, som allihop bor längs flodbanken i England. De har alla olika personligheter; mullvaden är blyg och poetisk, råttan klok och rådig, paddan skrytsam och högljudd, och grävlingen barsk, men godhjärtad. Det händer mycket spännande saker runt dem. Paddan, som hela tiden söker nya kickar, stjäl en bil som han ställer till mycket oreda med. Han haffas av polisen och kastas i fängelse, men rymmer. Vid ett tillfälle går mullvaden vilse i storskogen, och stöter på vesslorna och andra oknytt.Bokens miljöskildringar är en del som gör den till den stora läsupplevelse det är. Allt sker i Englands vackra skogar, flodbanker m.m, vilket jag tycker är avkopplande. Själva figurerna är också underbart beskrivna, så att man inte kan låta bli att engagera sig i dem. Allt har filmatiserats också, och det är en lika stor visuell upplevelse. Utan att ljuga, kan jag säga att denna berättelse har varit en stor del av min barndom.
Femte dagen.
Femte dagen är en underbar spänningsroman som min vän och författarkollega Ulrika Amador debuterat med i år. Handlingen kretsar kring den unga kvinnan Ylvette som tappar minnet efter en svår olycka. När hon kommer till medvetande igen, upptäcker Ylvette att hon lever tre parallella liv. Dels som sig själv, men också som den felaktigt dödsdömda Anna och den klipska adelskvinnan Catharina.Ju mer Ylvette får reda på om sig själv, desto mer gastkramande blir det. Innan olyckan arbetade hon med jakten på ett dokument kallat Femte dagen, en del i skriften De två världssystemen, som Descartes och Galileo författat. Ett dokument som främmande människor skulle döda för att dölja.Ulrika Amador har verkligen lyckats få till en dunderdebut. Jag kan inte lägga boken ifrån mig, för känslan av utsatthet och hot är så fängslande. Ylvette vet inte vem hon kan lita på, och det blir extra tydligt vilken skräck hon känner när hon inte minns sin pappa och syster.Jag ser fram emot att läsa mer av Ulrika Amador i framtiden ☺
Nollpunkt Stockholm.
Rolf Norrman levererar ännu en spännande berättelse i Mannen utan ansikte-seriens andra del, Nollpunkt Stockholm. Personerna från första delen återkommer och engagerar lika starkt som förut. Jakten på den döda rekryteraren David Ragners mördare fortsätter, och trådarna dras åt allt hårdare runt Marcus Lindh. Marcus är affärsmannen som har papperstunna skrupler, som inte låter något stå i vägen för honom i jakten på att nå sina mål. Hans hustru, Marianne, är lojal och följer honom långt. Men snart når hon en gräns, när något händer på Stockholms central…Boken är lika spännande som den första, med mycket fart och fläkt. Tuffa polisen Marit njuter av tanken på att sätta dit Marcus Lindh. Adam Vikman sitter i häktet för misshandel, och oroar sig för sin kidnappade fru Dominique. Komissarie Jonna Williams kämpar med både en utredning och cancersjukdom. Yvonne Angers roll i det hela klargörs ytterligare.Kan bara säga: Toppenbra Rolf! Du gör mig inte besviken. Skriv på.
Det mörka tornet.
Stephen King kan man aldrig läsa för mycket av, enligt min egen åsikt. Och vill ni läsa en riktigt spännande berättelse, med magi, mystiska män, döda städer och annat spännande, är serien Det mörka tornet ett kanonbra val.Böckerna skildrar Roland, en revolverman och cowboy, som färdas genom öknen i ensamhet. Han har bara ett mål med sitt liv. Det är att finna Det mörka tornet, platsen där alla världar hålls samman. Onda krafter är på väg att störta tornet och utplåna universum, vilket är Rolands uppgift att förhindra. En av dem är Mannen i svart, en urgammal fiende som medverkade till att Rolands hemstad utplånats och hans mors död.Berättelsen ryms i sju böcker, som alla skildrar en del av hur Roland kommer närmare sitt mål. Han får sällskap av missbrukaren Eddie Dean, schizofrena Odetta Holmes och elvaårige pojken Jake Chambers, och tillsammans bildar de en något omaka grupp.Jag fick tipset om att läsa böckerna av en släkting, och jag ångrar det inte alls. Berättelsen är mycket spännande, med fart och fläkt, och mycket mystik. Ibland vet man inte hur man ska förhålla sig till vår verklighet, om den verkligen är som det ser ut. Stephen King har gjort ett fantastiskt arbete med serien, som han själv har kallat sitt livsverk. Läs den, och ni får följa med på en resa man inte glömmer i första taget.
Udralos.
En bok för alla fantasyfans, både erfarna och nyblivna. Min kollega Josef Rääf har fått till en verklig dunderdebut om halvmåneplaneten Udralos och dess invånare. Där händer många spännande saker, som skildras i denna volym på tre delar.Allt börjar med att staden Mirror utplånas av en otäck jordbävning, orsakad av den onda prästinnan Rebecka. Människorna utplånas, utom några ungdomar som lyckas fly. En flicka säljs som slav, en yngling vaknar upp i en främmande stad och finner att han har tappat minnet. Onda varelser skapas i ett koncentrationsläger, och ledarna vill förgöra världen.I de andra delarna har människorna från bokens början bildat riket Librata, men möter motstånd från ärkeprästinnorna som tjänar tjurguden. Saker som tidigare har hänt bryter bandet mellan tvillingsystrar, och en otäck pestsjukdom börjar härja.Jag läste boken med mycket nöje. Berättelserna innehåller sådant som jag personligen gillar väldigt mycket, som andra världar, magi, ritualer, sekter osv. Det är förstås bara min personliga tolkning, men jag ser att författarens beskrivning av religionen påminner om vår kristendom. Det gör allt ännu mer intressant, och skapar något att relatera till. Texten är lättläst och flyter på bra. Jag kan inte lägga boken ifrån mig, då jag hela tiden vill veta hur det ska gå för personerna.Alla som gillar fantasy; Läs boken. Detta kan vara en av våra nya stora.
Författare, från dröm till verklighet.
Det här boktipset rekommenderas särskilt till de som drömmer om att bli författare, men även de som bara älskar Kims böcker kommer att älska den här boken.I boken, som utkom 2017, berättar Kim om sin väg från en liten åttaåring som drömde om att bli författare, till att idag ha givit ut 46 böcker. Ingen dålig produktion, eller hur? Vägen har inte alltid varit spikrak, och ibland dyker det upp hinder på vägen som känns väldigt jobbiga. Men Kim har bitit ihop och tagit nya krafter. Jag beundrar kvinnan, som är en av våra allra största författare.I slutet på varje kapitel kommer små tips som alla kan ta del av för att komma framåt. Kim kan verkligen inspirera med sin historia, få dig att tro på dig själv. Hon tipsar om hur du kan öva upp ditt minne genom att iaktta och memorera, om hur man kontaktar förlag, om vad man ska tänka på vid debuten och mycket annat. Jag sög i mig all kunskap som en skurmopp, kunde inte sluta läsa. Mycket fascinerande texter och tips, som alla kan ta del av.
Hjärntvättad.
Mystik. Scientologi. Pedofiler och poliser. En livvakt från New York som har bosatt sig i en stuga på Björkholmen i Karlskrona. Alla dessa saker ingår i den mycket spännande romanen Hjärntvättad, en thriller skriven av min vän och kollega Stefan Malmström, som jag har haft den stora äran att lära känna. Detta är hans debutroman.Luke Bergmann, en livvakt med ett rörigt förflutet, bor och verkar i Karlskrona sedan många år. En lördagskväll hittar han sin bästa vän, Viktor Spandel, och dennes lilla dotter Agnes, döda i sin lägenhet. Viktor verkar ha hängt sig i en snara på toalettdörren, och dessutom ha tvingat i Agnes ett nervförlamande gift. Luke vägrar att tro att vännen har tagit livet av sig. Han börjar rota i Viktors bakgrund, som sträcker sig ut till saker som han inte har haft en aning om. Samtidigt hittas fler och fler personer döda.Parallellt med historien om Luke får vi följa Jenny, en ung tjej på nitton år, som träffar några människor som hon känner sig dragen till med en gång. De verkar så coola och trevliga. Hon anar inte att hon kommer att dras in i ett sammanhang som är svårt att lämna. Ett mycket farligt sammanhang.Från första stund älskade jag den här boken. Man fångas in av handlingen på en gång och förstår att något mystiskt händer när Luke kommer till Viktors lägenhet. Då jag själv är väldigt intresserad av sekter och deras inverkan på människor, samt gillar spännande berättelser med fart och fläkt, tilltalades jag mycket av boken. Man förstår så väl hur lättpåverkade människor är, och särskilt unga människor. Den fria viljan betyder inte mycket när människor tilltalas av något.Jag älskade boken så mycket att jag sträckläste den på fyra dagar. Det var så spännande att jag inte kunde låta bli att se efter hur det skulle gå. Jag ser fram emot att läsa mer av Stefan Malmström. Skriv på 🙂
Desperation.
Självklart måste en bok av min största förebild och idol, Stephen King, också komma med på denna sida. Jag vet att jag har skrivit om honom förut, men jag anser att man aldrig kan få nog av att läsa hans verk. För mig handlar berättelserna inte bara om monster, utan också om människor. Hur komplexa och sårbara vi är när det kommer till kritan.Det äkta paret Mary och Peter Jackson, som är på väg hem med hans systers bil genom Nevadaöknen. Familjen Carver, som är på semester med sin husbil och råkar välja en färdväg genom samma öken. Författaren Johnny Marinville, som genomför en långresa med sin Harley Davidson. Alla har de en sak gemensamt; Collie Entregian, en överdimensionerad, blond polis, som är fullständigt bindgalen. Han stannar de olika människorna mitt i öknen av olika anledningar, och verkar först vara sympatisk och trevlig. Dock blir de efter en stund varse att något är fruktansvärt fel med Collie. Förutom att han misshandlar dem, och vid ett tillfälle dödar ett barn, pratar han konstiga saker för sig själv och har förmåga att befalla över djur. Dessutom faller hans kropp sönder i köttslamsor och blod.Han tar dem till Desperation, en gruvstad, där något hemskt har ägt rum. Människor är döda, och spindlar och skallerormar härbärgerar husen. Svaret på allt är äldre än själva tiden.Jag tycker att detta är en av Stephen Kings allra bästa böcker. Han behåller den kusliga känslan i texten från första till sista sidan, och beskriver personerna så att man bryr sig om dem. Speciellt älskar jag David Carver, sonen i familjen, som har en alldeles särskild kontakt med Gud.Beskrivningen av staden Desperation håller mig klistrad i boken. King fångar det både ödsliga och storslagna, så att jag som läsare bara vill veta mer om varför det har blivit som det blivit. Och Collie själv förmedlar rysningar med sitt ondskefulla sätt och sin sönderfallande kropp, samtidigt som man älskar karaktären.Ett härligt val för alla Stephen King- älskare.
I lagens famn.
Det är verkligen roligt att träffa författarkollegor och läsa deras verk. Alla bär på så många fantastiska berättelser, om sina erfarenheter och sitt liv. En av alla är Kerstin Dejemyr, som jag hade den stora förmånen och äran att lära känna på Karlskrona stadsbiblioteks evenemang Författarlördag. I lagens famn är Kerstins debutroman.Historien kretsar kring Lene, en ung polisaspirant som nyligen har börjat en ny tjänst. På en personalfest möter hon chefen Anders, en karismatisk och rolig man som Lene bli blixtförälskad i. Att han är gift är inget hinder för Lene. Men allt eftersom relationen pågår, får Lene se allt fler av Anders sidor. Och alla är inte trevliga. Lene får svårt att ta sig ut. Städaren Enok, som arbetar på polisstationen, anar vad Lene upplever. Vågar han berätta om sina misstankar, eller ska han hålla tyst?Den här boken slukade mig från första stund, med sin unika handling och fängslande persongalleri. Jag ville bara veta hur det skulle gå för Lene. Skulle hon klara sig utan att brytas ner av Anders? En smula ilska kom också gentemot nämnda man, som trots att han är polis, behandlar kvinnorna i sitt liv under all kritik.Boken är också mycket unik, på det sättet att den inte är en traditionell polisroman/deckare. Jag skulle snarare beteckna berättelsen som ett relationsdrama, där vi får följa människorna bakom uniformer och titlar. Det är en av bokens många styrkor.Jag hoppas att vi får läsa mer av Kerstin Dejemyr i framtiden. Skriv på 🙂
Guds synd.
En både mysig och väldigt ryslig skräckhistoria. Romanen Guds synd, med underrubriken Mörkrets barn, är skriven av min vän och kollega Mikael Mansen, en fantastisk författare som jag har haft äran att komma i kontakt med.Vi får följa den unge antikhandlaren Jona i 1890-talets London. Han arbetar i sin gammelmorbrors antikaffär, och gör sitt bästa för att vara duktig och sköta sina plikter. Dock lyckas inte Jona med detta. Fäblessen för vin och vackra kvinnor vinner för det mesta.Så en dag får Jona syn på en gammal kista i butikens källare, en kista med underliga tecken. Oförmögen att motstå sin nyfikenhet, öppnar han den. I och med det, släpper Jona ut mästaren, en många tusen år gammal vampyr från Babylon. Vampyren förändrar Jona. Gör honom både starkare och snabbare.Jag älskade den här boken väldigt mycket. Med sina skildringar av mörka gränder i London, månsken, dekadensen som pågick jämsides med en hutlös fattigdom och ondskefulla, luriga väsen, fångade den mig på en gång. För mig, som älskare av skräckberättelser och rysare, var det en riktig godbit.Romanen är inte bara en traditionell vampyrberättelse. Tillsammans med Jona ställs vi inför frågor av existentiell art, som; Vad är ont? Är han ond eller god? Har Jona något val i sina handlingar, eller är han bara ett hjälplöst offer för en omänsklig drift som bor i honom? Är han människa eller ett odjur?Alla dessa frågeställningar ger en dimension till berättelsen som jag uppskattade väldigt mycket.Jag ser fram emot att läsa mer av Mikael Mansen, som jag tycker är en fantastisk författare. Läs boken 🙂
Eldfödd.
Sommar och sol, och gröna blad. Trots att årets finaste årstid råder utanför, kan jag inte låta bli att plöja allas vår Stephen Kings klassiska verk. Hans nya är också spännande och bra, men inget går upp mot klassikerna som har uppnått kultstatus. Boken ovanför, Eldfödd, utkom 1981.Berättelsen kretsar kring Andy McGee och Vicky Tomlinson, två fattiga universitetsstudenter som deltar i ett experiment med hallucigena droger mot löfte om 2000 dollar. Efteråt gifter de sig och får en liten dotter, Charlene, Charlie kallad. Vad de senare upptäcker, är att experimentets verkningar inte gick obemärkt förbi. Både Andy och Vicky har fått sällsynta förmågor att psykiskt dominera andra människor. Och Charlie är något alldeles extra. Hon kan tända eldar med bara sin viljekraft…Forskningsinstitutet, kallt Butiken, är medvetna om detta. De leder en jakt på Charlie och hennes pappa över hela landet, för att få Charlie att delta i experiment för regeringens säkerhet…Detta är en underbart spännande och ryslig bok, som jag blev otroligt gripen av, trots att jag har läst den tidigare. Viljan att skada en liten åttaårig flicka och behandla henne som ett försöksdjur, och dessutom målet att eliminera Andy, är grymheter som tar tag rakt i själen. Butikens likgiltighet inför människoliv och besatthet att experimentera med droger på folk som är annorlunda både äcklar och fascinerar mig. Charlie själv framstår som ett klokt barn som vet att hon inte får utmärka sig och måste iaktta försiktighet. Emellanåt brottas hon med blandade känslor av självförakt inför sin förmåga, och njutning när elden bland annat skadar några agenter från Butiken.Om du gillar dystopiska skildringar med statskontrollerade experiment och människors utsatthet inför makter som inte ser något värde i den lilla befolkningen, ska du läsa den här boken.
Minnet av Renate.
Det är alltid roligt att upptäcka nya ämnen att läsa om. För mig är det den här gången kalla kriget, Östtyskland och allt spioneri som förekom i denna både kalla och hotfulla miljö.Alla ovan nämnda saker ingår i romanen Minnet av Renate, skriven av Peter Ahlquist, som jag har haft den oerhört trevliga förmånen att lära känna.Det börjar med att de två bröderna Sivert och Roland Magnusson, deras vän Sven och berättarjaget i sin ungdom reser till en festival i Östtyskland. Sedan blir framförallt den yngre brodern, Roland, indragen i en kedja som kan riskera Sveriges säkerhet.På grund av en skada under sin militära karriär, företar Roland en resa till Östtyskland. Där träffar han paret Werner och Renate, som redan är involverade i spioneri. Han blir förälskad i Renate, och samtidigt värvas Roland motvilligt till att bli underrättelseagent.På äldre dagar reser Roland tillbaka till landet. Muren och diktaturen har fallit. Roland laddar inför ett möte med Renates man.Jag tyckte väldigt mycket om den här boken. Det är en oerhört spännande historia om en tid, där vi i Sverige ofta levde i osäkerhet inför vad den tyska makten skulle hitta på. I texten kan jag som läsare verkligen känna den påtagliga spänningen som rådde. Hur vem som helst kunde råka illa ut, om man inte var försiktig. Jag får både härliga och kusliga rysningar i kroppen, samtidigt som jag inte kan sluta läsa.Jag vill gärna läsa mer av Peter. Skriv på 🙂
Mördande foto.
Inget är så härligt som att läsa en riktigt spännande bok. En där handlingen riktigt griper tag, och man bara sugs med. Dessutom en bok där man engagerar sig mycket i personerna som upplever de olika händelserna.En sådan bok är det här, Mördande foto, av min kära mentor och kollega Kim M Kimselius. Historien kretsar kring Marina, en tonårstjej som inte har ett likadant liv som alla andra. Hon får inte gå på fritidsaktiviteter efter skolan, och knappt berätta något om sig själv för sina vänner. Dessutom har Marinas mamma förbjudit henne att någonsin lägga ut bilder på sig själv på nätet. Marina vet inte varför.Så en dag drivs allting mot en mardröm. Klassen får besök av en författare, som vill fotografera eleverna i klassen och lägga ut på sin blogg. De har en vikarie, som inte känner till Marinas fotoförbud. Så hon tar chansen att en enda gång få vara som alla andra, utan att ha en aning om det skrämmande som sedan inträffar.När jag började läsa boken, hade jag väldigt svårt att lägga den ifrån mig. Berättelsen belyser hur farliga sociala medier kan vara. Att man aldrig kan veta till hundra procent vem som sitter bakom den andra skärmen och skriver. Ett tema som är mer aktuellt än någonsin i dessa tider, men som framförallt förmedlar en underbart spännande historia. Jag känner väldigt mycket med Marina och hennes mamma, kan ta in utsattheten som uppstår när de är jagade av någon som vill dem illa.En underbart spännande bok. Kim visar än en gång vilken mästerlig författare hon är, också när det gäller att skriva thrillers. Skriv på 🙂
Häxjakten.
Gillar du häxor, magi och andra världar? Drakar och andra fantasivarelser? Då är denna bok absolut något för dig.Min goda vän, Kim M Kimselius, har skrivit en fantastisk bok som handlar om just detta. Jag läste ut den på tre dagar, efter att jag hade fått den på posten.Historien kretsar kring flickorna Ulla och Kathleen, från Sverige respektive Skottland. De har brevväxlat med varandra länge, och nu ska Kathleen besöka Ulla i Sverige. När flickorna går på en utomhusgudstjänst, händer det märkliga. De sveps bort av något som liknar en tornado, och hamnar i vad de tror är en annan tid, där allt ovan nämnt existerar. Uppretade människor börjar jaga dem, efter att Ulla har fritagit en ung häxa från ett brinnande bål. Ulla och Kathleen blir också anklagade för att vara häxor!Jag älskade att läsa den här boken. Berättelsens fart och fläkt, tillsammans med sin spännande miljö, gjorde att jag inte kunde lägga boken ifrån mig. Saker som magi och andra världar är något jag älskar att läsa om, vilket bidrog till min positiva läsupplevelse. Ulla och Kathleen engagerar också väldigt mycket som huvudpersoner. Man känner den väldigt starka tillit som finns mellan dem, och vill så gärna veta hur det ska gå för dem.Oavsett om du är ett inbitet fan av fantasy, eller om du bara älskar Kims underbara böcker, rekommenderar jag att du läser boken. Du kommer inte att ångra dig 🙂
Spöket på Torpa Stenhus.
Oavsett om du är intresserad av svensk historia, eller om du bara älskar Kim M Kimselius underbara böcker, kan jag rekommendera den fantastiska boken Spöket på Torpa Stenhus. En oerhört spännande berättelse, som innehåller både fart och fläkt, samt riktiga historiska personer.Theo, Ramona och Ramonas kusin Robert är på besök på borgen Torpa Stenhus. De lyssnar fascinerat på guidens berättelser och iakttar allt det vackra i rummen.Vad de inte vet , är att någon följer efter dem. Det lilla spöket Gustav har tröttnat på att vandra runt i borgens salar. Nu har han utsett Ramona till att hjälpa honom. Detta får omtumlande konsekvenser för dem alla.Kim berättar om platsen på ett underbart fängslande sätt. Dessutom får jag lära mig om skeenden i den svenska historien som jag tidigare inte varit så insatt i. Boken gör mig sugen på att själv besöka Torpa Stenhus.Läs boken. Ni kommer inte att ångra er 🙂
Gräns.
Tycker du om fantasifulla berättelser? Sådana där det mystiska smyger sig in i vardagen? I så fall är Gräns en film för dig.Filmen, som är baserad på en novell av författaren John Ajvide Lindkvist, rör sig runt kvinnan Tina. Hon arbetar som tulltjänsteman, och lever ett liv som många andra. Men hon har alltid känt sig utanför och ful. Utan att riktigt veta varför.En dag träffar hon Vore. Han ser annorlunda ut, precis som hon. Och snart förstår Tina att hennes liv alltid har varit en lögn.Med sin naturmystik och makliga tempo, var det här en historia som verkligen föll mig i smaken. Tanken att tillvaron egentligen är väldigt bräcklig, att där finns främmande element som inte är som oss, kittlar sinnena. Den klassiska sagan om bortbytingen i vår egen tid gör allt än mer intressant.Gå och se den 😊
Själaryckaren.
Det finns böcker som riktigt tar andan ur läsaren. Som suger in personen, och gör att man aldrig vill släppa taget, hur otäckt det än är. En sådan bok är Själaryckaren, skriven av min vän och kollega Ulrika Amador. Detta är hennes andra bok.Berättelsen utspelar sig i ett framtida Sverige, där det bara finns tre fungerande städer, och där brottslingar döms till själatömning istället för dödsstraff. Jo, du läste rätt. En själaryckare hakar fast vapnet på omslaget i en brottslings kropp, och sedan sugs själen ut ur kroppen.Norah Klint är en av dessa själaryckare, som jobbar för rättsnämnden. Hon utför sitt jobb, och gör det bra, men börjar tvivla på det rätta i det. Efter en makaber utforskning tillsammans med revolutionären och brottslingen Zeke, förändras hennes liv för alltid. Regeringen har nämligen något skumt för sig.Jag älskade den här boken väldigt mycket. Berättelsen hugger tag i mig, med sina mörka miljöer och kittlande händelser. Ulrika gör allt väldigt levande, och får mig att känna att det här med själatömning kanske inte alls är så avlägset som i bokens beskrivning. Jag mysryser av välbehag, och är väldigt glad att själatömning inte praktiseras idag. Fast, man vet ju aldrig, hihi :)Läs den här fantastiska boken, av en fantastisk författare 🙂
Pestens tid.
Tänk dig att du sitter på en uteservering med dina vänner. Ni pratar om politik och läget i samhället. Småkäbblar lite. Och i nästa ögonblick förändras allt.Detta händer Stuart Redman under en kväll med vännerna. En bil kör förbi, och på sin vingliga färd totalrammar den pumparna på Bill Hapscombs bensinstation. I bilen sitter en mycket svårt sjuk man, tillsammans med sin döda hustru och sitt döda barn.På bara några dagar bryter en fruktansvärd superinfluensa ut. Horder av människor dör. Städer ligger alldeles öde. Vägar är blockerade av stillastående bilar.Bara några tusen människor överlever. Genom märkliga drömmar börjar de samlas i två falanger. Den gamla kvinnan i öster, som anför det goda, som vill bygga upp den gamla världen igen. Och så finns den svarte mannen, belägen i väster. Han vill förgöra det goda.Jag kan inte med ord förklara hur mycket jag älskar denna fantastiska berättelse, som kanske inte alls är så osannolik i verkligheten. Det är en av Stephen Kings absolut bästa böcker, med många karaktärer som engagerar läsaren. Larry, en ung, ambitiös musiker, som har fått livet omkullkastat. Nick, en dövstum kille, som får prova på jobbet som sheriff. Den gåtfulla Nadine, som bär på en hemlighet, och många fler.Temat i denna underbara apokalyptiska berättelse, är kampen mellan gott och ont. Även om vi förhoppningsvis blir förskonade från det som händer i boken, kan denna strid relateras till mycket. Kanske också till det som pågår inom oss själva?En fantastisk bok ☺
Nevermoor :Morrigan Crows magiska förbannelse.
Efter den stora världssuccen med Harry Potter, kändes det nästan omöjligt att någon skulle kunna åstadkomma något liknande. Men serien om Morrigan Crow känns som en möjlig arvtagare.Morrigan är en otursdrabbad flicka. Det mesta som hon tar sig för blir fel, och andra undviker ögonkontakt med henne. Men det värsta är att Morrigan är förutbestämd att dö på sin elfte födelsedag.Allt detta ändras dock när hon träffar den fantastiska Jupiter North. Han räddar henne från döden och för henne till den förunderliga staden Nevermoor. Där ska Morrigan genomgå ett antal svåra prövningar.Jag älskar berättelser om magi och fantasifulla händelser, vilket gjorde att jag verkligen älskade den här boken. Den gotiska stämningen i scenerna med familjen Crows kråkslott var ännu en aptitlig krydda, vilken framhäver Morrigans kämpande för att bli accepterad av en familj som för länge sedan har gett upp henne. Jag känner hennes lättnad och förundran när Jupiter hämtar henne.En härlig fantasyberättelse för både stora och små. 😊
Till sista blodsdroppen.
Alla sagor har ett slut. Så också min kollega Rolf Norrmans fantastiska serie, Mannen utan ansikte, som här avslutas med Till sista blodsdroppen. När boken börjar, är mycket förändrat. Affärsmannen Marcus Lindh släpps ut ur fängelset, sliten och mycket sjuk. Hans kraft och makt har brutits ner, men han är fortfarande beredd att göra vad som helst för att ha kontroll. Adam och Dominique har skilt sig, och försöker skapa ett eget liv. Men finns kanske känslor kvar i bakgrunden? Vad låg bakom Marcus kontroversiella lagförslag i första boken? Och vem är den mystiska kvinnan Josephine?Jag älskade den här boken lika mycket som de andra två. Mycket spänning, fart och fläkt, och en känsla av att säcken knyts ihop. Jag tycker mycket om överraskningarna som dyker upp med jämna mellanrum, som kopplingen mellan Marcus och Josephine. Och det mänskliga draget som kan ses hos Marcus vid ett flertal tillfällen.Det är tråkigt att serien tar slut, men jag hoppas att vi snart får läsa ännu mer av Rolf 😊
Slutet.
Tänk dig att det är sommar. Du är sjutton år gammal, och alldeles i början av livet. En dag får du veta att livet snart kommer att ta slut. Om fyra månader kommer en komet att träffa jorden, och utplåna allt liv.Detta är vad som händer Simon, en helt vanlig sjuttonårig kille, som mest av allt vill vara med sin flickvän, Tilda. Men hon drar sig undan, och uppför sig alltmer märkligt. Och en kväll händer något fruktansvärt.Lucinda är cancersjuk, och har varit bästa kompis med Tilda. För att vänja sig vid tanken på jordens öde, och för att bevara allt för andra arter, skriver hon i appen Tellus.Simon och Lucinda förenas i sin jakt på svar. Och under tiden kommer kometen Foxworth allt närmare jorden.Boken är främst en ungdomsroman, som utspelar sig i ett vardagligt Sverige. Ändå är den väldigt otäck, och får mig att rysa på många ställen. Sverige håller på att falla sönder i bitar, de går inte att importera mat, osv. På tv håller man avskedskonserter. Känslan av att mötas av det överallt, att man inte slipper undan, ger en verklig skräckkänsla.En kanonbra bok 😍
1408.
Stephen King är mästaren, och min hjälte. Det verkar som att allt han rör vid blir till guld. Också den här historien, som är en riktig skräckpärla.Berättelsen 1408, först publicerad i novellsamlingen med samma namn, berättar om författaren Mike Enslin, som skriver böcker om det övernaturliga. I själva verket är han dock skeptiker, och har aldrig sett något.En dag får Mike ett vykort, där det står : Gå inte in i rum 1408. Vilket får Mike att åka till hotell Dolphin och göra just det, trots hotelldirektörens bestämda invändningar. Ingen har överlevt längre än en timme i rummet. Mike lyssnar inte. Vilket han senare får ångra bittert.Filmen är från 2007, men den behåller sin höga läskighetsfaktor, trots att åren har gått. Jag får uppleva en andlöst spännande och mörk historia, som också blir en aning klaustrofobisk. Att den utspelar sig i nästan enbart ett hotellrum, gör att man väldigt lätt kommer in i huvudet på Mike, spelad av John Cusack. Man lider med honom, och förvirras på samma sätt av att inte riktigt veta vad som är verkligt och inbillat.Samuel L Jackson syns i rollen som hotelldirektören Olin.En fantastiskt läskig film 😍
Törnrosor.
Stephen King har gjort det igen. Den här gången tillsammans med sin son Owen, också han författare. Far och son skildrar de otäckheter som uppstår i den lilla staden Dooling.Alla världens kvinnor somnar. Deras män, som slås av chock och fasa, kan inte väcka dem. Och de som ändå lyckas, får bittert ångra det. Dessutom vävs kvinnorna in i en konstig kokong.Allt detta når fram till sheriff Lila Norcross, som kämpar med tvivel på sitt eget äktenskap. Nu tvingas hon dessutom att hålla sig vaken. Vilket blir till en kamp mot klockan.Jag fångades av boken direkt när jag öppnade den. Till den yttre handlingen påminner historien om Pestens tid, med en pandemi som sprider sig över världen. Personerna skildras med fart och fläkt, och man vill hela tiden veta hur saker ska gå. Alla har sitt sätt att hantera det som händer.En mycket läsvärd bok 😊
Jurkyrkogården.
Döden är en hemlighet, som få lyckas bryta igenom. Den tar på ett sätt som kan tyckas obarmhärtigt .Men likväl är det bäst att inte rubba balansen . Att låta döden sköta sitt.Detta får Louis Creed lära sig den hårda vägen. Han flyttar till det lilla samhället Ludlow , tillsammans med frun Rachel, barnen Ellie och Gage, och katten Church. Familjen trivs väldigt bra, och Louis får en ny vän i den 83-årige grannen Jud Crandall.Jud berättar många historier från trakten. Däribland om den så kallade djurkyrkogården och Micmacindianernas begravningsplats. Platser som inte har någon positiv klang.Men tragedin drabbar inte Louis på allvar förrän Church går nära den stora vägen. ..Det sägs att den här boken är den enda som på riktigt har skrämt Stephen King. Jag förstår det . Det går att ana en mystisk kraft tidigt i berättelsen . Familjen lever ett stillsamt liv i huset, med vanliga bekymmer och glädjeämnen. Dock finns det något riktigt otäckt ute i skogen.En riktigt bra och läskig bok😊
Mellan silverbibelns rader.
Ulrika Amador gör det igen. Den fantastiska författaren som gav oss Femte dagen, är nu tillbaka med spänningsromanen Mellan silverbibelns rader, om den modiga Ylvette.Ylvette börjar så smått återhämta sig efter händelserna i den första boken. Men hon minns fortfarande inte allt av sitt liv före olyckan. Och snart upptäcker Ylvette att hon återigen reser mellan olika liv. Den här gången som kvinna förklädd till manlig väpnare i 1300-talets Frankrike, och som tjuv i 1800-talets Uppsala. Så råkar hon på silverbibeln. Och PAC. En hemlig, kristen organisation, med en tvivelaktig agenda.Boken är en riktigt spännande bladvändare, där det händer saker på varje sida. Om så Ylvette bara tar en fika, finns en hotfull stämning i luften. Är det någon som iakttar henne?Berättelsen är också full av historia, vilket jag älskar. Ulrika gör ett kanonbra jobb, med välbeskrivna detaljer.Här fylls bilden av Ylvette i allt tydligare, och vi får också veta vilken roll lillasyster Michaela spelar.Skriv på, Ulrika. Jag längtar efter en fortsättning 😊
Skuggor av hopp.
Ni som undrade hur det gick för Ebba och Kåre när Skuggor av ljus slutade, får det spännande svaret här. Min vän och kollega Åsa Persson levererar igen 😊Direkt efter förra bokens slutliga händelser , förs Ebba bort av en polisbil. Hon är gripen, misstänkt för vållande till annans död. Den traumatiska händelsen rör upp otäcka minnen från det förflutna. Kåre klarar inte riktigt att stå upp för Ebba , utan drar sig maktlöst undan. Samtidigt har Ebbas ex, Mattias , bestämt sig för att ta tillbaka henne. Och han har inga trevliga planer.,Boken har en riktig sträckläsningsfaktor. Med drag av både deckare och relationsroman, är det omöjligt att lägga den ifrån sig . Jag känner verkligen med Ebba och Kåre när de kämpar sig fram i sitt förhållande . Kan man verkligen bli som vanligt efter en sådan upplevelse? Och vad är den kriminella Henke ute efter?Heja Åsa , skriv på. Läs boken 😍
Europa Pandemus.
Det börjar med Carlos. Han vaknar upp flera mil hemifrån, utan plånbok och kläder. Känner sig svag , har ont i huvudet och fryser. Något håller på att förändras inom honom. Till det onda.Och det slutar inte där. Med en serie attacker, sprids en otäck smitta i Europa. Den sprids via blod, och gör människor till rovdjur, som bokstavligt talat, går bärsärk. Mitt i allt elände som drabbar världen, kämpar en grupp människor på olika platser för att överleva. Enslingen Georg , som inget hellre vill än att ta sig till sin dotter i Polen. Den handlingskraftiga Marta, som befinner sig på vandring i Spanien. Sebastian och Lisa, som förlorat sina föräldrar. Alla utkämpar sina strider.Jag vill gå så långt som att säga att boken är den bästa och mest ruggiga skräckis jag har läst. Den har underbara karaktärsskildringar, som får mig att bry mig om personerna, och det händer något på varje sida. Flera gånger sitter jag med hjärtat i halsgropen, och undrar om personerna ska klara sig.Boken ligger väldigt nära vår tid . Något liknande kanske skulle kunna hända idag😱 Läs den. ❤
Staden på andra sidan, Pyramiden.
Min kära mentor och vän, Kim M Kimselius, gör det igen. Den här gången bränner hon av en hejdundrande final i den sista delen i serien om Staden på andra sidan.Berättelsen tar vid efter att Fjäderpennan slutade, och ingenting är sig likt. Markus och Matilda är kvar i Hamingja, förtrollade till en Berner Senner-hund och en råtta. Läget är dystert, och de börjar fundera på om de någonsin ska kunna ta sig hem till sin egen värld. Då får de veta att en ny, ond trollkarl har tagit makten i landet. Någon som de känner igen sedan tidigare.Samtidigt håller Matildas mormor Grimma och Markus mamma Ellionor på att göra upp en plan för att följa efter barnen in i Hamingja. Och de får hjälp från oväntat håll, när något händer, som krossar Grimmas värld.Boken var fantastiskt bra, med mycket fart och fläkt. Det händer alltid något på varje sida i kapitlen, som är lättlästa och lagom långa. Vilket gör att boken, och serien i sin helhet, passar alla åldrar. För mig, som är en fantasy-älskare av stora mått, är Staden på andra sidan- serien ett riktigt fynd. Jag sträckläste i tre dagar :)Läs boken, och hela serien. Heja Kim 🙂
Joker.
Otaliga är de filmer som har gjorts om staden Gotham city och dess skurkar och hjälte Batman. I dessa har oftast Batman/ Bruce Wayne stått i centrum. Den senaste filmen i raden, Joker, är dock ett undantag. Här porträtteras Batmans största fiende ända från start, och man får veta hur han fick sin utflippade, kusliga stil. Får jag presentera; Jokern.Unge Arthur Fleck har det inte lätt. Hans högsta dröm är att bli stand up-komiker, men publiken skrattar inte med honom, utan åt honom. Vissa sätter i halsen åt hans märkliga skämt. På dagarna jobbar Arthur som clown, men får konstanta åthutningar av chefen för saker han inte kan rå för, och anses som allmänt märklig. Och inte blir det bättre av att han brister ut i ett okontrollerat gapskratt, som gör att folk tror att han är galen. En rad händelser leder fram till en punkt, där det inte finns någon återvändo.Under tiden jag tittar på filmen, får jag allt större sympatier för Arthur. Hans motgångar och svårigheter, som kommer slag i slag, gör att jag bara vill ta honom i famnen och krama honom. Tala om att allt ordnar sig. När han slutligen tar hämnd på det samhälle som har gjort honom illa, kommer jag på mig själv att sitta och tänka: Det är rätt, Arthur. Döda de där jävla idioterna.Filmen är spännande varje minut, det händer något hela tiden. Samtidigt är den väldigt sorglig och plågsamt realistisk. Kort sagt, en film som lämnar avtryck i minnet. Se den 🙂
Tjänarinnans berättelse.
I en tid, där alla de vanliga reglerna och lagarna har satts ur spel. Där födelsetalen har sjunkit dramatiskt, och fertiliteten likaså. Vem skulle du vara då?I framtiden har det som var USA ombildats till Gilead, som kan beskrivas som en samhälle i sann 1600-talsanda. Där lever Offred, som är en så kallad tjänarinna i en rik, barnlös familj. Hon är en statens fånge, som har fråntagits sitt riktiga namn och sina rättigheter, och har som enda uppgift att bli gravid och föda barn åt Anföraren och hans fru. Just för att hon är en av de få som är fertil.Tvingad att gå klädd i en röd klänning och en sorts skygglappar på huvudet, måste Offred genomlida jobbiga samlagsceremonier, får inte tilltala någon innan hon blivit tilltalad, och är konstant övervakad. Men hon drömmer i hemlighet om att göra uppror och bli fri.Boken är en av de bästa jag har läst, och en av de otäckaste också. Trots att berättelsen skildras i ett ibland långsamt tempo, blir jag aldrig uttråkad. Den klaustrofobiska miljön som alla tjänarinnor lever i, gör att jag nästan känner mig lika instängd och låst som Offred. Likaså är övervakningen ruskig. Om någon, tjänarinna eller annan, kritiserar den Gileadska regimen, försvinner de ganska fort.Boken känns mer aktuell än någonsin idag, trots att den skrevs 1985. Tyvärr tror jag att det finns många makthavare som hellre skulle se att kvinnan stod vid spisen och födde barn på heltid.Läs boken. Den är fantastisk 😊
1984.
Det finns berättelser som ständigt är aktuella. Som har något att lära människor som läser dem, trots att det har gått många år sedan de först utgavs. En sådan bok är 1984, skriven av den engelska författaren George Orwell. Och den skrämmer upp mig ordentligt, kan jag säga.I berättelsens år 1984, har de nuvarande landgränserna försvunnit, och London har slagits samman med Amerika, i staten Oceanien. Människor kontrolleras stenhårt, och förväntas ge all sin lojalitet till Partiet, som bestämmer allt. Och då menar jag precis allt. Till och med hur människor ska tänka. Storebror ser dig, återkommer på affischer och de så kallade teleskärmarna, dygnet runt.Huvudperson är Winston Smith, en cynisk, 39-årig man, som genomlever sitt enahanda liv på jobbet på Sanningsministeriet och i sin lägenhet, där teleskärmen brusar ideligen, utan att kunna stängas av. Han arbetar med att korrigera Partiets uttalanden i pressen, så att det ska se ut som om Storebror alltid har haft rätt. Men i hemlighet hatar han Storebror, och längtar efter att göra uppror. Och när Winston köper en dagbok, och träffar den tuffa, handlingskraftiga Julia, drar något omvälvande och förbjudet igång i hans liv, som ingen vet var det ska leda.Historien grep brutalt tag i mig, och fick mig att sträckläsa den på några få dagar. När jag först stiftar bekantskap med Winston, och får komma in i hans liv på Sanningsministeriet, får jag en klaustrofobisk känsla i texten. Trots sitt namn, sysslar Sanningsministeriet med lögn och förbannad dikt, och Winston har hela tiden ögonen på sig, så att han inte säger och skriver ”fel” saker. Och teleskärmarna går inte att stänga av,vilket ger mig en smula panik. Tänk att aldrig få ha tyst omkring sig.Det är ett bra tempo i berättelsen, som gör att jag hela tiden har intresset uppe. Och jag bryr mig om Winston och Julia, och hejar på dem i deras tysta kamp,som de kanske innerst inne vet kommer att bli svår. För att inte säga omöjlig.George Orwell skrev romanen 1949, långt innan ordet Sociala medier ens var påtänkt. Men han visste inte hur rätt han hade. För, i och med alla sociala medier som finns nuförtiden, är det ju nästan precis som när Winston övervakas av teleskärmarna, eller hur? Det är ganska skrämmande.Det här är en av mina bästa läsupplevelser. Fördjupa dig i en skräckfylld värld, där individen måste krossas för staten. En fantastisk bra bok 😍
Gileads döttrar .
Undrar du hur det gick efter att Tjänarinnans berättelse slutade? Vad som hände med Gilead? Här är svaret.Boken Gileads döttrar, av Margaret Atwood, utspelar sig ett antal år efteråt, och följer tre kvinnor. Agnes Jemima, som växer upp i Gilead, i en från början privilegierad familj, men som sedan får höra oväntade nyheter om sin bakgrund. Tuffa Daisy, uppvuxen i Kanada, men som har en starkare anknytning till Gilead än hon själv förstår. Och så Tant Lydia, en av de fruktade grundarna till Gilead, som tänker fatta ett stort beslut.Jag älskar den här boken lika mycket som den första, och fattar verkligen tycke för de tre kvinnorna. Att det inte bara finns fanatism i Gilead, utan att människor, på något sätt, älskar varandra, gör att jag absolut vill läsa vidare, för att se hur det går. Den fruktade Tant Lydia visar sig vara en mänsklig gestalt bakom en hård fasad, och sådant gör boken extra utvecklande att läsa.Tempot gör det lätt att följa med i texten, och är av en helt annan sort än föregångaren.Läs en fantastisk bok 😍
Köplust .
Även om det här är en äldre bok, från 1990-91, anser jag det vara ett av den stora skräckmästaren Stephen Kings främsta verk. Den skildrar hur girighet, osämja och hat grumlar en vanlig liten småstad till små gruskorn, när köplusten sveper förbi som en orkan.Staden Castle Rocks sheriff Alan Pangborn, änkling i djup sorg efter sin fru och yngsta son, ser allt förändras när främlingen Leland Gaunt anländer till staden. Den äldre mannen öppnar sin butik Oumbärliga ting, vilken redan första veckan får en strid ström av kunder. 11-åriga pojken Brian, som får en dröm uppfylld, som senare blir något av en mardröm. Alans flickvän Polly, som är nedbruten av sin reumatism, och hennes instabila hushållerska Nettie. Kommunalrådet Danforth Keeton, vars sinne och yttre tillvaro båda håller på att rasa samman. Och många fler.Så småningom förstår Alan att det inte bara är pengar som invånarna i Castle Rock har betalat för sina varor. Det är något annat, som är mycket mer skadligt på djupet. Och värre än döden. ..Några av mina absoluta favoritböcker behandlar ämnet en vardaglig miljö som tas över av något ont och annorlunda. En sådan är Köplust. Castle Rock är i början en vanlig stad med småkäbbel och kärleksmöten, där livet går sin gilla gång. Vartefter berättelsen fortskrider, blir allt dock mörkare, när vanliga människor förgiftas mentalt av Gaunts ränker, och ordinära rektorer och lärare gör saker som de annars aldrig skulle göra. Sammanbrott sker, och ett gammalt svart får återvänder.Denna fantastiska historia har filmatiserats 1993, med Max von Sydow och Ed Harris i huvudrollerna.Läs och se den, om ni vill ha en mörk berättelse med mycket empati för både onda och goda 😊
Den gröna milen.
Du jobbar i en karg miljö uppe i bergen, med döden som arbetskamrat. Platsen är delstatsfängelset i Cold mountain, cellblock E, dit de allra värsta brottslingarna förs för att avrättas i elektriska stolen. Eller gamla gnisten, som den kallas av vakterna som arbetar där.Paul Edgecomb är chef på cellblock E. Han och arbetskompisarna Brutal, Harry och Dean är vana vid det mesta. Alltifrån mordbrännare till psykopater och våldtäktsmän. Men en dag anländer John Coffey till fängelset. En enorm, färgad man, som är anklagad och dömd för våldtäkt och mord på två små tvillingflickor. Dock verkar det vara något underligt med Coffey. Han visar inga tecken på våldsam läggning, trots dådet han anklagas för, utan ligger mest och gråter i cellen. Och vad är det för krafter Coffey har? Som till och med verkar kunna hela folk från döden?Efter att både ha läst boken och sett filmen, är jag mer än lovligt rörd och gråtmild. Det är absolut en av de starkaste historierna jag har tagit del av. Samtidigt fylls jag av en känsla av orättvisa och ilska. Varför ska en sådan god människa som John Coffey utsättas för sådana saker? Han har aldrig gjort något illa. Fy, vad det grep tag i mig 😭Bokens övriga karaktärer engagerar också starkt, både att älska och hata. Den dömde mordbrännaren Delacroix, som får en vän i slutskedet av sitt hemska liv, och ångrar sig gruvligt. Galna psykopaten Vilde Bill, som, trots sin unga ålder, bär på en mörk historia. Och så Paul Edgecomb själv, som berättar historien i jag-form, om hur hans tillvaro rubbades för alltid vid mötet med John Coffey. Även när allt annat är borta.Boken filmatiserades också 1999, med Tom Hanks i huvudrollen som Paul Edgecomb, och David Morse som hans vän, Brutal.Läs boken, och se filmen, om ni vill ha en tänkvärd berättelse, som berör
Duma Key.
Verklig talang är något gåtfullt. En urkraft, som tar form i en människas inre, och gör henne till den hon är. Något medfött. Men kanske är det något farligt också, som kommer från en mörk plats inte alla kan se. Det får Edgar Freemantle se. Han är byggnadsentreprenören som är med om en allvarlig olycka, där han får minnesförlust och humörsvängningar, samt mister högra armen. Frun Pam orkar inte, utan begär skilsmässa. Edgar flyttar till ön Duma Key i Florida, och tar upp sin gamla hobby, att måla, samtidigt som han lär känna den gamla damen Elizabeth Eastlake och hennes ledsagare, den före detta advokaten Jerome Wireman. Damen, sjuk i alzheimer, uppmuntrar Edgar att utveckla sin konst. Och snart märker Edgar att hans målningar har en benägenhet att utspela sig i verkligheten… Samtidigt får han ta del av en tragisk familjehistoria, med drunknade döttrar, och märker att ett väsen lurar ute på havet. Perse.
Stephen King är den moderna skräckens kung, som kan göra vilket ämne som helst till ryggradsrysningar med sin penna. Jag älskar den här rysliga berättelsen om hur talang kanske inte kommer inifrån oss själva, utan från något otäckt i det undermedvetna. Och att den kan slå tillbaka på oss, om vi förargar krafterna. Från första till sista sidan får vi uppleva spänning, fart och fläkt, med karaktärer som jag bryr mig väldigt mycket om. Edgar själv verkar inte helt sympatisk från början, men samtidigt kan han ju inte rå för det, på grund av sina skador. Trevliga slackern Wireman överraskar genom att ha ett mörkt förflutet, som miljön på ön förstärker. Tavlorna växer och frodas.
En fantastisk,läskig bok, som jag verkligen kan rekommendera. Läs den 😊
Dödsbädden.
Sedan 1974, har allas vår Stephen King, skräckmästaren, visat att han är en fena på att skriva ruskiga romaner. Vad många inte vet, är att han, några år före Carrie, skrev några alldeles fantastiska noveller, som förtjänar ännu mer uppmärksamhet än de har fått.Flera av novellerna är prologer till berättelser som senare blev framgångsrika romaner. Jerusalems lott och Snöstormen skildrar en liten stad där djävulen har grävt ner sig ordentligt. Mörk bränning utspelar sig i det inledande skedet av Captain Trips (Pestens tid). Och många fler.Jag har älskat Stephen King väldigt länge, och den här boken gör mig inte besviken. Historierna är medryckande och nervkittlande, och behandlar ämnen som astronauter som för med sig en främmande smitta till jorden, vampyrer och spöken från det förflutna. Flera av dem har blivit filmklassiker, som Majsens barn, vilken skildrar en ond kult bestående av barn, och Onda maskiner, där bilar och lastbilar får liv och börjar ge sig på människor.En guldgruva för alla Stephen King-fans. Läs den 😊
Children of the corn.
De ska vara vår framtid. Människorna som ska ta vid efter oss. Och många gånger är det så. Men, tänk om något går på tok? Om det, bokstavligt talat, slår slint i huvudet på barnen?Det händer i den lilla staden Gatlin, i Nebraska. När pojkpredikanten Isaac kommer till staden, och börjar predika om Han som härskar i majsen, dödas alla vuxna över 19 år på de mest fruktansvärda sätt.Tre år senare är det unga paret Burt och Vicky på genomresa, och hamnar i Gatlin. Fortare än kvickt möter de Isaac, hans underhuggare Malachai, och resten av kulten.Filmen är något av det otäckaste jag har sett. Mycket på grund av att den kastar omkull föreställningen att barn alltid är söta och oskyldiga människor, som inte gör en fluga förnär. Här är det just tvärtom, att de smyger som lejon omkring Burt och Vicky. Och de vill illa 🥶En fantastiskt spännande film, som du dock inte bör se ensam, om du är mörkrädd 🤗
Det egna fallet.
Att läsa olika människors livshistorier är väldigt spännande. Olika tidsåldrar blir som olika världar, berättande om något som kanske inte alla känner till.Boken Det egna fallet, av Peter Ahlquist, som jag har haft den stora äran att lära känna, är ett perfekt sådant exempel. Peter, född 1939, berättar om sitt oerhört spännande liv, som innehåller alltifrån uppväxten i Gävle under efterkrigstiden, med studier i realskolan och promenader på tågspåret, till tågluffning i Europa och en tid som utbytesstudent i Tyskland. Allt berättat med ett lättläst språk, som får läsaren att vilja vända blad och läsa mer. För mig, som är uppvuxen på 1990-talet, är det som att läsa en spännande roman om ett Sverige som jag inte har upplevt.Läs boken, som är fantastiskt spännande och intressant 😊
Fånga natten.
Jag älskar att upptäcka nya författare, som jag tidigare knappt känt till. En sådan är Dean Koontz, amerikansk skräckförfattare i samma stil som Stephen King. Med sitt nästan poetiska språk, berättar han om drömlika skräckupplevelser i en värld som inte är linjärt rak. Som kanske är på väg att gå under.
Huvudpersonen i romanen Fånga natten är Christopher Snow, en kille i tjugoårsåldern, som lider av den ovanliga hudsjukdomen XP, vilken gör honom extremt känslig för ljus. På grund av det, lever han största delen av sitt liv i nattmörker och bakom nedragna persienner.
När fyra barn blir kidnappade, beger sig Christopher till den övergivna militärförläggningen Fort Wyvern. Anläggningen rymmer flera tragiska hemligheter, efter att genetiska experiment bedrevs där för länge sedan, med Christophers avlidna mor som ledare. Har kidnappningen något att göra med Retroviruset, som skapades där? Med hjälp av flickvännen Sacha, vännen Bobby och hunden Orson, ger sig Christopher ut för att söka efter lösningar.
Den nyligen avslutade boken är vacker i all sin otäcka prakt. På varje sida kryper den otäcka, nervkittlande stämningen in, och får mig att misstänka att inte bara Fort Wyvern är drabbat, utan hela Moonlight Bay. Myndigheterna vet att det finns ett genutbytande virus, men de är beredda att döda för att befolkningen inte ska få veta det. Det är spänning, fart och fläkt hela vägen i berättelsen, som gör det omöjligt att sluta läsa.
Jag kommer definitivt att läsa mer av Dean Koontz. Gör det, ni också 🥰
Benrangel.
Ett av mina största skräckscenarion, är att inte kunna skriva längre. Att den stora floden ska sina, och dess fantasier aldrig komma ut på skärmen/papperet igen.
Just det händer författaren Mike Noonan, i Stephen Kings roman Benrangel, från 1998. Efter att hans hustru Johanna dör, tappar han totalt gnistan, och går in i en svår skrivkramp. Allt han gör är gråta och tänka.
För att komma bort från allt, reser Mike till sitt och hustruns sommarhus, Sara Skratt, i Derry. Där träffar han genom en slump den unga änkan Mattie och hennes lilla dotter Ki, som han blir bekant med. Lite för nära bekant, tycker vissa invånare. Särskilt som Kis farfar, åldriga, sjukliga Max Devore, vill ta flickan ifrån sin mamma och uppfostra henne själv. Och han drar sig inte för att ta till vilka medel som helst. Samtidigt börjar Mike nysta i en historia om något förskräckligt som hänt i området för nästan 100 år sedan. Det som hände sångerskan Sara 😱
Stephen King har här gjort en klassisk, medryckande historia, som är en fröjd för läsa. Spännande saker händer på varje sida, så att man inte kan sluta läsa. Hur ska det gå för Mike? För Mattie och Ki? Jag ryser när jag läser bokens tillbakablickar till tidigt 1900-tal, när jag förstår hur grymma människor kan bli när det gäller att skydda sitt egna revir och sitt eget folk. Det annorlunda är något ont för många, vilket är så tråkigt 😔
Läs en fantastiskt bra bok, om ni vill ha både relationsroman och spökhistoria i en. Long live the King 💖
Gisela den glömda.
Roland Magnussons förälskelse i tyska Renate, finns i klart minne från den tidigare romanen Minnet av Renate. Här levererar Peter Ahlquist ytterligare en härlig roman, som den här gången fördjupar sig i Rolands bror Sivert, och hans äktenskap med Gisela. En intelligent, vacker kvinna, som, efter en svår uppväxt i krigsårens Tyskland, värvas som agent i DDR. Hon får kontakt med betydelsefulla svenska män vid försvaret, och hyllas för sina insatser. Men inombords är Gisela ett vrak. Hennes långa dubbelliv börjar tära på henne. Och det blir inte enklare när hon blir förälskad i Sven Brixman, på Bofors.
Peter har här åstadkommit en oerhört spännande bok om en orolig period i världen, som dessutom skildrar ett gripande och starkt kvinnoöde. Jag älskar genast karaktärerna, och engagerar mig särskilt i Gisela. Hon är tränad i att vara sval och inte visa känslor, men hennes lojalitet med hemlandets makter och önskemål, håller på att knäcka henne.
Boken har en historisk, dokumentär känsla, men för mig är det som att läsa en fängslande spionroman 😊 Kalla kriget var en turbulent tid, där ingen riktigt visste vem man kunde lita på. Den där trevliga damen som hälsade på gatan? Är hon spion för DDR?
En otroligt spännande bok. Läs den 😊
Djurfarmen.
Det vore väl härligt att ha ett samhälle, där ingen har mer makt än någon annan? En plats, där alla är jämlika, och snälla mot varandra. Inget hot eller våld förekommer, och alla delar på allt.
I George Orwells Djurfarmen, som utkom för första gången 1945, är tanken sådan. Efter att ha lyssnat till Gamle majoren, en tolvårig galt, som uppmanar varje djur att se människor som fiender allt igenom, får djuren på den nedgångna Manor farm nog, och kör bort husbonden Mr Jones, som är en alkoholiserad, otrevlig man. När de fullbordat revolutionen, börjar de skapa sitt egna samhälle. De kör in skörden själva, är noga med att all mat ska delas lika, och får en ny arbetsglädje, när de inte jobbar för att försörja människor, utan sig själva. Allt är bara bra.
Men det börjar bli infekterat i gruppen. Grisarna tillskansar sig mer och mer makt, och börjar göra om de egenskrivna lagarna för egen del. Och särskilt mycket bråk blir det mellan två galtar, Snöbollen och Napoleon. Napoleon har en egen agenda för vad som ska hända på gården…
Boken är märkt som en politisk satir, men jag tycker också att det är en sedelärande fabel, som ger mig rysningar både en och två gånger när jag läser. Orwell har lyckats teckna levande karaktärer av djur, som i andra fall kunde ha blivit karikatyrer, men som här engagerar väldigt mycket. Det kloka stoet Clover. Arbetshästen Boxer, som inte kan arbeta nog mycket i sin lojalitet till ledningen på gården. Geten Muriel, som är en av de bättre på att läsa av djuren. Och så sist men inte minst, den otäcka grisen Napoleon, som inte fruktar att använda vilka medel som helst för att ta sig dit han vill 😨
Boken utspelar sig över ett antal år, och så pass spännande, att jag inte kan sluta läsa. Jag känner också en oro över vad som händer med djur och natur, om inte människor slutar konsumera som man gör nu.
Läs, läs, läs 🤩
Viskningar.
Släkten är värst, heter det ju. Och när jag läser Dean Koontz oerhört skrämmande och spännande roman Viskningar, får begreppet en helt ny innebörd för mig.
Den unga filmmanusförfattaren Hillary Thomas har allt. Ett vackert hus, i de finare delarna av Kalifornien. Pengar och kontakter. Skönhet. Men inombords kämpar hon fortfarande med ärren efter en hemsk barndom, med misshandel och alkoholiserade föräldrar. Trots det, tycker Hillary att hon har lyckats lägga det någorlunda bakom sig. Iallafall fram till att Bruno Frye bryter sig in. En galen, psykotisk människa, som, fram till nu, har lyckats upprätthålla en kontrollerad fasad som vinfabrikör. Han vill åt Hillary. Fast kanske inte på det sättet man kan tro…😱
När jag börjar läsa, tror jag att jag ska få möta en mer klassisk polisthriller. En galning som ofredar en ung kvinna, och arbetet utifrån det. Men ju längre in jag kommer i berättelsen, utvecklas den till en psykologisk skräckroman. Jag sugs alltmer in i det mörka universum, i vilket Bruno Frye lever, och jag älskar att läsa om det. Lite av mina tankar går till Psycho, och Norman Bates motell. Bilden av en djupt störd familj, med inavel och ockultism, får mig att inte tycka alltför illa om Bruno. Kanske att han också är ett offer, precis som Hillary?
Berättelsens karaktärer engagerar mig väldigt mycket. Förutom Hillary, får vi också möta den trevliga polisen Tony Clemenza, som blir ett stort stöd för henne. Och Tonys olyckliga kollega Frank, som haft otur med kvinnorna i sitt liv.
Tempot i boken är fängslande, och får mig att vilja läsa mer. Dean Koontz använder sig av spännande cliffhangers, som blir en av bokens starkaste drivkrafter. Ett exempel är när advokaten Joshua ska åka hem från sitt kontor en mörk kväll, och tycker sig se något i buskarna. Något som hukar sig, och spionerar. Inbillar han sig, eller är det någon där?
Läs denna fantastiska bok, om ni vill ha spänning, relationer, familjehemligheter och sinnessjukdom i en salig blandning 😍
Mayafolkets hemlighet.
Hämnd är en rätt som bäst serveras kall, har flera människor sagt. Men tankar på hämnd kan också förgifta en människas sinne. Ja, ett helt kollektivs sinnen 😱
Min kära mentor, Kim M Kimselius, oerhört spännande bok, Mayafolkets hemlighet, beskriver denna tanke på ett fängslande sätt, samtidigt som den skildrar en historisk period, som alla kanske inte vet så mycket om. Mayastaden Palenques schaman, galen av sorg över sin älskades död, sänder en förbannelse genom flera tidsåldrar. En generation efter en annan råkar illa ut. Ända tills den drabbar Theo och Ramona, Ramonas kusin Robert och hans vän Linda, som genom en liten mayafigur har förflyttats i tiden, till Palenque i Mexiko på 600-talet, då mayariket står i full blom. Och den slår till på ett sätt som hotar ungdomarnas existens…
Kim är som alltid en mästare på att skriva och skildra historia. Det händer något spännande i varje kapitel, vilket gör att jag hela tiden läser vidare. Miljön och karaktärerna är så färggrannt och levande beskrivna att man bryr sig om dem och engagerar sig i att allt ska sluta väl för dem. Jag blir sugen på att själv åka till tropikerna och besöka mayastaden. Det är en vacker och magisk, men också farlig plats 🥶
Kims historiska äventyrsböcker om Theo och Ramona är fantastiska 😍 Läs 🥰
Det.
Rädslor är universala. Något som både barn och vuxna upplever, och har funnits ända sedan jordens första, vilda dagar. En skara människor vet detta bättre än andra…
Staden Derry, i Maine, är en stad som alla andra. Man har sina butiker, kyrkor, skolor och bondgårdar. Barnen leker med varandra. Dock finns det något annat också. Långt under staden, i kloakerna, finns en uråldrig ondska. Det.
Barnen Bill, Ben, Mike, Eddie, Richie, Beverly och Stan växer upp i staden, när barn och ungdomar börjar försvinna på märkliga sätt. Flera av dem hittas mördade, ofta med lemlästade kroppsdelar. Bland annat Bills lillebror, George. Och de som överlever, kan berätta om en clown. En fruktansvärd clown, med sylvassa huggtänder.
Denna oerhört spännande och läskiga bok är uppbyggd i två delar. En utspelar sig 1958, när kompisgänget träffas vid 11-12 års ålder, får höra talas om det som händer i staden, och bestämmer sig för att slåss mot Det. Del 2 tar plats 1985, när karaktärerna är vuxna och har sina olika liv. Genom Mike, som blivit kvar i Derry, får de veta att dödandet har börjat igen. Han kallar dem tillbaka 😱
Som vanligt lyckas Stephen åstadkomma ett legendariskt verk, med karaktärer som engagerar, och väcker omtanke. Alla har olika personligheter, så som den stammande författarbegåvningen Bill, lustigkurren Richie och sjukliga Eddie, men alla fyller sin funktion i den kedja, som ändå har formats för dem i ödet. Och man drivs att fortsätta läsa, ända till det spektakulära och sorgliga slutet.
Boken släpptes 1986, men Det är ändå lika aktuell idag som då. Läs den 😍
Liseys berättelse.
Har du någonsin tänkt på var alla romaner, dikter, noveller och annan litteratur kommer ifrån? Från en författares fantasi, säger du kanske. Och det är delvis rätt. Men tänk om det finns ett annat ställe, långt bortom vår värld, som innehar en damm, där vi människor kan gå och lägga ut våra nät och fånga upp orden?
Lisey Landon, om någon annan, vet. Hon har nyligen förlorat sin man, författaren Scott Landon, efter över tjugo års äktenskap, och ska, mitt i sorgen, rensa ut ur hans arbetsrum. Men Scott har inte bara lämnat jordelivet tyst och stilla. När Lisey rensar bland papperen, ser hon att han har lämnat något åt henne. En bol, som är en sorts skattjakt. I och med det, startar en resa genom minnen för Lisey. En resa genom äktenskapets mest intima och dramatiska händelser, som avslöjar Scotts komplicerade natur, och hur den hemska historien om äckelgeggan har format honom 🥶 Och vad är Booyamånen för ställe?😮
Jag tyckte mycket om den här boken, och kan gå så långt som att säga, att det var en av de bästa av Stephen King jag har läst. En engagerande kärlekshistoria, som samsas med Liseys kämpande i nutid, där hon försöker komma på fötter igen och få ordning på livet. Lisey som karaktär är en av mina favoriter, en tuff och självständig kvinna, som inte låter något slå ner på henne, utan kämpar vidare. Trots sorgen efter maken, galna fans och mentalt instabila storasystrar, vet Lisey att hon måste framåt.
Dessutom blir jag lika kär i Scott som Lisey själv. Trots att han är långt ifrån enkel att leva med, tycker jag att hans makalösa kreativitet, intelligens och nästan lite nonchalanta attityd är tilldragande. Jag vill ha en sådan man som Scott 😍
En både spännande, läskig och stark roman. Läs den 🥰
Den nya dagen gryr; Karin Boyes författarliv.
En väldigt intressant och gripande biografi, om en av mina kvinnliga förebilder, författaren och poeten Karin Boye 😊 Den täcker hela hennes liv, från födelsen i Göteborg i en välbärgad familj, studietiden i Uppsala och debuten som poet i tjugoårsåldern, fram till det tragiska självmordet och för tidig död 1941. Utförlig och lättläst information om hennes utgivning ges boken igenom, och ger en tydlig bild av en både komplex och stark kvinna, som aldrig tvekade att kämpa för det som var rätt.
Så småningom kommer ett mer utförligt porträtt av Karin och hennes liv och gärning 🤗
En resa till jordens medelpunkt.
Vår jord har ett speciellt utseende. Ett stort klot i rymden, där både människor och djur kan leva. Iallafall på utsidan. Men inuti jordskorpan, då? På insidan av klotet? Det är det ingen som riktigt vet 😉 Finns det något alls?
I den franska författaren Jules Vernes roman, En resa till jordens medelpunkt, försöker man ta reda på den saken. Den hetlevrade Hamburgprofessorn Otto Lidenbrok kommer över ett mystiskt chiffer i en gammal bok, som han köpt. Efter en stunds klurande, tillsammans med assistenten och brorsonen Axel, når professorn en fantastisk upptäckt. Chiffret är en vägbeskrivning, gjord av norska filosofen Arne Sakmeussen. Denne har rest rakt in till jordens medelpunkt, och lämnat meddelande efter sig. Professor Lidenbrok blir eld och lågor. Han organiserar en expedition till Island, och han och Axel reser snarast. Tillsammans med guiden Hans, ger de sig ner genom kratern på vulkanen Snöfaell. Planen är att ta sig in till mitten av jordklotet…
Jag har alltid älskat Jules Vernes äventyrsromaner, och den här var den bästa av honom jag har läst. Trots att boken gavs ut 1864, är den väldigt lätt att förstå. Det händer något spännande i varje kapitel, vilket driver mig som läsare framåt. Karaktärerna fängslar riktigt duktigt, och jag blir varm i hjärtat av att följa den hängivna professorn och sympatiska Axel. Dessutom får romanen mig att bli sugen på att själv uppleva expeditioner av liknande slag. Tänk att få upptäcka någon outforskad plats 🤩
Läs en bok så spännande, att den stannar kvar länge efteråt 🥰😍
De sista 70 dagarna.
Det är både intressant och fascinerande att läsa om olika kulturpersonligheter, som har lämnat avtryck i historien 🤗 En sådan är verkligen den holländska konstnären Vincent Van Gogh (1853-1890). Han sålde inte alls många tavlor under sin korta livstid, men många år senare, säljs verken för miljardbelopp. Det är ingen liten skillnad.
Boken De sista 70 dagarna innehåller en volym av brev, som Van Gogh skrev till olika personer under den sista tiden i livet. Jag tycker att det är väldigt intressant att få en inblick i Van Goghs liv och föreställningsvärld, vilken han resonerar klart och sakligt kring i breven till bland annat sin bror, mor och konstkritiker. Vid den här tiden hade Van Gogh just tagit sig ur ett psykiskt sammanbrott, med depressioner och humörsvängningar, och flyttade till den lilla franska byn Auvers. Här målade han en stor oljemålning per dag, fram till att han tog sitt liv med en pistol, 37 år gammal.
Van Gogh var en av pionjärerna inom expressionismen, där han använde tjocka, tydliga penseldrag, och motiv som tydligt uttrycker de innersta känslorna. Samtidigt speglar hans konst medkänsla med arbetarna och det vanliga folket, vilket uttrycks i många tavlor av t.ex böndernas arbete på åkrarna.
En mycket läsvärd och intressant bok, både för den konstintresserade, och den som vill suga i sig en fantastisk skildring av en komplex och mångsidig personlighet. Läs den 🥰
Den där dagen.
Det finns böcker som verkligen griper tag. Vars huvudkaraktärer och handling stannar länge i minnet, på grund av den starka dosen verklighet som ligger bakom historien.
En sådan bok är Den där dagen, av min vän och mentor Kim M Kimselius. Här berättar Kim om den unga flickan Angelica, som blir utsatt för något fruktansvärt på ett fotbollsläger. Efter det, förändras hon helt. Hon bryter kontakten med sina vänner och sin pojkvän, och börjar med destruktiva matvanor. Men snart hittar Angelica på en plan. En plan för omvälvande hämnd…
Kim, som är författare till de historiska äventyrsböckerna om Theo och Ramona, kommer här med en alldeles unik berättelse. En bok som skildrar helt vanliga ungdomars vanliga vardag, med allt vad det innebär. Berättelsen skildras till största delen utifrån Angelicas perspektiv, vilket gör det hela väldigt starkt. Läsaren känner verkligen hennes maktlöshet, hur hon egentligen så gärna vill ha människor nära sig, men av rädsla för att de ska tycka att hon är äcklig, stöter bort dem. Jag hade så gärna velat trösta och krama henne. Säga; Det var inte ditt fel. Allt blir så bra igen.
Kim skriver fantastiskt starkt och fängslande. Läs boken 😊
Talismanen.
Allas vår Stephen King, skräckkungen, har nog berört de flesta genrer. Psykologisk skräck. Drama. Katastrof-berättelse, plus mycket annat. Här rör han sig i fantasy-fältet, med kollegan Peter Straub, som medförfattare. Tillsammans har de åstadkommit Talismanen 🤩
Huvudkaraktär är tolvårige pojken Jack Sawyer, som har flytt till ett övergivet hotell vid kusten, tillsammans med sin sjuka mor, Lily. Fadern har dött under mystiska omständigheter, och nu vill hans kompanjon, Morgan Sloat, att Lily skriver över företagets tillgångar på honom. Något hon vägrar.
En dag, när Jack är ute och går, träffar han Speedy Parker. Speedy verkar veta en hel del om det mesta. Också om hur man kan rädda Lilys liv. Han ger Jack uppdraget att ta sig genom Territorierna, en paralellvärld till USA, för att hämta Talismanen. En sak, som är så förunderlig, att ingen lämnar den oberörd. Den ska kunna hjälpa modern.
Beväpnad med Speedys magiska dryck, ger sig Jack ut på vägarna, i ett både spännande och farligt äventyr. Han möter både sinnessjuka pastorer och ondskefulla cowboys, men också kärlek och vänskap, i form av den vänliga varulven Varg. Samtidigt vet Jack att Morgan är efter honom. Morgan, som inte skyr några medel för att komma dit han vill. Inte ens människoliv 🥶
Jag har alltid älskat skräck och fantasy, och i den här berättelsen, smälter genrerna samman i en fantastisk legering. En tydlig, ganska cynisk bild av 80-talets Amerika träder fram, som illaluktande och bullrig, jämte de idylliska Territorierna, där luften är ren. Jag älskar Jack som huvudperson. Han är väldigt ung, bara tolv år, och samtidigt så mogen det tunga uppdrag, som han tvingas axla ganska abrupt. Kärleken till modern driver Jack stadigt framåt.
Morgan Sloat är mästerlig i sin ondska. Hans egen son och Jack är vänner, något som betyder väldigt lite för honom. Samtidigt som Morgan vill göra Territorierna till sitt eget privata krigsläger, sniffar han dagligen koks, och tänker avundsjuka tankar om sin döda kompanjon.
Både huvud- och bikaraktärer engagerar något enormt, och hjälper läsaren att vilja vända blad genom sina handlingar och repliker. Det händer alltid något.
Boken är fantastisk, och kan varmt rekommenderas. Särskilt för fantasy- och skräckfans 😍
Det ondas blommor.
Jag har drivit denna sida i fyra år nu, men jag har aldrig skrivit om en regelrätt poet. Charles Baudelaire (1821-1867) får bli den första i sitt slag, med sin både vackra och härligt makabra diktsamling Det ondas blommor, som för första gången gavs ut 1857.
Bildspråket i dikterna är ofta väldigt expressionistiskt, där lösaktiga kvinnor t.ex får skepnaden av vampyrer. I den tid, där Baudelaire levde och verkade, var normen att hylla ” skönheten ” och det goda. Han gör tvärtom. Det mörka är det sköna, med alla sina vinklar och laster. Människan bär på idéer och tankar som inte alls är särskilt rumsrena. Hon söker sig till Gud, men gäckas istället av djävulen. Det är vinets och lastens moral som gäller.
Jag älskade den här diktsamlingen. Mycket på grund av dikternas slagkraftiga bildspråk och rytm, men också av poeten själv, och hans inställning till världen och livet. Den mörka sidans skönhet är mer fascinerande än den ljusa, för att den inte fäster sig vid typiska moraliska värden 🤩 Och poeten är, enligt Baudelaire, den ensamma, smått föraktade flanören, som betraktar det acceptabla utifrån. En föreställning, som jag tycker kan vara aktuell såhär nästan trehundra år efteråt. Författare och poet är ju ” inget riktigt jobb ”😴
Läs de fängslande, färgrika dikterna 😍
Den gömda inkastaden.
Kim M Kimselius, min goda vän och mentor, har skrivit och levererat så många oförglömliga klassiker. Här är en av dem. Boken Den gömda Inkastaden är den fjärde boken i serien om Theo och Ramona, som förflyttas i tiden till många spännande och skrämmande händelser.
Här är de på en guidad tur i den övergivna staden Machu Pichu, där inkafolket bodde för länge sedan. Ramona får magknip, och kryper längre in i djungeln. Theo följer efter. När de sedan kommer ut igen, är de alldeles ensamma! Och något är sig inte riktigt likt 🥶
När de möter indianskan Omai, hennes bror Unki, och deras vänner, förstår Theo och Ramona att de återigen har förflyttats i tiden. Den här gången till 1500-talet, när conquistadorerna invaderade Sydamerika och Machu Pichu. Ungdomarna måste rädda sina nya vänner.
Den här boken är fantastisk. Inte bara för att den utspelar sig i en tid och miljö som alltid har fascinerat mig, utan också på grund av sättet den berättas på. Jag kan lukta doften av växterna i djungeln. Se bilderna av stadens hus och gator inom mig. Ja, det känns helt enkelt som att jag är där, tillsammans med Theo och Ramona. Fart, fläkt och spänning, tillsammans med fängslande karaktärer och superintressant fakta om Machu Pichu och inkafolket, gör boken till ett guldkorn.
Jag kan nog gå så långt som att säga, att det här är en av Kims bästa böcker 🥰❤ Skriv på, finaste du ❤
Till er andra; Läs, läs, läs 🤩
Cornelis.
Att se filmporträtt av personer som en kan identifiera sig med, är välgörande för själen. Någon som kanske tampats med samma demoner som en själv, och löst det på bra eller mindre bra sätt.
Så kände jag när jag för första gången såg filmen Cornelis, från 2010 🤗 Här skildras trubaduren Cornelis Vreeswijks liv, från uppväxten i Holland under andra världskriget, till sjukdom och för tidig död 1987. Händelser som mötet med vännen ( och ibland konkurrenten) Fred Åkerström och sonen Jacks födelse, blandas med perioder av alkoholproblem och nedåtgående popularitet, på ett väldigt berörande sätt.
Så snart jag sett filmen, blev den snabbt en favorit. Jag älskade skildringen av det musikaliska och träffsäkra textgeniet, som, i all succé, ibland tog mindre bra beslut, och inte var bra på det där med mänskliga relationer. I filmen kommer tittaren väldigt nära Cornelis, och det han upplever, som kunde vara oerhört mörkt. Iallafall jag kan inte enbart känna klander, utan en hel dos medlidande också. Det är inte lätt att vara människa 🥰
I huvudrollen som Cornelis ser vi norska rock/punksångaren Hans-Erik Dyvik-Husby. Självaste Johan Glans spelar en mindre roll som producent.
Se den 😍😍
Rikkitikitavi.
Jag har stött på personer som har lämnat spår i mig. Riktigt tydliga, outplånliga spår, som påverkar och föräldrar, och gör att ingenting riktigt blir sig likt.
Rikard Wolff är en sådan människa för mig. Mörk, gåtfull i sin både ljusa och mörka skepnad som en konstens fantom, och med en röst som kunde flytta berg över hav. Och som dessutom verkar ha varit en underbart rar och fin människa 😍
Boken Rikkitikitavi är Rikards självbiografi. Här berättar han, med kärleksfulla ord och meningar, om uppväxten i Farsta, Gubbängen och Karlstad, om en välmenande och ibland oförstående familj, och den första upptäckten av sin egna identitet under utbildningen på Skara skolscen. Men också om ångesten, rädslan för att dö, och att bli övergiven och lämnad.
Rikkitikitavi är en av de både vackraste och mest plågsamma böcker jag har läst. Vid avsnitten om barndomens ängslan och rädslor har jag fått ta en paus i läsningen, eftersom det blev så hög igenkänningsfaktor från min egna barndom. Jag känner en mycket vacker gemenskap med Rikard, som också gör mig lite ledsen, eftersom han inte finns i livet idag. Rikard gick bort av sin lungsjukdom i november 2017😪
Jag älskade den vackra boken, och jag älskar Rikard, vilket jag har gjort ända sedan 1994, när jag för första gången såg Lejonkungen ❤ Ha det fint på din måne, vackraste människa ❤❤
Läs den 😍😍
Rocketman.
Han trodde inte att det skulle hålla i sig. Att musiken var en dagslända, som skulle vara glömd inom ett år.
Han kunde inte ha haft mer fel.
Elton John, född som Reggie Dwight i Pinner, Storbritannien, har haft en makalös karriär, som sträckt sig över 40 år. Filmen Rocketman, från 2019, skildrar sagan om hur den blyga lilla pojken Reggie Dwight växer upp i ett kärlekslöst hem, träffar textförfattaren Bernie Taupin, och hur teamet slår sig fram med sina både personliga och svängiga hitlåtar. Men berömmelsen för inte bara gott med sig för någon som är skör på insidan 😪
Efter att ha sett filmen på bio, bar jag den med mig länge. Den till stora delar självbiografiska filmen är både vacker, magisk och fängslande. Jag blir alldeles hjärtnupen av att följa den lilla pojken, underbarnet, som bara vill bli älskad, men som möts av kalla handen från dem som borde älska honom. Tomheten leder honom ner i ett massivt missbruk, men Elton kämpar för att resa sig.
Före biobesöket visste jag inte alls mycket om Elton. Sedan hade jag fått en ny idol. Och jag beundrar dig än, Elton 🥰❤
Se filmen. Med skådespelaren Taron Egerton i huvudrollen, är den ett mästerverk ❤
Nightmare before christmas.
Man kan beskriva det som en lite annorlunda julsaga, som även passar att ta till i Halloween-tider. Nightmare before christmas, från 1993, gjord av den mästerlige regissören Tim Burton, är en hänförande klassiker, som utspelar sig i den s.k Halloween-staden. Tillvaron blomstrar för de olika väsen som bor där, och samtidigt dyrkar Skeleton Jack, som är Pumpakungen. Men själv är Jack inte nöjd. Han tycker att livet går på slentrian, med samma skrämsel, och samma sorters skrik. Det vore roligt med något annat, tycker Jack. Och det får han, när han kommer till platsen mellan Helgerna, och upptäcker den värme som finns i julstaden 😉
För mig, som älskar speciella och lite småläskiga filmer, är det här jackpott. Tim Burton, som har en väldigt speciell känsla för estetik, gör Halloween-staden fantastisk artist bevittna, med sitt mörker, och sina gator och väsen. Samtidigt finns det en vänlighet hos invånarna, som gör att de inte riktigt förstår varför jultomten blir arg över att bli fråntagen sin syssla. Och så finns det kärlek, där Jack blir förtjust i dockvarelsen Sally 😍
Ja, detta är en historia, som kittlar fantasin väldigt mycket. Se den 😍😍❤❤
Familjen Bronte-En brevbiografi.
1800-talet var en tid när kvinnor ofta hade en snäv lott i livet. Helst skulle de gifta sig, vara sin makes främsta stöd, och föda många barn. Inte så upplyftande.
Men det fanns ändå kvinnor och flickor som avvek från den här normen. Tydliga exempel på detta var systrarna Bronte 😊
Charlotte, Emily och Anne Bronte växte upp i Haworth, norr om London, i ett varmt och vänligt hem, där fadern var präst. När deras mor dött i äggstockscancer när barnen var små, och i och med att prästgården låg så isolerat ute på heden, fick syskonen tid och möjlighet att utveckla ett rikt inre fantasiliv. Systrarna skapade flera fantasivärldar, tillsammans med brodern Branwell, som ledde fram till något ännu större så småningom.
Den djupt fascinerande och vackra boken Familjen Bronte- En brevbiografi, berättar om denna mycket speciella syskonskara genom främst den äldsta systern Charlottes brev till skolkamrater, förläggare och sin far, för att nämna några. Vi får följa hur hon når framgång med sin klassiska roman Jane Eyre, samt sorgfyllda stunder, när brodern och systrarna avlider i tuberkulos i ung ålder. Allt nedtecknat med Charlottes livfulla hand.
Läs boken, som är en riktig tidsresa, och samtidigt en skildring av ovanliga flickor, som ville skapa ett eget liv. Ett mästerverk 😊
Hurins barn.
Midgårds första ålder. Den onda Morgoth växer sig allt starkare, och lägger under sig stora landområden, med hjälp av sina orcher. Alver och människor kämpar mot honom, med bl.a människornas fältherre Hurin i spetsen. Först ser det ut att gå bra, men katastrofen väntar runt hörnet. Under ett fältslag fyllt av förluster, tar Morgoth Hurin till fånga och låter honom bli träl i mörkrets rike. Samtidigt kastar han en förbannelse över Hurin och hela hans släkt.
Åren går. Sonen Turin växer upp, och Morgoths onda styrkor rycker ännu närmare. Men det gör även förbannelsen 🥶…
J R R Tolkiens vackra berättelser om Midgård och dess olika invånare har gjort succé över hela världen sedan Sagan om ringen-trilogin först gavs ut på 50-talet. Många ville ta del av historier om hjältemodiga män och kvinnor, onda monster och stora strider. Och spänning i stora mått 🤩
Boken Hurins barn är inget undantag. Med ett underbart målande, poetiskt språk, berättar Tolkien den både spännande och hemska historien om ynglingen Turin, som gör allt för att undfly den förbannelse han fått på sig. Uppväxten i alvernas rike Doriath, varifrån Turin fördrivs på grund av ett missförstånd. Mötet med de fredlösa skogsmännen, och tillslut med den fruktansvärda draken Glaurung. Allt detta driver mig att läsa vidare.
Tolkien började skriva på berättelsen, som, man kan säga, är en prolog till Bilbo och Sagan om ringen, redan i slutet av 30-talet, men tappade bort den. Efter författarens död, redigerade sonen, Christopher Tolkien, boken, så att den kunde släppas för allmänheten.
Om du är ett fan av fantasy, med människor, alver, dvärgar och drakar, läs denna fantastiska bok 😍
Jägarna.
Du växer upp någonstans. Flyttar iväg. Senare, i medelåldern, återvänder du till dina hemtrakter. Till ditt syskon, som bott kvar hemma. Allt borde vara bra. Men något har hänt. Du har vuxit så pass, att du inte hör dit längre. Inte ens ditt syskon är som tidigare…
Detta råkar Erik Bäckström ( Rolf Lassgård) ut för. Efter sin skilsmässa, och faderns död, åker han hem till sina norrländska hemtrakter, och lillebror Leif ( Lennart Jähkel). Allt ska bli lugnt och skönt.
Tror Erik. Efter ett tag, upptäcker han att det pågår olaglig jakt i trakten. Inte bara på renar, utan också människor… Och hans bror verkar ha något med saken att göra 🥶
Thrillern, från 1996, regisserad av Kjell Sundvall, gjorde mig alldeles skakig första gången jag såg den. Och den känslan håller i sig än. En andlöst spännande historia, där saker händer i varje sekvens 😍 Vilket gör att du inte kan sluta titta. Skådespelarensemblen är mästerlig, med några av Sveriges stora namn. Rolf Lassgård gör en oemotståndlig hjälte med civilkurage, som inte låter sin känsla för rättvisa och moral hindras av att skurkarna är hans gamla vänner. Och Lennart Jähkel gestaltar den djupt kriminella, psykopatiska Leif, på ett fantastiskt sätt. Undan för undan skalas hans mänsklighet av, tills det bara finns ett monster kvar 😱
Jägarna är inte bara en spännande thriller, utan också en berättelse om hur tragiskt utfallet kan bli av en dålig start i livet. Och om en syskonrelation, där två bröder hamnat på helt olika sidor av lagen. Se den 🥰💖💖
Knackarna.
Det har kallats en av Stephen Kings absolut otäckaste romaner. Och jag är fullt beredd att hålla med om det. Knackarna, som utkom 1988, får verkligen själen att frysa till is, och tankarna att spira in i mörkret ☠
Romanen utspelar sig i den lilla amerikanska staden Haven, där västernförfattaren Roberta Anderson under en hundpromenad snubblar över något i skogen. Hon undersöker saken. Något metalliskt, som verkar sitta helt fast i marken. Nyfiken börjar Roberta gräva fram det. Och upptäcker att metallbiten är en del av något större, som inte är av detta solsystem 🥶
Samtidigt vaknar hennes vän, poeten Jim Gardner, upp från en blackout, efter en blöt, misslyckad fest, och en lyckad poesiafton. Trött på sitt liv, och allmänt på dekis, bestämmer sig Gardner för att ta sitt liv. Men innan han hinner skrida till verket, får Gardner en vision. Roberta är i knipa.
Väl tillbaka i Haven, upptäcker Gardner att ingenting är sig likt. Stadens invånare, Roberta inberäknad, har förändrats, och fått förmågor som inte kan ses någon annanstans. De bygger apparater så avancerade, att inga människor borde kunna det. Kan avläsa tankar. Ja, håller på att förvandlas till något främmande.
För, det där nere i marken. Är det verkligen dött 🥶?
När jag läser boken, kan jag inte låta bli att plöja den ett tiotal sidor åt gången. Så spännande är historien, där ett litet samhälle i Amerikas utkanter helt förändras i grunden. Dessutom är den väldigt otäck, när Haven i praktiken skär av sig från omvärlden, och bevakar gränserna som vilda jakthundar. Ingen ska få ta sig in i staden, och förstöra det som invånarna håller på att bygga upp. Jag tycker att det är ett av de tydligaste bevisen på hur tunn den civiliserade mänskligheten är. Vi vill verka så utvecklade och duktiga, men undertill är vi de rovdjur och reptiler som vi föddes som i urtiden.
Mästaren Stephen King har som vanligt ett persongalleri som engagerar, upprör och gläder. Roberta Anderson, som först är lätt att tycka om, men som sedan gör val jag hatar henne för. Jim Gardner, den misslyckade poeten, som går från att vara en nolla till att bli en viktig kugge i hjulet. Rättskännande lokalpolisen Ruth McCausland. Hennes beundrare, polisen Ralph ”Monstret” Dugan. Gamle krigsveteranen Ev Hillman, som kämpar med näbbar och klor för sina barnbarn. Och många fler 😊
Boken filmatiserades 1993, med Marg Helgenberger och Jimmy Smits i huvudrollerna. En fantastisk bok, både ruskigt spännande och läskig. Läs den 😍😍
Nalle Puh.
Psykopater och rymdvarelser i all ära, men något som jag tycker lika mycket om, är mysiga sagor. Sådana som får en att drömma sig bort, och bara le, när man läser 😊
En som passar in på den här beskrivningen, är Nalle Puh, först utkommen 1926. I den vackra Sjumilaskogen, lever den snälla björnen Puh. Han har inte så mycket förstånd, faktiskt en mycket liten hjärna, men klarar sig ändå alltid ur knipor han hamnar i. Tillsammans med sina vänner, den rädda Nasse, kluriga Kanin, dystra Ior, kloka Uggla och vänliga Kängu och hennes busiga baby Ru, reder Puh ut översvämningar, jagar heffaklumpar, letar rätt på borttappade svansar, och mycket annat. Allt detta med hjälp av pojken Christopher Robin.
Brittiske A.A Milne skrev dessa sagor om och till sin son, som hette just Christopher Robin. Och jag känner, direkt när jag läser, att berättelserna är tecknade med en kärleksfull hand, som tror på den lilla personen. Alla får vara med, och klarar saker efter sina förutsättningar, som att vara liten, en hungrig björn, osv. Dessutom har boken en närmast meditativ inverkan på mig, med sitt lugna tempo och lättförståeliga miljö – och karaktärsskildringar. Och ibland smyger sig en filosofisk tanke in i historien. ” En fisk kan ej vissla, och jag kan det ej”.
En ljuvlig klassiker 😊😊 Läs 😍😍
Psykopaten .
Skräckromaner är inte bara blod och kött. Läsaren kan lära sig saker om människors natur också.
Iallafall upplevde jag det så, när jag läste Dean Koontz oerhört skrämmande, och samtidigt spännande, roman Psykopaten. Unga psykologistudenten Chyna Shepherd följer med sin vän, Laura Templeton, hem till dennas familj över veckoslutet, för att ha det lugnt och skönt. Dock bryts idyllen av en mörk, hemsk skepnad, som står i skuggorna. Väntar på att få slå till. Edgler Foreman Vess, psykopaten. Eller, som han själv kallar sig, den mordiska äventyraren. Resultatet blir ett inferno 🥶
Berättelsen utspelar sig under ca ett dygn, där Chyna, trots sitt underläge, och en traumatisk barndom, som vi får följa i tillbakablickar, stenhårt kämpar för att hålla sig vid liv. Samtidigt bestämmer hon sig för att rädda den flicka, som Vess håller inspärrad i källaren. En tuff och handlingskraftig kvinna, som jag direkt gillar, och vill följa.
Boken berättas ur både Chynas och Vess perspektiv, vilket, i mina ögon, gör den effektfull och fängslande 🤩 Den senare skildras i presens, ett grepp, som brutalt knuffar in mig, som läsare, i hans skrämmande, sjuka sinnelag. Han tycker verkligen inte att det han gör är klandervärt, inte heller är han skamsen över det som hände hans föräldrar och farmor för länge sedan. Det är det som gör Vess så oerhört hemsk 😱 Ett lysande porträtt av den klassiska, psykopatiska mördaren.
Jag kan verkligen inte sluta läsa boken, då den är så fängslande, att jag bara vill veta hur det ska gå för Chyna. Då och då kommer jag på mig själv med att tyst heja på henne. Ett bra betyg, eller hur 😁
Läs, läs, läs denna fantastiska bok 🤩
Bram Stokers Dracula.
Dracula, skriven redan 1897, av irländaren Bram Stoker, måste räknas som en av världslitteraturens odödliga klassiker. Inte bara för alla upplagor den har tryckts i, utan också på grund av alla filmatiseringar som har gjorts 😊 Den första bevarade redan 1922, och första talversionen 1931, med legenden Bela Lugosi i huvudrollen.
Filmen nedan, regisserad av Francis Ford Coppola 1992, måste emellertid vara den som följer originalboken allra bäst. Unga mäklaren Jonathan Harker, spelad av Keanu Reeves, reser till Transsylvanien för att besöka den mystiska, excentriska greve Dracula, vars tidigare mäklare blivit oförklarligt galen. Och det slutar inte där. Jonathan märker att det händer hemska saker i slottet. Tre onda kvinnor dyker upp, och lyckas sånär tömma Jonathan på blod. Greven (Gary Oldman) klättrar nerför stenväggen med huvudet före, och morrar mot månen. Och hemma i London väntar Jonathans fästmö Mina ( Winona Ryder). Men, vad är det för sorts mörk skugga som hemsöker henne 😱?
Filmen är en riktig, klassisk fest i mörk viktoriansk skräck. 1800-tals- känslan och den gotiska skräckromantiken är två av filmens styrkor, det tar mig med till en annan plats, och blir en vila för mig. Spänning, blod, unga flickor och fantastiska skådespelare kittlar fantasin något kopiöst, samtidigt som ingen sekvens är innehållslös. Det händer något hela tiden. Dessutom berättade Coppola att han valt att använda sig av samma filmteknik som fanns tillgänglig när romanen först publicerades 1897. Något som bara förstärker den konstnärliga och historiska känslan 🤩
En riktigt härlig, klassisk skräckfilm. Se den 🤩❤❤
Beetlejuice.
En skräckfilm med soundtrack av Harry Belafonte? Låter inte det som något originellt och festligt 😛🤩? Skräckkomedin Beetlejuice, av Tim Burton, från 1988, kan beskrivas som just det. Vi får följa det gifta paret Adam och Barbara Maitland ( Alec Baldwin och Geena Davis), som omkommer i en bilolycka, men blir kvar i sitt hus som spöken. De blir dock störda i tillvaron när familjen Deetz flyttar in, och börjar ändra om i huset efter eget tycke och smak. Unga dottern i familjen, Lydia ( en ung Winona Ryder) , skymtar skepnader, och förstår att de tidigare invånarna fortfarande är kvar där.
Att vara ett spöke och skrämma bort inkräktare är dock svårare än Adam och Barbara trott. De bestämmer sig för att ta hjälp av det otäcka spöket Beetlejuice ( Michael Keaton), som beskriver sig själv som ” En frilansande bioexorcist”. Men, är Beetlejuice verkligen att lita på?
Filmen är både spöklik och rolig, med några ur skådespelareliten i rollerna. Flera av Tim Burtons attribut finns redan här, så som den mystiskt dunkla interiören, och varelser och saker som ibland har designats en smula groteskt. Lite drömlikt, vilket tilltalar mig enormt 😍 Dessutom tycker jag om Tim Burtons blandning av det otäcka/groteska och det komiska, som gör filmen till vad den är.
Michael Keaton, som året efter spelade rollen som Batman i filmen med samma namn, är mästerlig i filmens titelroll. Han tillåter karaktären att bli tredimensionell, genom att vara både komisk och svekfull, vilket gör att tittaren blir engagerad.
Se den. En härlig filmklassiker, med både spänning, komedi och skräck 🤩🤗
Scream.
Jag älskar skräckfilmer. Det har jag gjort sedan tonåren, när jag upptäckte Edgar Allan Poes noveller. Men det kan ju förstås bli för mycket av allting. På tok för mycket.
Scream, den legendariska regissören Wes Cravens ruskiga verk från 1996, visar ett bra exempel på det. I öppningsscenen får vi se hur Casey ( Drew Barrymore) gör sig iordning för en filmkväll med sin pojkvän. Då ringer telefonen…🥶 Vilket blir startskottet för hemska händelser, där Casey står öga mot öga med en fruktansvärd mördare i vit spökmask 😱
Caseys skolkamrat Sidney ( Neve Campbell) börjar se en koppling mellan händelserna och sin egen mors död ett år tidigare. Och vem är egentligen Sidneys pojkvän Billy?
I rubriceringen benämns Scream som en skräckfilm. Så är också fallet. Men jag tycker att filmen även är en pusseldeckare. Tittaren och ungdomarna vet att en galning i vit mask överfaller människor, men ingen vet vem det är. Det kan lika gärna vara tuffingen i skolan, eller nörden i videobutiken. Vem som helst 😵
Historien är så pass spännande och läskig, att jag skriker högt tre gånger. Jag har precis slappnat av, när stämningen och musiken i filmen gör gällande att nya faror är å färde. Det går aldrig riktigt att ta det lugnt, och definitivt inte att resa sig från soffan medan filmen pågår. Saker händer hela tiden 🤩
Skådespelarna är några av 90-talets största. Neve Campbell hade gjort stor succé i dramaserien Ensamma hemma, och Courteney Cox är främst känd som Monica i komediserien Vänner, som startat 1994. Allesammans har underbara uttryck i sin gestaltning. 😊
Se filmen, säger jag bara 🤩
Hobbit; En oväntad resa.
Ibland är det skönt att slippa verklighetens stök och bök, med en riktigt bra, fantasifull och spännande fantasyfilm. Bilbo; En oväntad resa, byggd på Tolkiens klassiska berättelse, är första delen i en filmtrilogi, där den fridsamma hobbiten Bilbo ( Martin Freeman) lever ett lyckligt liv i sitt lilla hus. Allt är lugnt och skönt, inga faror i sikte.
Iallafall fram till den dagen, då Bilbo får besök av ett sällskap av dvärgar, med bittra, sammanbitna prins Thorin Ekensköld i spetsen. Dvärgarna har levt på flykt ända sedan deras stad intogs av draken Smaug. Nu vill de ha hjälp av Bilbo med att ta den tillbaka. Med sig har de också trollkarlen Gandalf.
När den först så tveksamma Bilbo tillslut accepterar uppdraget, tvingas han ta del av upplevelser som han bara trodde hände andra 🥶
När man ikväll, som jag, är en aning deppig och trött på det mesta, är det här en perfekt film. Den utspelar sig i en annan värld, där mystik råder istället för rationalitet. Spänning och hjältemod, färgstarka, engagerande karaktärer, som stannar kvar länge, och vackra miljöer, är bara några av orsakerna till att jag älskar filmen. 🥰 Skådespelarensemblen är mästerlig, och innehåller giganter som Cate Blanchett, Ian McKellen och Christopher Lee 🤩
Se den 😍
Hobbit; Smaugs ödemark.
Mycket har hänt sedan den första filmen, En oväntad resa, slutade. Thorins sinne har blivit betydligt mer välvilligt inställt till Bilbo, sedan denne räddat honom ur en livsfarlig knipa. Bilbo börjar bli varm i kläderna som inbrottstjuv och krigare i dvärgarnas sällskap. Men nu har något annat kommit i hans väg. En viss gyllene ring 🥶
I den andra filmen, Smaugs ödemark, fortsätter det tappra sällskapet sin färd mot riket Erebor. Farorna lurar på dem överallt, i gestalt av orcher, gigantiska spindlar, och mörka skaror, som samlas i fästningen Dol Guldur. De stöter också på vänner och bundsförvanter, som fiskaren Bard och hans familj. Snart står de öga mot öga med den förfärliga draken Smaug 😱
Filmen håller precis samma klass som den första, om inte bättre. Mörka odjur, ljus vänskap, och en massa spänning och strider. Det händer alltid något, och dessutom är det en härlig historia att försvinna i, när saker känns jobbiga. Något som också är roligt, är det att karaktärer som dyker upp i den senare Sagan om ringen-trilogin, också skymtar här. Alven Legolas syns i flera scener, t.ex 😊 Dessutom har Mikael Persbrandt en liten roll i filmen, som den gigantiska skepnadsskiftaren Beorn.
Se den 🤩
Scream 2.
Man brukar säga att uppföljare fördärvar ett fint filmkoncept. Dock måste jag säga, att i fallet med Scream 2, har ingenting blivit fördärvat. Nerverna är på skutthumör, när jag får ta del av Wes Cravens ruskigt skrämmande fortsättning på äventyret, som tog sin början i Woodsboro 1996 🥶
Neve Campbell är tillbaka i rollen som Sidney Prescott, som här har flyttat till en ny plats och börjat på college. Samtidigt som hon försöker lägga de hemska händelserna från första filmen bakom sig, har rysaren Stabbed, premiär. Händelserna i filmen baseras på Gale Weathers ( Courteney Cox, också tillbaka i sin roll från förra filmen) utkomna bok. Men i samband med premiären, mördas två studenter bestialiskt. Och en bekant syn framträder på college, där det också händer ruskiga saker. Har det hemska börjat på nytt 😨?
Scream 2, från 1997, bibehåller ettans läskighetsfaktor. Jag älskar det sättet, på vilket regissören skapar en läskig stämning genom att filma ett college i solsken, och ändå lyckas få mig, som tittare, att sitta på helspänn. Precis som med första filmen, kan jag aldrig riktigt slappna av, på grund av alla ”jump-scares”. 🤩 När det första mordet sker, skriker jag högt. Och det är inte första gången på nästan två timmar. Filmen skapar också en känsla av deckare, när jag tror mig veta vem mördaren är, men överraskas totalt 😛
Se den. Jag kan verkligen rekommendera Scream 2, för alla som gillar en riktigt spännande och läskig skräckfilm 😍😍
Ibland mår jag inte så bra.
”Det är bara svaga människor som drabbas av psykisk ohälsa. Och då särskilt tjejer. ”
Så tänkte Youtubern Therese Lindgren. Innan hon själv gick in i väggen, och drabbades av utbrändhet och depression, och då upptäckte att det inte alls är så.
Sedan dess har Therese arbetat för att bidra till ökad kunskap om psykisk ohälsa. Och jag tycker att hon lyckas väldigt bra med det, i denna fantastiskt intressanta och öppna bok 😊 Fakta om olika former av psykisk ohälsa blandas med berättelsen om Thereses väg till sin framgångsrika karriär på Youtube, vilket hon presenterar på ett väldigt fängslande sätt.
Då jag själv är en person som i perioder lider av psykisk ohälsa, var det härligt att läsa den här boken, trots att den behandlar tunga ämnen. Just därför att den ger känslan av att inte vara ensam i allt det som psykisk ohälsa innebär.
Jag kan verkligen rekommendera boken, både som läsning för den drabbade själv, och dennes anhöriga. Läs den 😍😍
Scream 3.
Saker är inte som de ser ut att vara. Nej, de är snarare desto läskigare. Sidney Prescott (Åter igen Neve Campbell) får känna på det mer än andra, i den oerhört spännande och läskiga filmen Scream 3. Hon har dragit sig tillbaka i ett isolerat liv, tillsammans med sin hund, i en avlägsen stuga. Arbetar som telefonist på en telefonlinje för kvinnor i kris, och har det allmänt lugnt och skönt. Men det varar inte länge. I en filmstudio, håller man på att spela in en rysare, baserad på händelserna i Woodsboro och på colleget i förra filmen. Plötsligt börjar skådespelarna i ensemblen mördas, en efter en. Och på varje mordplats, ligger fotografier av Sidneys döda mamma 🥶…Filmen håller samma läskighetsfaktor som sina föregångare. Den ligger inte bara i blodsplatter och antalet döda människor, utan också i att en väldigt fascinerande historia rullas upp. Sidney, som haft väldigt bra minnen av sin mamma, får nys om saker som inte är alldeles rumsrena, och som, till viss del, ledde fram till händelserna i den första filmen. Känslan av pusseldeckare håller sig kvar, och Wes Craven lyckas verkligen lura mig, som tittare 😛 Saker händer i varje sekvens, och engagerar mig, så att jag inte kan sluta titta 🤩Se den 🤩🤩 Till stora delar, är persongalleriet samma som i föregående delar. Courteney Cox och David Arquette är båda tillbaka i sina roller som Gale Weathers och polisassistenten Dewey. Jag kan verkligen rekommendera den 😍
Gustaf Fröding; Samlade dikter.
Viss poesi stannar kvar länge efteråt. Några gemensamma kriterier för den, är att den har något att säga läsaren, plus att läsningen ger en meditativ effekt 😊
Gustaf Fröding ( 1860-1911) uppfyller detta. Han debuterade 1891 med diktsamlingen Guitarr och dragharmonika, och blev därefter en av sin tids mest berömda diktare.
Frödings dikter är många gånger ljusa och glada, med hans uppväxts värmländska natur som fond. Andra är mycket mörka, med toner av döden och dödslängtan i sig. Detta märks av även i Frödings personliga liv, då han i perioder behandlades för sinnessjukdom och alkoholism. Mot slutet av sitt liv, ställdes han under förmyndare, och tilldelades en personlig sköterska.
Dikterna är fantastiskt vackra, och har en lika tydlig rytm som en liten berättelse. Jag blir avslappnad och glad, precis som när jag lyssnar på musiken i nyårskonserten från Wien. Särskilt berörd blir jag av bl.a. En ghasel och I ungdomen 😍
Läs den 🤩
I huvudet på en gammal gubbe.
Det är underbart när en films handling är enkel till det yttre, men ändå bär på en historia lika djup som Bermudatriangeln. 🤩 En av Hasse och Tages tidigaste filmer, I huvudet på en gammal gubbe, från 1968, uppfyller båda ovan nämnda saker. Handlingen berättar om den gamle muraren Johan Björk, som tas in på ålderdomshemmet efter en olycka. Där sitter han ensam i ett hörn i sin rullstol, och minns sitt händelserika liv, från när han rymde hemifrån som barn, till sina bordellbesök och det kyliga äktenskapet. Allt illustreras av skickliga tecknaren Per Åhlins vackra, fantasifulla bilder 😍
Som jag nämnde tidigare, är filmens handling ytterst enkel, men djupet i den är väldigt stort. Filmen är både ett dokument över, och en kritik, mot åldringsvården. Johan Björk har så mycket att berätta, men ingen lyssnar riktigt på det, utan stressar förbi med sitt. Han får sitta ensam och tänka, och kanske ha något enstaka samtal med en annan boende. Jag blir väldigt rörd, då det är så sorgligt. Alla sinnesintryck förstärks av Per Åhlins bilder, som lämnar mycket till fantasin att fylla i själv.
Se den, och både tjusas och förfäras, av något som är mera aktuellt än någonsin i vår hetsiga tid 🤩
Scream 4.
Originalen överträffar inget, med sin glans och makabra skönhet. Nyinspelningarna, däremot, är av ett helt annat slag. Mycket mer grafiska i sitt foto, och desto mer hemska och utstuderade mord visas i bild 😵
Scream 4, från 2011,är ett bra exempel på detta. Det har gått 10 år sedan morden startade i Woodsboro, och man står i beredskap att uppmärksamma årsdagen. Sidney Prescott ( Åter igen Neve Campbell) har nu blivit en berömd författare, och åker till sin hemstad på bokturne. Där är det mesta sig likt, förutom att Gale och Dewey ( Courteney Cox och David Arquette) har varit gifta i 10 år, Dewey har blivit utnämnd till sheriff, och Gale är en romanförfattare med skrivkramp.
Men skuggan faller ännu en gång över Woodsboro. Tonåringar i en high school-klass börjar mördas, av en skepnad i svart huva och vit spökmask. Och spåren leder till Sidneys yngre kusin Jill… 😱
Det är gått ca 10 år sedan den tidigare filmen gjordes, vilket märks här. Tonåringarna har mycket fler tekniska attribut, så som webbkameror och avancerade mobiltelefoner. Men läskighetsfaktorn är densamma. Faktiskt är detta den film i serien som jag har blivit mest rädd för, näst efter första filmen 🥶 Då temat är nyinspelningar, anspelar Wes Craven en hel del på detta, med att morden och blodmängden är ännu mer groteska än tidigare i serien. Det är verkligen sanslöst spännande, att jag inte ens vill avbryta för toabesök. Och allt kulminerar i en mördare, som är riktigt obehaglig 😨🥶
En film, som jag verkligen kan rekommendera 🤩 Se den, om ni vill ha en mörk och läskig historia, som skulle kunna hända i verkligheten 😍😍
Jane Austen; Brev.
Jane Austen (1775-1817) är för de allra flesta känd som en mycket skicklig romanförfattare. Nästan 400 år senare läses böcker som Stolthet och fördom och Förnuft och känsla flitigt av många 😊
Jane var också en skicklig brevskrivare. I denna volym, Jane Austen; Brev får läsaren ta del av ett hundratal brev från författaren, till olika personer. De flesta är till systern Cassandra, men brev till väninnan Mary, Janes förläggare, m.m., förekommer också. Ämnena är människor i omgivningen, olika socialt umgänge, böcker, och mycket mer. Läsaren får följa Janes liv under ca 20 år, fram till att hon dör, 41 år gammal.
Det är lika spännande att läsa breven som att läsa en fiktiv roman. Författarens humor och livfulla sinne lyser igenom orden, och gör beskrivningarna av ett, för henne, vanligt liv, till något exotiskt. Texterna är levande och böljande, och lätta att följa med i. Samtidigt som de stimulerar fantasin 😊 Som läsare, får jag också en bild av hur Jane kan ha varit som person. Nämligen en smart, självständig och rapp kvinna 🤗
Läs boken 😍😍
Hobbit; Femhärarslaget.
Erebor är återvunnet. Dvärgarna är där de hör hemma. Allt borde vara frid och fröjd. Men det verkar vara något märkligt med Thorin. Han håller sig för sig själv, är inbunden och retlig. Och när Sjöstadens folk söker sig till dvärgarnas stad efter bataljen med draken Smaug, blir det riktigt spänt. Det är upp till Bilbo att skapa fred och sämja mellan folken.
Hobbit; Femhärarslaget är den avslutande delen i Peter Jacksons trilogi. En lika spännande och välgjord film som sina föregångare, som skildrar berättelsens klimax på ett fantastiskt sätt. 🤩 Filmens kurva leker med det härliga grepp, som först gör gällande att tittare och karaktärer kan andas ut, men som strax därefter visar att faran är långt ifrån över. Den stora faran är nu inte draken, utan det som finns inom karaktärerna själva.
Spänningen och äventyret håller mig klistrad, och svalkar nerverna när jag bara är trött på verkligheten. Se den 😍😍
Sagan om ringen;Härskarringen.
Regissörer som gör ett antal filmer, vilka blir så framgångsrika, att de inte skulle behöva göra en film till i sitt liv.
Ja, de finns. Och en av dem är Peter Jackson, som gav sig på mastodontjobbet att filmatisera Tolkiens klassiska trilogi Sagan om ringen 😊 Den första filmen, Sagan om ringen; Härskarringen, utkom 2001, och presenterar hobbiten Frodo. Han lever ett lugnt och behagligt liv i vackra Fylke, där han vandrar runt i skogen, och umgås med sin farbror Bilbo. När filmen börjar, ska Bilbo fira sin 111:e födelsedag, och hela trakten är bjuden. Så också trollkarlen Gandalf, som snart misstänker att Bilbo har dolt något i alla år. Närmare bestämt en vacker ring, som smiddes i ondskans land Mordor för längesedan, och nu söker efter sin herre Sauron.🥶 I och med detta, kastas Frodo in i ett mörker, som hotar att bringa undergång till hela världen 😨
Peter Jackson lyckas utmärkt med att förmedla berättelsens tidlösa, vackra stämning. Även om miljön är helt fantasypräglad, kan berättelsens teman appliceras på vilken tidsålder som helst. Nämligen vänskap, och hur stark den ofta är i mörka tider.
Språket är poetiskt vackert och målande, och ger historien extra krydda. Karaktärerna så underbara, att jag är nära tårar när någon dör 😛 Skådespelarensemblen består av eliten, så som Christopher Lee i rollen som den onda Saruman, och Cate Blanchett som alvdrottningen Galadriel.
Ett mästerverk 🤩 Se den 😍
Children of the corn 2.
Gatlin var en oskyldig liten stad, som intogs av Isaac Kroner, och ”He who walks behind the rows”. Alla invånare över 19 år dödades av stadens barn, som påverkats av ondskan på ett gruvligt sätt.
I uppföljaren Children of the corn 2; The final sacrifice, som släpptes 1992, har allt lugnat ner sig. Invånarna i grannstaden Hemmingford upptäcker det hemska, och förbarmar sig över de överlevande, traumatiserade barnen. Ett tag är allt frid och fröjd.
Men det varar inte länge. Snart inträffar en mängd otäcka händelser, där bland annat en frisk man dör av en häftig blodstörtning. Barnen visar åter tecken på att vara påverkade av något 🥶
Reportern John och hans son Danny, som inte har världens bästa relation, kommer till staden, för att John ska skriva om tragedin i Gatlin. De hamnar mitt bland de onda barnen, och deras nya kultledare, Micah. Och stör det som finns i majsen 😱
När jag tittar på filmen, har det gått ett tag sedan jag såg den senast. Därför blir upplevelsen som om det åter var första gången. Sanslöst spännande och läskigt, med stundtals lek med kontraster, som gör det enkelt för mig att sitta kvar. Miljön är, för det mesta, vacker, amerikansk landsbygd i fullt dagsljus, som dock framstår som en bedräglig fasad över den krypande, otäcka stämningen, vilken ändå sipprar fram. Invånarna vill, blåögt och gott nog, hjälpa barn som haft det svårt. Och så får de straffet för det, när något påverkar barn, som ska vara så oskyldiga och glada, att begå hemska handlingar 😨
Då det, som jag nämnde, var längesedan jag såg filmen, mindes jag inte att den var så otäck. Jag blir så uppskrämd, att jag måste se Pettson och Findus direkt efteråt, för att lugna ner mig lite 😛 Men en fantastiskt bra och spännande film, som jag verkligen kan rekommendera, om du gillar Stephen King och riktigt läbbig skräckfilm 🤩
Trubbel; berättelsen om Olle Adolphson.
Han var Kungsholmsgrabben, som växte upp i ett välbärgat hem, med skådespelaren Edvin Adolphson till far. Han utsågs till en av den svenska visans förnyare, efter Evert Taube, men ansågs tillhöra den äldre generationen när han var mellan 30 och 35 år.
Trubaduren Olle Adolphson (1934-2004) är en av Sveriges största nationalskalder, känd för melodier som Okända djur och Det gåtfulla folket. Men han hade sidor som inte alltid var kända för allmänheten, och en begåvning på de flesta områden. Olle utgav flera essäer och diktsamlingar, plus var en duktig målare av akvareller 🥰
Biografin Trubbel; Berättelsen om Olle Adolphson följer inkännande Olles liv, från uppväxten i Stockholm, till livets slut, mitt i en återuppväckt karriär. Med ett målande, lättläst språk berättar författaren om en mångbottnad personlighet, som inte var rädd för att säga vad han tyckte, och ibland omgavs av ett mörker, på kollisionskurs med livet. Jag lär känna Olle på ett helt nytt sätt, och hade velat umgås med honom i det verkliga livet 🥰💖
En mycket läsvärd och njutbar bok 🥰
Star Trek; The wrath of Khan.
Rymden. Det outforskade. Där befinner sig rymdskeppet Enterprise på övningsfärd, där en rad nya befäl håller på att läras upp. Med ombord finns också Genesis, ett projekt, som kan skapa liv direkt ur tomma intet. Två män ur besättningen strålas ner på den lilla planeten Citi Alpha V, för att hitta en ostörd miljö till projektet. Men därnere finns Khan. En genmodifierad förbrytare, som fördrevs av amiral Kirk för länge sedan. Och det tänker han inte låta passera ostraffat 😱
Star Trek, som först såg sitt ljus på 60-talet, har blivit legendarisk, med sin historia om rymdskeppet Enterprise, dess besättning och deras resor till outforskade platser. Under 80-talet dök långfilmerna upp, varav The wrath of Khan, från 1982, anses vara en av de otäckare. Och det är jag beredd att hålla med om. Vissa scener är väldigt ruggiga, och stannar kvar länge, som t.ex när Terell och Chekov först möter Khan och hans besättning, och upplever väldigt otrevliga saker. Sedan följer en otroligt spännande kamp mot klockan, och Khan, där något händer i varje sekvens 🤩
Jag är själv väldigt förtjust i science fiction, rymden och främmande världar, och därför är filmen en stor njutning för mig 😊 Och den blir inte mindre av det klassiska, och fantastiska, skådespelargalleriet. Här ser vi William Shatner som Amiral Kirk, och legendariska Leonard Nimoy, i rollen som den behärskade vulcaniern Spock.
Se den 🤩
Jaws.
Det är en helt vanlig sommarkväll. Ungdomarna har fest på stranden, badar och har kul. Men nere i vattnet finns något farligt. Ett renodlat rovdjur, med dödsbringande käftar 😱Sheriff Martin Brody, en polis med vattenskräck, får höra talas om dramatiska attacker i vattnet, och misstänker att det rör sig om hajanfall. Med borgmästaren och kommunen emot sig, tar Martin hjälp av den klyftiga forskaren Matt Hooper och tuffa enslingen Quint, och ger sig ut på jakt efter en fisk, som är något utöver det vanliga 🥶Jaws, Steven Spielbergs klassiker från 1975, fick människor att bli så rädda för vatten, att badhus och stränder höll på att gå i konkurs. Och jag kan förstå varför. Det ligger en mycket diffus, krypande stämning över hela historien. Ön och havet ser allt igenom idylliska ut, med sin turism och sina badstränder. Men det stora havet bär något hotfullt med sig, och en ovisshet. Du kan aldrig veta när hajen kommer att dyka upp, eller om den ska döda någon. Och detta, plus John Williams gåshudsframkallande filmmusik, bidrar till att filmen är så fantastiskt bra. Mycket fascinerande och spännande, vilket gör att tittaren aldrig riktigt kan slappna av. Skådespelarensemblen är underbar, med uttrycksfulla människor, som är några av tidens största. Bland andra Roy Scheider ( Brody), Richard Dreyfuss ( Hooper) och Robert Shaw ( Quint). En mästerlig klassiker. Se, se , se 😍😍😍
Halloween.
På Halloween-natten 1963, tog 6-åriga Michael Myers en stor kökskniv och högg ihjäl sin tonåriga syster. En händelse, som staden Haddonfield märktes hårt av. 15 år senare rymmer Michael från det mentalsjukhus som han suttit inspärrad på, och beger sig hem till Haddonfield. Psykologen Sam Loomis, mer än väl medveten om Michaels ondska, beger sig efter honom. Och i Haddonfield märker den unga barnvakten Laurie att någon följer efter henne 🥶Halloween, av regissören John Carpenter, tillhör skräckfilmsklassikerna. Redan under förtexterna märks den krypande stämningen, när mystisk, hårresande musik startas, och den symboliska pumpan kommer närmare och närmare. Och när berättelsen rullas igång, med sina mörka miljöer och ödsliga tystnad, blir det ännu mer otäckt. Laurie och hennes vänner lever ett vanligt tonårsliv, med prat om killar och kläder. Men något mörkt lurar utanför bild, som kan skada och hota idyllen. Det gör lugnet bedrägligt, och jag, som tittare, kan inte helt slappna av. Filmen är andlöst spännande, även i de lugnare partierna, där vi märker att någon tittar på Laurie och hennes vänner. Och vi undrar när de ska upptäcka det som vi redan vet 😱Skådespelarensemblen är underbar, med belönade Donald Pleasence som psykologen Sam Loomis, och ikonen Jamie Lee Curtis som Laurie 😊Se denna fantastiska, men fruktansvärt läskiga, klassiker 😍😍
Den förskräckliga apan och andra berättelser.
Carrie. Cujo. Staden som försvann. Det.Klassikerna sprungna ur Stephen Kings spektakulära fantasi är många, och fler kommer hela tiden. Men han har också åstadkommit en hel del skatter i det korta formatet 🤩Novellsamlingen Den förskräckliga apan och andra berättelser är ett av de bästa exemplen. King tar med oss på en resa i 80-talets Amerika, och gör nedslag på platser med oerhörda läskigheter, som döljer sig i samhällets sprickor. Här finns stormarknaden, som blir ett belägrat fort, när en ruggig dimma rullar in över världen. Vi får möta mannen, som verkar lida av en stark fobi för att skaka hand. Titelnovellen, med leksaksapan, som verkar sprida död och förstörelse omkring sig. Och många fler. Stephen King visar en stor skicklighet, och en fascination för det otäcka, även i sina tidigare texter. Även om alla inte är renodlade skräckhistorier, finns det krypande, makabra, alltid där, och ger en fantastisk stämning. Jag drivs att läsa vidare av detta, och blir både lite frustrerad och fantasifull av att King inte alltid ger ett tydligt svar på varför det som händer, händer 😍 Novellen Flotten är ett bra exempel på det. Gillade du Stephen King förut, kommer du att älska honom här. Läs boken 😍😍😍
Last man on earth.
År 1968, är världen helt förändrad. Inga människor syns på gatorna längre. Inga verksamheter är igång, sedan ett mystiskt virus utrotat hela mänskligheten, och förpassat de före detta människorna till gatorna om natten, i form av vampyrlika väsen. De tål varken solljus eller att se sin egen spegelbild, så om dagarna blir de svaga och passiva, och ligger där de för tillfället befinner sig. En värld, där bara de starkaste överlever 🥶
Eller, förresten, hela mänskligheten verkar inte ha försvunnit. 🤔 I sitt belägrade hem, lever forskaren Robert Morgan ( Vincent Price) ensam sedan 1965. Hans dagar består av att tälja träpålar, leta upp levande döda och köra pålarna genom deras hjärta och sedan bränna kropparna i den flammande soptippen. På nätterna barrikaderar sig Robert i huset, och försöker stå ut med de levande dödas hot och röster utanför. Samtidigt sörjer han sin döda hustru och sitt döda barn, och försöker få kontakt med andra levande över radio.
Vincent Price är en av mina absoluta favoritskådespelare, och hans tolkning av Robert Morgan gör mig inte besviken. Med en fantastisk inlevelse, förmedlar han Morgans tuffhet och sköra sorg, som hela tiden kämpar inom honom. I en farlig miljö, som förstärks av filmens mystiska svartvita foto och skärande musik, slår sig Morgan fram för att överleva. För överleva, det vill han, trots att hans möjligheter ser väldigt små ut.
Det svartvita fotot ger mycket åt filmens redan krypande och kusliga stämning. Eftersom Vincent Price till 80% är filmens enda aktör i bild, blir det honom jag, som tittare, fäster mig vid, och bävande hejar på. Han är aldrig fri från sin tunga uppgift, inte ens under dagtid. Och parallellt med det, kämpar Morgan med sina egna demoner 😐
Last man on earth är mycket spännande och välgjord rysare, där hotet hela tiden finns i huvudkaraktärens vardag, och man vill se hur det går för honom. Om ni vill se en apokalyptisk skräckfilm, där vardagen som vi känner den har försvunnit för alltid, är den här filmen ett utmärkt val 😍 Se, se, se den. Och så finns den otroligt vackra och stiliga Vincent Price att vila ögonen på 💖💖💖
Staden som försvann.
Salems Lot är som så många andra amerikanska småstäder. Där finns caféerna, pensionaten och butikerna. Likaså polisen och fyllona, barnen och husvagnsparken.
En dag händer något som bryter monotonin. Två främlingar, som sägs planera att öppna antikaffär, flyttar in i det s.k. Marstens hus. Det gamla huset på kullen, där det sägs ha inträffat många otrevliga saker 😨
Författaren Ben Mears, som bott i staden som barn, återvänder för att skriva en bok om Marstens hus och sina egna traumatiska barndomsminnen. Han träffar den smarta flickan Susan Norton, och slår sig snart till ro. Dock hinner Ben knappt göra det, innan otäcka, konstiga saker börjar hända. Människor klagar över att de känner sig sjuka och svaga, för att sedan försvinna helt. Och Ben och hans vänner följer spåren tillbaka till de två män, som flyttat in i det gamla huset. Finns det kanske något som inte är mänskligt där 😱?
Staden som försvann är Stephen Kings andra roman. Trots att den utgavs tidigt i hans karriär, tycker jag mig se de flesta begrepp som senare definierat Stephen King och hans verk. Krypande, rysande spänning på varje sida. En huvudperson, som har en känsla av att betrakta den övriga världen lite från sidan. Tidstypiska markörer, i det här fallet Amerika i mitten av 70-talet. Och, framförallt, ett obestämt, smygande hot, som håller på att ta sig in under vardagens krackelerande fasad.
Då jag älskar skräckromaner och berättelser om det oförklarliga i vardagen, slukar jag boken med både huvud och hjärta. Känner paniken tillsammans med Ben när allt flera människor försvinner, och han får en känsla av att staden har varit under bevakning av något. Länge. Personerna skildras som alldeles vanliga människor, med sina fel och brister, vilket är en av Stephen Kings största styrkor som författare, mitt i hemska saker som händer 😊
Boken gavs ut 1975, och jag anser det vara ett av Stephen Kings absolut bästa alster. Den filmades 1979 av Tobe Hooper, som också regisserade Motorsågsmassakern.
Läs den 🤩🤩
Hej livet .
Lasse Berghagen är en av Sveriges riktigt stora giganter, med många strängar på sin lyra. Han har spelat revy med människor som Rolf Bengtsson och Stig Järrel, uppträtt tillsammans med Markoolio och spelat golf med Iron Maidens trummis. Men framförallt är Lasse känd för sin stora låtskatt, som berört människor i flera generationer. Låtar som Stockholm i mitt hjärta, Sträck ut din hand och I mina blommiga sandaler är alla klassiker 🤗
I sin självbiografi Hej livet berättar Lasse, tillsammans med författaren Marcus Birro, på ett poetiskt, målande sätt, som sitt liv. Saker som den artistiska upptäckten vid 19 års ålder och åren som programledare för Allsång på skansen berättas försonande, ljust och glatt, med det vackra hela tiden närvarande. Men också händelser med galna fans och skadande löpsedlar skildras, som en baksida av medaljen.
Jag njuter av att läsa boken. Mycket på grund av det underbara språket, men även för att jag alltid har haft en väldigt nära relation till Lasses musik under hela mitt liv. Under åren på skansen var han en av mina största idoler 🥰
Läs boken, om ni vill ha en njutningsfull läsning om en av Sveriges mest folkkära människor ❤❤❤
Män som hatar kvinnor.
Min smak när det gäller berättelser, brukar ligga åt det fantasifulla hållet. Gärna med mycket mörker, skräck och blod i en historisk fantasivärld. Men det finns historier från den svenska verkligheten också, som jag älskar. Och en sådan är Millennium-trilogin, byggd på Stieg Larssons böcker, där Män som hatar kvinnor är första delen 🤩
Filmen, från 2009, och regisserad av Niels Arden Oplev, kretsar kring journalisten Mikael Blomkvist ( Michael Nyqvist) som döms till fängelse efter ett olyckligt reportage. I väntan på det, kontaktas han plötsligt av affärsmannen Henrik Vanger ( Sven-Bertil Taube), som ger honom ett uppdrag. Henrik får ingen riktig ro i livet, eftersom han grubblar över sin brorsdotter Harriets öde. Harriet var 16 år gammal när hon försvann 1966, och ingen har sett henne sedan dess. Nu vill Henrik att Mikael tar reda på vad som har hänt henne. Till hjälp får Mikael Lisbeth Sallander ( Noomi Rapace) , en ung, trulig datahacker, med ett mystiskt förflutet. Den omaka duon snuddar vid en mörk historia, om en familj med ljusskygga hemligheter
Filmen är en fantastisk historia om något som skulle kunna hända bakom kulisserna i vårt verkliga liv. Affärsmän som inte drar sig för att sätta dit andra, för att få behålla sin makt. Förmyndare, som utåt sett verkar vara väl ansedda, men som bär på ett perverterat inre. Dysfunktionella familjer.
I allt detta, är den vanliga människan väldigt liten. Och filmen skildrar dessa krafter på ett fantastiskt, engagerande sätt, med fart och fläkt 🤩 Jag älskar skildringar av människors mörka, själsliga nattsidor, vars arv kan bringa så många andra i fördärvet.
Förutom ovan nämnda skådespelare, ser vi också Lena Endre, som Mikaels älskarinna och kollega, och Peter Haber, i en ytterst mörk, utmanande roll 😍
Ett mästerverk. Se den 😍😍😍
Flickan som lekte med elden.
Det har gått några år sedan händelserna i Män som hatar kvinnor. Lisbeth Sallander har, efter jobbiga händelser i privatlivet, flytt landet, och flackat runt i olika länder. Nu är hon dock tillbaka i Sverige, och försöker skapa sig ett drägligt liv. Mikael Blomkvist är tillbaka på tidningen Millennium, och träffar den unga journalisten Dag, som fått korn på en historia om trafficking med unga tjejer från östländerna. Men de mörka molnen hopar sig åter över Lisbeth och Mikael. Dag och hans flickvän Mia blir brutalt mördade, och polisens huvudmisstänkta är Lisbeth Sallander 🥶 Samtidigt konfronteras Lisbeth med fruktansvärda personer och minnen från sitt förflutna. Kan mördaren på något sätt kopplas till henne? Och vilken roll spelar Lisbeths förvaltare, advokat Bjurman, i historien?Berättelsen om Lisbeth och Mikael fortsätter med underbar action och spänning, där det händer något hela tiden. Samtidigt upplever jag att vi får följa med in i en ny, samhällskritisk historia. Från den mörka, makabra släktberättelsen i första filmen, får vi här uppleva myndigheternas flathet och feghet när det gäller känsliga samhällsproblem. Filmen är 13 år gammal, men flickors och kvinnors utsatthet har inte förändrats. Och de får ingen hjälp, för att myndigheter, rädda för vissa personer, envisas med att blunda 😑Jag älskar filmen, och kan se den hur många gånger som helst. Två av anledningarna till det, tror jag är att Daniel Alfredson kombinerar en oerhört spännande historia med att sprida medvetenhet. Se den, njut och förfäras 😍😍🥰🥰
Children of the corn III; Urban harvest.
Ondskan kan komma i många skepnader. T.ex. i form av dem, som ska vara vår framtid och det käraste vi har. En dag, kanske de oskyldiga barnen i din närhet inte är så oskyldiga längre. Och kanske är konstigt fästa vid majs 😱
Children of the corn III; Urban harvest, från 1995, är den tredje filmen i serien om majsens barn, och den andra uppföljaren till kultfilmen från 1984. Här anländer syskonen Eli och Joshua, från Gatlin, till storstaden Chicago, efter att ha förlorat sin far i en mystisk händelse. Det barnlösa paret William och Amanda Porter adopterar dem, och låter pojkarna börja skolan. Efter en trevande start, finner sig den äldsta brodern Joshua till rätta, och skaffar vänner. Yngre Eli, däremot, har ett inbundet och truligt,konservativt sätt, och väcker obehag hos bl.a Amanda och rektorn fader Nolan. Och varför växer det majs i den gamla fabriken? Är det möjligt att He who walks behind the rows har kommit till Chicago 😱?
Filmen är fantastiskt spännande, läskig och rysningsframkallande. Det mörka följer efter huvudpersonerna som en oberäknelig skugga, och har en tiofaldigt högre äckelhetsgrad än tvåan. En av orsakerna till att jag tycker mycket om filmen, är skildringen av de två bröderna, som har helt olika personligheter. Joshua är lätt att tycka om, men till en början osäker och svag i sig själv. Eli, vars blick i skådespelaren Daniel Cerny, ger mig så starka rysningar av obehag, att jag ofta vill vända bort blicken 🥶
Detaljerna med blod och kroppsdelar är mycket mer grafiska än i de tidigare filmerna, vilket gör mig lite illamående. Men jag tycker väldigt mycket om historien, som är en riktigt bra och läskig skräckfilm 👻☠☠
Se den 😍😍
The Shining.
Det finns vissa grundregler i livet. Himlen är blå. Jultomten är snäll. Och föräldrar ska finnas hos dig och skydda dig, till varje pris. Det är när de inte uppfyller den plikten, som saker kan bli riktigt otäcka 🥶
I Stanley Kubricks film The Shining, från 1980, baserad på Stephen Kings fantastiska skräckhistoria, får den psykiskt bräckliga författaren Jack ( Jack Nicholson, i högform) jobb som vaktmästare på det storslagna Overlook hotel. Han tar med sig sin fru Wendy ( Shelley Duval) och son Danny ( Danny Lloyd), och hoppas på en lugn vinter, där han kan få lite skrivro. Men det blir långt ifrån som han har tänkt sig. Skrivandet går dåligt. Dessutom är Danny synsk, och får föraningar och glimtar av hotellets hemska historia och vad som ska hända 😨 Är det sin far han ser? Som har blivit som förvandlad till ett odjur?☠
Stephen King själv sägs tycka väldigt illa om filmen, men jag håller inte med honom. Jag älskade historiens krypande stämning och ödsliga atmosfär, som späs på av själva hotellmiljön. När de anställda har gett sig av, blir korridorernas tomhet en dragningskraft i sig. Vilket också bäddar för de effektfulla jump-scares som sedan kommer 😎
Blodmängden i filmen är inte av det större slaget, men den är ändå otäck, och på något sätt beroendeframkallande. Iallafall för mig. Att se en av mina favoritskådespelare, den makalösa Jack, i huvudrollen, gör inte det hela sämre. Jag blir helt kollrig av att se hans varggrins- uttryck och fantastiska mimik 😍😍
Se filmen. En klassiker, och ett mästerverk ❤❤❤
Hellraiser; Hellseeker.
Att tänka sig att verkligheten har en annan sida, kan vara ruggigt. Och inte vilken sort som helst, utan en miljö där outhärdlig smärta och intensiv njutning är svåra att skilja från varandra. Där deformerade änglar i läder tar hand om de vilsna själar, som hamnar i de mörka regionerna 😨
Hellraiser; Hellseeker tar upp ämnet på ett fastnaglande sätt. Det är en av de senare filmerna i serien, som tog sin början 1987, med Clive Barkers roman The hellbound heart.
Trevor och hans hustru Kirsty är med om en traumatisk bilolycka, där Trevor överlever. Kirsty saknas dock, och man fruktar att hon dött i bilolyckan. När Trevor kommer ut från sjukhuset, hemsöks han av allt märkligare syner. Läkare, som sticker in nålar i hjärnbarken på honom. Monster i videokameran, trots att han är ensam. Och en lång, likblek figur med spikar i huvudet, som verkar smyga på honom. Är det demonen som Kirsty kämpade mot, och lyckades undfly? Snart är vänner fiender och tillbaka igen. Läkare försvinner, och vänsterprassel kommer inte ihåg Trevor. Han börjar alltmer tappa greppet om vad som är verkligt och vad som är drömmar 🥶
Som tittare, känner jag mig lika obekväm som Trevor. När jag tror att jag har grepp om en sak, visar det sig att det inte alls är på det sättet. Den goda polisen Lang har något helt annat bakom masken. Kanske är Trevors och Kirstys äktenskap inte så lyckligt som det verkar?
Filmen är mörk, väldigt drömlik, poetisk, och stundtals grotesk i sin skildring av helvetet och dess änglar. Den har en skönhet av mörker som tilltalar mig mycket, plus att det aldrig blir ointressant att följa Trevor och Kirsty som karaktärer. 😊 Kanske är det för att de är sådär dubbeltydigt mänskliga, med både ont och gott i sig? Och världen likaså, med både himmel och helvete?
Se den. En fantastiskt bra och läskig skräckfilm, som jag verkligen kan rekommendera 😍😍😍
Halloween 3; Season of the witch.
Under en vardaglig, ytlig skepnad, kan något annat rymmas. Något betydligt otäckare 😨Det blir doktor Dan Challis ( Tom Atkins) varse, i filmen Halloween 3; Season of the witch. Han är en frånskild man, som arbetar på traktens sjukhus. Allt går i lugnets tecken, fram till en kväll, när en äldre man kommer in som patient. Mannen är skräckslagen, och håller i en Halloween-mask, som han vägrar släppa ifrån sig. Han dör samma natt. Challis får kontakt med mannens dotter Ellie, som är övertygad om att fadern råkat ut för hemska saker. De spårar masktillverkaren, Silver Shamrock, till deras fabrik i staden Santa Mira, och träffar ägaren och magnaten Conal Cochran. Och upptäcker att det är något otäckt med Halloween-maskerna. Svart magi bor i dem. Och överallt räknar reklamen ner: Eight more days to Halloween, Halloween, Halloween…😱Season of the witch fick ett ljumt mottagande vid premiäråret 1982. Jag delar dock inte deras åsikt, utan tycker mycket om filmen. Inte bara på grund av att det vilar en kuslig, mörk 80-talskänsla från start, utan också att det finns tydliga, ockulta tecken, som flätar in sig i maskerna. Sådant fängslar mig riktigt ordentligt som tittare, och jag känner rysningar i hela ryggraden 😛🤩 Inte minst när Cochrans sanna natur visar sig, och jag möter ett hav av leende diabolism. Nog för att ett par av filmens mord är ganska saftiga, där bl.a en borrmaskin går lös på en kvinnas ansikte. Men jag upplever det aldrig som för grovt/grafiskt, enbart krypande, kusligt och lockande. Samtidigt slaknar inte spänningen, och jag hoppar till några gånger av effektfulla jump-scares 😍 Den både irriterande och kusliga reklamjingeln är ett bra element för att skapa en panikkänsla, och få en kamp mot klockan. Se den, om ni vill ha en mörk, makaber och riktigt spännande film 😍😍😍
Batman och Robin.
Så snart en skurk försvinner, dyker det upp tre nya. Det är livets gilla gång i Gotham city. I Joel Schumachers fartfyllda, spännande film Batman och Robin, från 1997, är det fantastiska George Clooney som axlar fladdermusdräkten. Och han är inte ensam. Som medhjälpare har han den unga, före detta trapetsartisten Dick Grayson, som har iklätt sig sin egen dräkt, och blivit Robin ( Chris O’ Donell). De utgör ett omaka team, där det inte alltid går helt friktionsfritt 😊
Nya skurkar dyker upp i hjältarnas väg. Den av iskyla beroende Mr Freeze ( Arnold Schwarzenegger), vars enda önskan är att finna ett botemedel mot sin frus dödliga sjukdom. Oansenliga Dr Pamela Isley, som förvandlas till den giftiga ekoterroristen Poison Ivy. Och så fåordiga lönnmördaren Bane. Samtidigt har Bruce bekymmer hemma, med att Alfred uppvisar märkliga sjukdomssymtom. Dessutom anländer Alfreds systerdotter Barbara ( Alicia Silverstone), och hon ser ut att leva ett hemligt liv 🤔
Kritikerna sablade ner filmen ganska ordentligt när den släpptes 1997. Jag kan hålla med om att den är den filmen i de Tim Burton-producerade episoderna som håller minst klass, men tycker inte att den är alltigenom värdelös. Tvärtom. Berättelsen är mycket spännande, actionfylld och högljudd, med personporträtt som fascinerar. Den olyckliga Mr Freeze, med alla sina personliga och privata problem, blir för mig en karaktär som det inte helt går att tycka illa om. Om inte frun blivit sjuk, hade kanske inte Victor Fries blivit Mr Freeze 😔
En mycket härlig och spännande film, som tål att ses många gånger 😍 Se den 🤩🤩
A nightmare on Elm Street.
Mardrömmar och skräck fascinerar, och har alltid gjort det. Det där tillståndet, när vi ser en plats som liknar något bekant, som vi är vana vid, men som ändå inte är det. Någon figur, sprungen ur någon helvetesvärld, hoppar fram. Och han vill oss inte väl 😨
Så börjar Wes Cravens kultfilm Terror på Elm Street, från 1984. Tonåringen Tina talar med sina vänner om en mardröm som plågar henne. Hon säger att en brännskadad man med knivar till fingrar jagar henne, och till och med skadar henne. När Tina sedan dödas, börjar hennes bästa kompis Nancy att hemsökas av mannen. Tvärtemot avrådan från sina föräldrar och polis, börjar Nancy att nysta i saken, samt att hålla sig vaken i flera dygn. Snart kommer hon den hemska historien om brottslingen Freddy Kreuger på spåren, och ser vad som finns bakom den….
Filmen, både otäck och krypande spännande, har en sorts dubbeltydighet i sig, som jag älskar. Wes Craven blandar samman drömsekvenser och tonåringars verklighet på ett ytterst skickligt sätt, som ger en illusion till mig som tittare, så att jag inte riktigt kan vara säker på vad som är vad. Är Freddy död, som Nancys mamma påstår? Eller är han en levande död vålnad, som vill hämnas på de kvarlevande? 🤔 Det är svårt att veta.
Jag kan inte riktigt slappna av när jag tittar på filmen, då tempot i den aldrig saktar ner. Nancy som huvudkaraktär är en tuff och handlingskraftig tjej, som jag lätt fattar sympati för, och Robert Englund är ruskigt skrämmande och kraftfull i rollen som den hemska mardrömsfantomen Freddy Krueger. En ung Johnny Depp medverkar också, som Nancys pojkvän Glen.
Se den. En mardrömsupplevelse utöver det vanliga, som engagerar 😍😍😍
A nightmare on Elm Street 2; Freddys hämnd.
Nancy Thomphson drabbade samman med Freddy Kreuger i en strid på liv och död. Efter en del blodspillan, lyckades hon skicka tillbaka Freddy till helvetet. Allt är frid och fröjd. Freddy är död.
Eller, är han det? 🤔😱
I Terror på Elm Street 2; Freddys hämnd, från 1985, har det gått fem år sedan händelserna i den första filmen. Småtöntiga tonåringen Jessie och hans familj har nyligen flyttat till Elm Street. Han går i skolan, och är småkär i Lisa, som han skjutsar till skolan. Men något rör sig i nattens mörker. Jessie får besök av en bekant figur i drömmen. En brännskadad figur, med hatt och en handske med knivar. Och Freddy vill något den här gången. Han vill ta sig ut i den verkliga världen, och sprida sin ondska 🥶 Och har tänkt sig att använda Jessie som verktyg 🥶…
Om första filmen till 70 % bestod av surrealism och drömsekvenser, innehåller den här också en betydande del av s.k. body horror. Alltså att människors egna kroppar vänder sig emot dem, och ibland till och med dödar. Bilderna av Freddys möten med Jessie, skildrar detta allt mer, ju längre filmen pågår, och detta blir en aning grafiskt, vilket lämnar spår i mig. Det är nästan så att jag börjar känna efter i min egen kropp, så att inget börjar spricka upp 😛
Filmen är fantastiskt bra, otäck, och framför allt, oerhört spännande. Handlingen tappar aldrig fart, utan engagerar mig väldigt starkt som tittare. Jag sitter, för att använda en flitigt förekommande klyscha, som på nålar, och hejar och sympatiserar med Jessie. Den vilt kämpande underdogen, som gör sitt bästa för att hävda sig bland retsamma klasskompisar och oförstående föräldrar. Freddy är som vanligt en underbar skräckfilmsgestalt, med sin slagfärdiga sarkasm och allmänna svinighet. Jag bara älskar honom, och filmen i allmänhet 😍 Se den 🤩🤩🤩
A nightmare on Elm Street 3; Freddys återkomst.
Tänk dig att du är med om något fruktansvärt. En brännskadad man jagar dig i drömmen, och hotar att döda dig. Du vaknar, badande i svett, och försöker berätta det för de vuxna omkring dig. För, de hjälper ju dig, så att du ska må bättre, och borde veta vad som ska göras.
Men, ve och fasa, de tror dig inte 🥶 Bara att du är psykiskt sjuk, och att mardrömmarna är ett symptom på det.
Just det händer Kristen, en ung flicka, och hennes vänner, som vårdas på en psykiatrisk klinik. Alla drömmer de samma mardrömmar om hur den hemska Freddy Kreuger, med sin hatt och knivförsedda handske, jagar dem, och gör dem illa. Dock blir de bara försedda med sömnmedel av den både välmenande och sadistiska personalen, och flera av ungdomarna dör på de mest fruktansvärda sätt.
Men det finns dock en som tror dem. Nancy, huvudpersonen från första filmen, har här blivit äldre, och utbildat sig till drömforskare. Hon lyssnar på ungdomarnas berättelser, och inser, med stigande fasa, att Freddy har återupptagit sitt seriemördande. Nancy måste ta sig in i drömmen, tillsammans med ungdomarna, och där besegra Freddy en gång för alla.
Precis som sina föregångare, håller filmen en hög skrämselklass. Den krypande stämningen förstärks av det faktum, att ungdomarna är så gott som helt ensamma i sin kamp. Alla vuxna har övergivit dem i sin strävan efter att upprätthålla en kontrollerad och rationell fasad, och det är väldigt skrämmande i sig. 😨 De inblandade känner att Freddy är nära, och vet vad han vill, men kan inte sprida budskapet.
Historien tappar aldrig fart, utan håller mig, som tittare, fjättrad hela tiden. Samtidigt bär den, enligt min egen upplevelse, en gnutta sensmoral i sig. Det är väldigt viktigt att inte tappa sin fantasi och sin förmåga att drömma. För med den, klarar vi av saker även i verkligheten 🤗
Morden, som utförs bl.a på så sätt, att en kille faller mot sin död som en köttig marionett, och en tjej får huvudet infört i tv:n, är emellanåt grafiska, men aldrig kräkframkallande. Jag bara älskar Freddy, och hur svinigt han beter sig 😛🤩
En fantastiskt spännande och läskig skräckfilm, som måste ses 😍😍😍
Tage Danielssons paket.
Tage Danielsson (1928-1985) är ett stort namn i svenskt nöjesliv. Främst är han känd som den ena halvan av underhållningsparet Hasse och Tage, och som regissör av mycket samhällsmedvetna filmer. Men det kanske inte alla känner till, är att Tage också ägde en oerhört vass och fantasifull penna, och var en lysande satiriker och absurdist 😊
I boken Tage Danielssons paket, får vi ta del av Tages litterära produktion, från 1963 till 1970. Här finns allt från vackra sagor, som Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton och Sagan om busschauffören som tänkte att vad fan, till satiriska predikningar om menlösa barn, och även vackra dikter om blommor. Allt berättat med den bitskhet, och ändå kärleksfulla ironi, som så ofta kännetecknande Tage.
Jag njuter av att läsa berättelserna. Dels för att de så starkt speglar sin tid då de skrevs, med alla förändringar som skedde på barrikaderna, och det lockar mig, som inte var född vid den tiden, att få veta mer, och dels för att jag många gånger delar Tages åsikter och tankar. Men även för språkets skull, hur det hanteras, med en flödande kärlek, och skriver om människor och väsen med en väldigt stark empati, under all ironi. Ibland snuddar Tage vid den filosofiska genren, vilket tilltalar mig enormt 😊 Jag undrar vad Tage hade tyckt och tänkt om det som händer i världen idag?
Hur som helst, läs boken 😍😍
Gustaf V; En biografi.
Gustaf V ( 1858-1950), farfarsfar till nuvarande kung Carl XVI Gustaf, hade ett både långt och händelserikt liv. Han var känd som ”Den sportande kungen ”, som tog över makten efter sin far, Oscar II, och verkade i en tid när mycket i Sverige och världen förändrades. Kungamakten övergick alltmer från envälde, till en parlamentarisk riksdag. Två världskrig utarmade jorden, och lämnade märkbara efterverkningar även i Sverige. Bondetåget ägde rum, där tusentals av landets bönder reste upp till Stockholm för att göra sitt inlägg i debatten om det svenska försvaret.
Plus mycket annat. Samtidigt som Gustaf V hade händerna fulla med politik och riksdag, brottades han bakom kulisserna med stark blyghet och ett olyckligt äktenskap med den konservativa drottning Victoria av Baden.
Om allt detta berättar Stig Hadenius i boken Gustaf V; En biografi, på ett mycket lättläst och engagerande sätt 😊 Mycket intressanta saker berättas om en tid som jag tidigare inte varit så insatt i, vilket jag tycker om, som läsare. Mot slutet av sin regeringstid, uppmärksammades Gustaf V dock mest för diverse skandaler, så som Haijbyaffären. Det är väldigt synd, då han uträttade mycket minnesvärda saker under sin tid på tronen, och värnade om bl.a kulturen.
Läs boken 🤗
A nightmare on Elm Street 4; Freddys mardröm.
”Ren ondska dör aldrig. ”Så lyder taglinen till Terror på Elm Street 4; Freddys mardröm, från 1988. Här återser vi Kristen, från förra filmen, och hennes vänner Joey och Kincaid. Alla har repat sig sedan dess, går i skolan, och lever ett bra liv, med pojk- och flickvänner och fritidsintressen. Men Kristen, som är synsk, ser föraningar i sina drömmar. Föraningar om att en viss Freddy Kreuger gör sig redo att komma tillbaka 😱 Vännerna är ytterst skeptiska, fram till att fruktansvärt hemska saker händer, som inkluderar en viss man med knivhandske 🥶 Snart är det upp till Kristens vän Alice att visa vad hon går för. Mardrömmar, helvetet, blod och allmän svinighet, är några av sakerna jag förväntar mig av en film med Freddy Kreuger som huvudantagonist. Och jag blir inte heller besviken här. Det är fullt av ovan nämnda saker, plus lite till 😛🤩 Filmen är nog den mest grafiska och grova jag har sett hittills i serien, med mord som framkallar starka kväljningar hos mig. I en sekvens, hemsöker Freddy en tjej på gymmet, och förvandlar henne till en kackerlacka med ett väldigt utdraget förlopp 🤢 Men filmen är fantastiskt spännande, med sin krypande, kittlande stämning, historia som inte tappar fart, och ödsliga miljöer i gångar och pannrum. Och Freddy, som, förutom att mörda tonåringar, är en fena på att leverera dräpande repliker i dödsögonblicken, lockar och fascinerar, trots att han är allmänt motbjudande 😛😍Se, se, se den 🥰🥰😍😍
Mitt liv.
Hon var den blyga borgarflickan från Stockholm, som lade en hel värld för sina fötter 🤩 Ingrid Bergman ( 1915-1982) är känd som en av världens bästa skådespelare genom tiderna, från bl.a. filmerna Dr Jekyll och Mr Hyde, och Casablanca. Boken Mitt liv, av Ingrid och hennes medförfattare Alan Burgess, berättar på ett fängslande sätt om en karriär, och ett kvinnoliv, långt utöver det vanliga. Vi får läsa om hur en nervös och blyg ung Ingrid tar sina första kliv in på Dramatens elevskola, och de första svenska filmerna tillsammans med bl.a. Edvin Adolphson och Gösta Ekman d.ä., men också om männen i hennes liv, och skandalen när hon blev förälskad i, och gifte sig med, den italienska regissören Roberto Rosselini. Och däremellan massor av intressanta berättelser från bakom kulisserna på ett otal filmer och teaterpjäser, som t.ex. att Ingrid blev personligt utvald av författaren Ernest Hemmingway att spela en huvudkaraktär i filmatiseringen av hans berättelse Klockan klämtar för dig 😍
Boken är väldigt lättläst, och texten lätt att följa med i, så att jag, som läsare, inte stoppas upp. Trots en lång och gedigen karriär, blir det inte tråkigt att läsa, utan jag vill veta mer. Att Alan Burgess text varvas med fragment av Ingrid själv, gör inte det hela sämre. Tvärtom, jag upplever att jag kommer närmare i kontakt med personen Ingrid, och känner att jag så gärna hade velat lära känna henne. Hon levde i en tid, där kvinnans val och karriärmöjligheter fortfarande var väldigt begränsade, och det förväntades i princip att kvinnan skulle vara hemmafru. Men Ingrid valde en annan väg, som fick andra att höja på ögonbrynen ibland, men hon skapade det liv hon ville ha. Sitt liv, vilket jag beundrar henne väldigt mycket för.
Läs den, en bok som både berättar om Hollywood och dess exotism, och dessutom har ett fantastiskt skildrat kvinnoporträtt i huvudrollen 😍😍😍
A nightmare on Elm Street 5; The dream child.
Det är illa nog när en osalig drömvålnad vill döda dig i sömnen. Men när han ger sig på ditt ofödda barn, kan det göra vilken mamma som helst till en skoningslös krigare. 🥶
I A nightmare on Elm Street 5: The dream child, från 1989, får vi återse Alice från den 4:e filmen. Hon tar examen, och är lycklig med sin pojkvän Dan. Dessvärre ser Alice tecken i sina drömmar på att något hemskt är nära förestående. Bilder av en ung nunna, vid namn Amanda Kreuger. Och av en dödligt bekant figur, med brännskadat ansikte. Allas vår sviniga mardrömsfantom Freddy Kreuger är tillbaka. Men något är annorlunda nu. Freddy är mycket starkare nu, så pass, att han kan ta sig in i den verkliga världen, även när ungdomarna är vakna. Dessutom vill han kontrollera Alices ofödda barn 🥶🥶
Alla filmer som jag hittills har sett i serien om Freddy Kreuger har sina grader av äckel och mörker. Men jag upplever, som tittare, att den här filmen har en ännu djupare, ursprunglig ton av mörker. Det mörker som finns i samband med födelse, i moderlivet. Scenerna på det mörka mentalsjukhuset, när en stor del av Freddys tragiska ursprung görs klart för oss, förutom att de är oerhört krypande och kusliga, är också, för mig, en symbol för hur det sociala arvet och arvssynden kan förstöra för människor i flera led. Människor är oerhört bräckliga, det krävs inte mycket för att vårt ursprungliga mörker ska behärska oss 😱
Filmens mord är både fantasifulla, och ganska saftiga, precis som sin föregångares. Den uppfinningsrika, sadistiska Freddy matar en tjej till döds, för att nämna något, vilket framkallar starka rysningar och kväljningar. Men historien är en fantastiskt spännande och ryslig skräckberättelse, med drag av gotisk skräckromantik, som aldrig någonsin tappar farten. Något som fängslar mig allra mest, är mentalsjukhusets kala, gotiska miljöer, vari Amanda och Freddy finns 🤩
Se den, en otroligt spännande, läskig och välgjord skräckfilm, som, på både ont och gott, lämnar avtryck i mig 😍😍😍
Freddys dead; The final nightmare.
Att få veta sin fulla släkthistoria är inte bara spännande och givande. Nej, det kan både vara mardrömslikt och förtärande också. 💀 I det sista kapitlet i serien om den perverterade mördaren Freddy Kreuger, Freddys dead; The final nightmare, från 1991, får Maggie veta detta med besked. Hon arbetar som psykolog på ett ungdomshem, som en dag får in en ung man med ett märkligt beteende. Mannen minns inte vem han är, eller varifrån han kommer. Men han har inte sovit på tre dagar, och i fickan bär han uppiggande tabletter, samt en artikel om en fru Kreuger, som är försvunnen. Maggie, som lider av en återkommande mardröm om en mystisk pappagestalt och en bekant figur med en knivhandske, tar med den unge mannen, plus en brokig skara andra ungdomar på resa till Springwood och Elm Street, där alltihop började. Dock är det en ärrad stad de kommer till. Freddys terror och barnamord har urholkat både miljön och människorna i den. Och han är inte färdig. Nej, Freddy vill sträcka sig längre än så i världen 🥶 För det, behöver han hjälp.Varje gång Freddy Kreuger uppenbarar sig på skärmen, förväntar jag mig att det ska bli både spännande, otäckt, perverst och svinigt. Jag blir inte heller besviken här 😛 Filmens surrealistiska början, där den unge mannen faller från ett flygplan, till ett snurrande hus, och ner på marken, är ett fantastiskt grepp, som även gör mig, som tittare, väldigt osäker. Vem är egentligen huvudkaraktär? Var någonstans händer allt? Jag blir nyfiken, och drivs att titta vidare, för att se hur den här världen ska utveckla sig. En aldrig nedtrappad spänning, från början till slut, fängslar mig riktigt ordentligt, trots att morden som förekommer i filmen är grafiska, och en aning panikframkallande 😛🤩 T.ex mördas en av ungdomarna av sin egen hörapparat, vilket är på gränsen för vad som är aptitligt 🤢 Men på något märkligt sätt, också fascinerande. Jag fascineras av hur historien om arvssynden fördjupas i den här filmen. Ytterligare information om Freddys ursprung framträder, som att hans födelseplats även verkar ha gjort honom så pervers och sjuk som andra gör gällande. Men även hans familjeliv, som inte är som andras, och som får ett abrupt slut 😱 Kul fakta: Hårdrockslegenden Alice Cooper gör en liten roll i filmen, som Freddys styvfar. Se den, en både spännande, otroligt läskig, fascinerande och välgjord skräckfilm, som jag verkligen kan rekommendera 😍😍😍
Maria Lang- Vår första deckardrottning.
För nästan 70 år sedan var Maria Lang Sveriges största kvinnliga deckarförfattare. Hon släppte en bok om året, vilka var deckarhistorier av det klassiska pusseldeckarmönstret, i vackra miljöer. Idag är hon tyvärr nästan bortglömd av bokläsarna, och böckerna trycks sällan om längre.
Vem var då denna mycket unika och säregna författare?
Maria Lang var pseudonym för Dagmar Lange ( 1914-1991), doktor i litteraturhistoria, rektor och lärare på Ahlströmska skolan i Stockholm. Uppvuxen i Nora, Bergslagen, var Dagmar en unik, ovanlig och smart kvinna, som var pionjär inom flera områden. Hon studerade på universitetet, i en tid när det nästan uteslutande var förbehållet män. Lade fram en mycket uppmärksammad doktorsavhandling om predikanten Pontus Wikner. Drack gärna whisky till maten. Plus mycket annat.
Allt detta berättar Lena Lundgren och Lisbet Wikner i sin underbara biografi Maria Lang- Vår första deckardrottning. På ett lättläst, fascinerande och fängslande sätt berättas om Dagmars borgerliga uppväxt i Nora, hennes vetgirighet och bokslukande, samt när Dagmar gör en hejdundrande litterär debut med deckaren Mördaren ljuger inte ensam. Och hur Dagmar gick tillväga när hon skrev sina vackra deckare, som i mångt och mycket inspirerades av brittiska Agatha Christie 😊
Jag njuter väldigt mycket av att läsa boken, som ger ett porträtt av en stark, självständig och ibland något excentrisk kvinna. Det hade varit ett nöje att lära känna Dagmar och få lite inspiration och tips om skrivande och skapande i det verkliga livet.
Läs biografin, och även Dagmars böcker, som är mycket stilfulla och eleganta i sitt uttryck 😍😍 Allt kan varmt rekommenderas 🤗🤗
Wes Cravens new nightmare.
Sista kapitlet? Nja, ibland får man luras lite 😛 Fruktansvärda Freddy Kreuger ( Robert Englund) hittade ett kryphål, efter att han dödats av sin dotter i ”The final nightmare ”. Nu är Freddy trött på att vara i filmens värld. Vår egen verklighet låter desto mer intressant 🥶
Filmen Wes Cravens new nightmare, från 1994, tar sin början i en annorlunda utgångspunkt. A nightmare on Elm Street är bara en film, just som för oss, och Freddy en otäck rollkaraktär, spelad av Robert Englund. Ursprungliga regissören Wes Craven och Heather Langenkamp, som gestaltade Nancy, arbetar sida vid sida i filmbranschen. Heather är gift med filmarbetaren Chase, har sin lilla son Dylan, och lever ett lyckligt liv. Iallafall på utsidan. Men i själva verket blir Heather mer och mer orolig. Hon besväras av egendomliga telefonsamtal från en man som säger sig vara Freddy Kreuger. Otäcka dödsfall drabbar människor i Heathers närhet. Dessutom börjar Dylan uppvisa benägenhet att falla i trans, och sjunger en bekant sång 😵 Någon/något verkar hemsöka honom. Heather nystar i saken, och kommer ett oroväckande faktum på spåren. Är Freddy verkligen bara en filmkaraktär? 🥶
Wes Craven, som här åter träder in som regissör, experimenterar mycket med Meta-begreppet i filmen. Något som jag tycker mycket om, och som ger mycket krydda till historien. Bland annat spelar Wes och Heather sig själva, i ett slags cameos, vilket ger en osäkerhet och en ruggighet till hela miljön. Vilket är filmens värld, och vilket är ” verkligheten ”? Allt utspelar sig i ett idylliskt och soligt Los Angeles, som ser lugnt ut. Men under fasaden, krälar det otäcka fram, och blir mer än en aning drömlikt. T.ex att skådespelaren som spelar Nancys pappa, vid ett tillfälle kallar henne för Nancy. 😱 Och Wes Craven framstår som en slags vis Gandalf Grå, som guidar Heather till det hon slutligen måste göra.
Eftersom filmen ska utspelas i den omgivande verkligheten, blir den också mer realistisk och grafisk. När Dylan ansätts av fantomer, är det snudd på äckelframkallande 🤢 Likaså den unga barnvaktens död i taket på sjukhuset, inför oförstående och skräckslagen sjukhuspersonal. Men andlöst spännande, och jag engagerar mig så starkt, att jag är skakig när filmen är slut 😛🤩
Se den, för Fan och hans gammelmormor 😍😍 En rysligt välgjord skräckfilm, som sticker ut 😍😍
Halloween II.
Doktor Sam Loomis ( Donald Pleasence) sköt honom sex gånger. Tysta, storvuxna dödsmaskinen Michael Myers, som nyss försökt döda den unga barnvakten Laurie Strode ( Jamie Lee Curtis)föll ner på gräsmattan, och blev liggande. Allt var över. Man kunde slappna av.
Så fel. Så bedrägligt. När Sam böjde sig över balkongräcket för att kontrollera sitt verk, började en ny våg av fasa. För, det fanns ingen kropp där…..😱
Halloween II, från 1981, tar vid direkt efter den första filmens slut, och visar återigen Donald Pleasence och Jamie Lee Curtis som Doktor Sam Loomis, respektive Laurie Strode. Polis, ambulans och tv-reportrar har kommit till platsen, och den skadade Laurie förs till sjukhus. Hon har personal nära sig hela tiden, och allt verkar tryggt och säkert. Sam kan dock inte slappna av, då han är säker på att Michael har överlevt, och finns någonstans ute i den mörka staden. Och mycket riktigt. Michael flydde från uppståndelsen, men han har inte gett upp. Beväpnad med en stulen kökskniv, beger han sig mot sjukhuset, för att avsluta sitt verk ☠️
Den krypande, mystiska känslan från första filmen finns kvar, och ger mig, som tittare, en både mysig och rysande kick 🤩 Jag älskar att det drömlika, verklighetsnära kameraarbetet också finns kvar. När Michael sakta promenerar på gatorna i Haddonfield, samt i korridoren på sjukhuset, verkar kameran filma över hans axel. Det gör att man kommer honom nära, och får ta del av hans ruskiga perspektiv och snedvridna värld. Att man också får höra Michaels väsande, flåsande andetag, ger dessutom intrycket att det inte är någon människa som kommer, utan ett monster 🥶
Sjukhusets klaustrofobiska miljö gör jättemycket för den krypande stämningen. Laurie är konvalecent efter sina skador, och har inte full fysisk kapacitet. Samtidigt är sjukhuset litet, och Michael lurar som en stum skugga. Ja, ni hör ju. Det är ett underbart grepp för att skapa en krypande spänning, som aldrig försvinner. 🤩🥶😱
Se den, en otroligt underbar, spännande, läskig och rysningsframkallande skräckfilm 😍😍😍
The thing.
” Norr om polcirkeln kan ingen höra dig skrika. För, ingen vet om det är du, eller….. något annat. ”
Så skulle man kunna anpassa den klassiska taglinen, till att beskriva John Carpenters ruskiga klassiker The Thing, från 1982. I denna groteskt krypande klassiska film, får vi följa en grupp forskare, som arbetar på en bas någonstans på Antarktis. De har egentligen inte så mycket att göra, spelar biljard, äter gott, undersöker olika saker, och slänger käft. Men det förändras, när en främmande hund kommer in i lägret, följd av en vettskrämd norrman. Norrmannen skjuts i villervallan. Det är dock inte slut på eländet 🥶 För något har tagit sig in i lägret. Något som inte har sin hemvist på jorden, och som verkar kunna ta skepnad av vad som helst eller vem som helst. I takt med att tiden går, växer sig paranoian allt starkare, och ingen vet vem de kan lita på 😱
John Carpenter sätter sin prägel på även den här filmen, med drömlika sekvenser, och ett fantastiskt kameraarbete, där kameran verkar vara en orm, som förföljer männen på basen. Greppet att filma basens tomma, öde rum i mörker är genialt, och får mig att rysa, samt känna den ödslighet, som både nämnda saker och den fantastiska, men oerhört klaustrofobiska miljön, för med sig. Männen är utlämnade i polarlandskapet, med 40 -, och det otäcka på insidan. Det känns som att de är dömda, oavsett vad de gör.
Forskarna är en brokig skara, där både hetlevrade Childs, redbare Fuchs, olycksdrabbade Bennings, smarta Blair, med flera, ingår. Och dessutom tuffa karlakarlen MacReady, pilot, och spelad av belönade Kurt Russel, som blir gängets ledare. Hela ensemblen gör en strålande insats, och är påfallande mänskliga i sin utsatthet och rädsla, som yttrar sig på olika sätt 😊
Filmen är en nyinspelning av science fiction-klassikern The thing from another world, från 1951, och stundtals väldigt grotesk i sina skildringar av transformationerna. Som den passionerade djurälskare jag är, berör det mig väldigt illa när varelsen attackerar sina första offer, som råkar vara basens slädhundar. Läkaren Dr Copper förlorar sina båda armar i en dust med varelsen, vilket är en aning kräkframkallande 🤢
Men filmen är fantastiskt spännande, läskig och rysningsframkallande 😍 Se den 😍😍
Halloween 4; The return of Michael Myers.
Lugnet har varat i 10 år i Haddonfield. 1978 återkom den mentalsjuka mördaren Michael Myers till staden, efter 15 år på mentalsjukhus, och mördade 16 personer. Nu är det 1988, och Michael har legat i koma sedan händelserna i den andra filmen. Lugnt och skönt. Men något går fruktansvärt fel när två sjukvårdare ska flytta Michael till en allmän anstalt…. Han vaknar i ambulansen 🥶
I Haddonfield försöker den ensamma och vilsna dottern till de första filmernas Laurie Strode, Jamie, klara av livet hos sina fosterföräldrar, tillsammans med sin älskade fostersyster Rachel. Det närmar sig Halloween, och alla barn planerar för kvällen. Men Jamie har en märklig föraning om något dödligt ont, som bara Doktor Sam Loomis kan ana den fulla omfattningen av. Och det onda är på väg hem till Haddonfield, i form av den tysta mördarmaskinen Michael Myers. En värkbruten och märkt Sam Loomis, djupt orolig, skyndar till staden för att stoppa en, som han tror, stundande katastrof 😱
Av alla filmer i Halloween-serien som jag hittills har sett, är nog Halloween 4: The return of Michael Myers, den som har flest ”jump-scares ”. Redan i början, i ambulansen, skriker jag högt när de stackars sjukvårdarna möter sitt öde, på ett hemskt sätt. Och spänningen saktar aldrig ner, utan håller i sig under hela en och en halv timme. Jag kan aldrig riktigt slappna av, som tittare, utan faller för den plågade lilla flickan, och hoppas att hon ska bli fri från sina hemska mardrömmar. Och önskar död åt Jamies morbror, som bara verkar mer och mer monsterlik 😱 Slutet är så oväntat, att jag bara vill se Halloween 5, och få veta hur allt slutar på riktigt.
Morden är, som alltid, både uppfinningsrika och klumpiga på samma gång. När en bilmekaniker mördas och hängs upp i kedjor i sin egen verkstad, både känner jag kväljningar i magen och en liten kittling vid åsynen av den öde miljön, där också Sam Loomis befinner sig 🥶
Jamie Lee Curtis medverkar inte i den här filmen, men Donald Pleasence repriserar sin roll som Michael Myers nedbrutna och plågade läkare. Som vanligt en mästerlig insats, och detsamma får sägas om Danielle Harris, som är underbar som Lauries dotter Jamie 😍
En fantastisk actionfylld, spännande och läskig skräckfilm, som börjar skrapa på ytan av vem Michael Myers egentligen är 😍😍😍 Kan varmt rekommenderas 🤩🤩🤩
22/11 1963.
Det förflutna kan verka som en mycket mer harmonisk plats än dagens samhälle. Människor är vänligare, och mer toleranta mot varandra, och mycket ärligare. Tempot lugnare. Jake Epping upptäcker allt detta. Men han märker också, att det förflutna är något levande, med en egen vilja. Det hyser ett starkt motstånd mot att förändras….🤔
Det är 2011. Jake Epping är en frånskild lärare, som arbetar på vuxenutbildningen. Han har ett lugnt liv, går ut och äter på restaurang ibland. En dag får han ett telefonsamtal från en god vän, som drabbats av lungcancer, och inte har långt kvar att leva. Vännen, Al Templeton, berättar att han, bakom sin hamburgerrestaurang, har funnit en port in till det förflutna. Om man går in i restaurangens kyl, kommer man ut i solskenet 1958 😯 Nu vill Al ha Jakes hjälp med ett uppdrag. Han är övertygad om att roten till all världens ondska, är mordet på John F Kennedy 22/11 1963. Och vill att Jake ska resa tillbaka i tiden, för att rädda presidenten från döden 😯 Men för att göra det, måste han stiga ut genom porten till 1958, och leva där fram till 1963, då mordet sker.
Efter mycket tvekan, accepterar Jake. Han stiger ut genom porten, antar den nya identiteten George Amberson, och startar en ny tillvaro. Efterhand märker Jake att det går lätt att vänja sig vid att vara utan skärmar och mobiltelefoner. Han möter nya vänner, och kärleken. Men får också uppleva oron för att befinna sig i skuggan av ett kärnvapenkrig. Och skådar en man, vars arv till eftervärlden tros ske på ett väldigt destruktivt sätt….
Stephen King, min absoluta favoritförfattare, och den moderna skräckens kung, visar här att han också är superfenomenal på äventyrs- och tidsreseformatet 😍 Förutom att jag får ta del av en oerhört spännande och fartfylld berättelse, är boken också ett högst intressant tidsdokument. Detaljerna, med vilka King beskriver 50- och 60-talets Amerika, och människorna, är mycket genomarbetade, och valda med omsorg, vilket gör boken ännu mer intressant och fascinerande. För mig, som föddes 30 år senare, är det som att jag själv reser tillbaka i tiden, och får ta del av en annan värld 😊 Kings personporträtt är som vanligt engagerande, och skildrar vanliga människor, som egentligen kanske inte är så hjältemodiga eller ståndaktiga, men som stoiskt kämpar på med det liv och den lott som har givits dem.
Läs den 😍 En oerhört spännande bok 🥰
Bullerbyboken.
Ingen kan som Astrid Lindgren (1907-2002) beskrivas som den svenska barnbokens drottning. Med sina både idylliskt vackra och otäckt spännande berättelser om det enkla livet förr i tiden och kampen mot ondskan har hon fängslat generationer av barn 🤗
Bullerbyboken är inte något undantag. I denna vackra volym, ryms alla Astrids tre böcker om livet i en mycket liten bondeby, i början av 1900-talet. Berättare är sjuåriga flickan Lisa, som bor i Mellangården, tillsammans med sina bröder Lasse och Bosse. Läsaren får följa dem, precis som deras vänner, systrarna Britta och Anna, och pojken Olle och hans lillasyster Kerstin, året runt. Mycket lek och mysiga stunder finns, som att sova på höskullen, att få en hund, och att meta efter att ha fått gå på sommarlov. Men även mer ruskiga saker, som att nästan gå vilse i en snöstorm och lammungar som dör.
Jag tycker att Alla vi barn i Bullerbyn, Mer om oss barn i Bullerbyn och Bara roligt i Bullerbyn är underbara böcker, som fångar det enkla livet, i en tid före skärmar och ett konstgjort samhälle. 😍 På ett lättläst och engagerande sätt berättar Astrid om barnens vardagliga liv och inre värld, som får fortsätta att frodas och utvecklas naturligt i den vackra miljön. Något som har en lugnande och meditativ inverkan på mig, och lite nostalgi, eftersom jag också tillhör den generation barn, som lekte ute eller läste böcker, och på så sätt odlade min fantasi på egen hand.
Ja, Astrid kunde fånga det där som var äkta, och betydde något 😍 Läs boken 😍😍😍
The Texas chainsaw massacre.
Vissa historier är hemska, utan att innehålla särskilt mycket blod. Istället har de en grundstämning som skrämmer skiten ur tittaren/läsaren genom andra sätt. De berättar om saker och människor som är så vidriga, att dessa framkallar starka rysningar och kväljningar bara genom att yttras med några få ord/begrepp. 🤢 En sådan film är Tobe Hoopers legendariska, mytomspunna verk The Texas chainsaw massacre, från 1974.
Ungdomarna Sally och hennes rullstolsburna bror Franklin, plus deras vänner Kirk, Pam och Jerry, reser ut på landet en varm dag, för att besöka Sallys och Franklins familjs släktgård och familjegrav. Då det har förekommit gravplundringar och likstölder, vill de undersöka så att allting är som det ska.
Väl framme vid målet, går Kirk och Pam till gården intill för att be om hjälp med att skaffa bensin. Något som de inte borde ha gjort. För där huserar nämligen familjen Sawyer. Den fruktansvärda, degenererade slakteriarbetarfamiljen, som ägnar sig åt diverse mord och kannibalism 😱
Jag har samlat mig länge inför att se den omtalade kultfilmen, och jag blir inte besviken. Stämningen i familjens hus långt ute i Texas avkrok, med sina troféer av ben och skelettdelar, är så fruktansvärt kuslig, att det berör mig både kraftfullt och inte odelat positivt. I den senare delen av filmen, vid den omtalade middagsscenen med otäcka, motorsågsviftande Leatherface, klädd i sin mask av människohud, galne äldre brodern Nuppins, och deras ännu äldre bror Drayton, går det att känna Sallys skräck och traumatiserande fasa så starkt genom skärmen, att jag ibland måste titta bort 🥶 Sedan gör kamerans arbete sitt till för att förstärka filmen, genom att ge den en dokumentär känsla, i sina vinklar underifrån och i närbild. Detta får filmen att bli mer verklig för mig, och tänka att det kanske inte alls är omöjligt att sådana människor som Sawyers existerar någonstans därute. Familjen i sig själva är mycket fascinerande och kuslig, där Nuppins, med sin fäbless för att skära sig själv med knivar, är uppenbart galen, och storebror Drayton, som också äger en sliten och nedgången bensinmack, är bra på att spela normal utåt sett, men som, på insidan, har ett ännu mer depraverat och sinnessjukt tankeliv. Och så lillebror Leatherface, förståndshandikappad, spelad av isländska Gunnar Hansen, som mest lyder under sina dominanta bröder.
Trots mycket hög äckelhetsgrad, är filmen också fantastiskt spännande och läskig, med något krypande i sig, som jag aldrig tappar intresset för 😍 Jag känner Sallys panik där hon jagas av Leatherface i mörkret, och Franklins äckel i mötet med den liftande Nuppins. Scenen, där Pam hänger på en köttkrok, biter sig fast i huvudet länge 🥶
Se den, om ni vill ha en mörk, oerhört skrämmande och makaber, och samtidigt, iallafall enligt mig, filosofiskt upplysande skräckfilm 😍😍
Halloween 5; The revenge of Michael Myers.
Det finns två saker som skulle överleva ett kärnvapenkrig. Först är det kackerlackor. Och så finns Michael Myers…..🥶
Halloween 5: The revenge of Michael Myers, från 1989, tar vid strax efter att sheriff Meekers styrkor mejade ner Michael Myers i ett underjordiskt gruvhål. Allt var gott och väl. Tänkte polisen. Men det var fel. Michael Myers överlevde. Och han står redo att komma efter de oskyldiga offren på nytt….
Lilla Jamie, Michaels systerdotter, har tagits in på barnklinik, svårt traumatiserad efter mötet med Michael. Hon kan inte prata, och det är därför omöjligt att meddela sig om mardrömmarna hon har. Dessutom verkar det som om hon är sammanlänkad med Michael. Som att det finns någon sorts mörk telepati, där Jamie kan se vad hennes morbror kommer att ta sig till, och var han befinner sig 😯 En ängslig och alltmer desperat Doktor Sam Loomis försöker med alla medel få Jamie att berätta vad hon vet. Samtidigt kommer Michael allt närmare. Hans svarta skugga faller över huset, där Jamies familj bor…..☠️
Film nummer 5 i serien om den tysta, maskerade mördarmaskinen Michael Myers är, liksom sina föregångare, ett fantastiskt mästerverk 🤩 Redan filmens början, där en svag Michael tas om hand av en gammal eremit, slår an en ton, med den mörka, otillgängliga hålan, som för mig symboliserar filmens fortsättning. Och till 90 % består filmen av en inre resa, dels i Jamies förlamande rädsla, men även till viss del i Michael Myers själv. Sam Loomis försöker in i det sista resonera med Michael, i hopp om att det ska finnas någon gnutta mänskligt förnuft kvar. Här antyds att det kanske är något annat som driver Michael, mer än vanlig mentalsjukdom. Och en gripande sekvens, som kommer att stanna kvar länge hos mig, är den när Jamie, med några få ord, lyckas trängs igenom Michaels mordiska raseri 😭 Att hon verkar ha lite medlidande, trots allt som händer 😢
Filmen är en fartfylld historia, där massor av jump-scares, mörker och mystisk musik gör det till en fröjd att titta. Se den, om ni vill ha en mörk, hemsk, makaber och riktigt läbbig skräckfilm 😍😍😍
Under kupolen.
Den lilla staden Chesters Mill i Maine, en stad som alla andra, är med om något mycket märkligt. En morgon faller en stor kupa ner från himlen, och stänger in hela staden. Några dödsfall äger rum. Bilar krockar i dess närhet. Till och med helikoptrar möter sitt öde 😵
Från en dag till en annan, är Chesters Mill helt avskuret från omvärlden. Och alla invånare påverkas på något sätt; Den före detta soldaten och snabbmatskocken Dale Barbara, Barbie, kallad. Journalisten Julia Shumway, som är fast besluten att hitta sanningen bakom Kupolen. Baksluga politikern Jim Rennie, vars munläder och karisma kan flytta berg, när han bestämmer sig för att dra mynt av något för sina egna syften. Hans son Junior, vars våldsamma beteende oroar. Plus många andra. Och vissa är mer än lovligt tacksamma för Kupolen, som ger dem möjlighet att verka i sina egna ljusskygga ärenden 😱
Det var med boken Under kupolen, en present till min 25-årsdag, som jag först trädde in i Stephen Kings spektakulära, makabra värld. Något av det bästa jag har gjort 😍 Under kupolen är en magnifik berättelse, inte bara för omfångets skull, utan även för att det är en grundlig studie i människors förklädda psyke. När samhället och livet, som vi känner det, sätts helt ur spel, blir det tydligt vilka människor egentligen är. Vårt yttre är omsorgsfullt gjorda masker, som kläs av, och visar något mycket fulare. Stephen King visar hur människor egentligen är beslutsamma, stridslystna reptiler, som inte skyr några medel för att få behålla det som är vårt 🥶 Karaktären Jim Rennie är ett av bokens tydligaste exempel på det. Han griper tag i befälet över staden genom att utnyttja sin kollegas förlamande sorg, och genom smicker och förtäckta hot får han många människor bakom sig. Sorgligt nog, finns det många sådana människor även i det verkliga livet 😐
Det händer något på varje sida, att det avslöjas något nytt om en karaktär, eller en oväntad slutsats, där läsaren tror sig veta hur det ligger till. Något som jag älskar med Stephen King. Han är inte rädd för att gå ordentligt på djupet, och rota fram det fula, som alla människor bär på 🤗
Läs en fantastisk, läskig och engagerande bok 😍😍😍
Piranha 2; The Spawning.
Pirayor är inte några fiskar man leker med. Det vet alla. Det är mäktiga fiskar, med vassa tänder, som har smak för levande kött. Vilket är illa nog 🥶 Men det finns en sort, som är desto mer otrevliga. De bor i havet, utanför semesterklubben Elysium. Och de verkar kunna flyga….😨
Den läskiga skräckfilmen Piranha 2: The Spawning, från 1981, skildrar den attraktiva, medelålders kvinnan Anne, som jobbar som dykinstruktör på klubben. När en av hennes deltagare hittas död, med kött avbitet från kroppen, påbörjar Anne en undersökning av vad som kan finnas i havet. Det visar sig att dykaren inte är det enda offret…. 😱 Anne och hennes man, polisen Steven, som inte har någon bra relation, ger sig ut efter de otäcka fiskarna. Samtidigt befinner sig deras tonårige son, Chris, långt ute på havet, tillsammans med en ung flicka.
Filmen är gjord 1981, i tiden för Steven Spielbergs Hajen, vilket märks här. Den huvudsakliga ramhandlingen rör sig runt havet och dess bedräglighet. Vattnet är vackert blått, och inbjudande till både bad och andra aktiviteter. Men skillnaden här är, att människorna inte är säkra ens på land. Pirayorna flyger upp ur vattnet, och attackerar sina offer med allehanda bett. I dessa sekvenser ur filmen, blottas både ben och kroppsvävnad, plus hinkvis med blod. Det känns både olustigt, nervositetsframkallande och spännande när fiskarna flyger runt som bisarra fåglar 😱 Och det bubblande, aggressiva lätet som förebådar varje attack höjer filmupplevelsen med 100 🤩
Det händer alltid något i filmen, så att jag sitter med ögonen fastnaglade i tv-n, och knappt blinkar. Så fort det blir tyst, och en av karaktärerna är ensam, är jag bergsäker på att faran kommer att dyka ner 😛😍
Se den, en otroligt spännande, läskig och ryslig skräckfilm 😍😍😍
Fright night.
Grannar är som de är. De kan vara trevliga, eller pest och pina. Men det är inte så ofta som de är rent dödliga 🥶….Charley är som vilken tonåring som helst. Han försöker plugga, och utforskar kärlekens territorium med flickvännen Amy. Dessutom kollar han gärna skräckfilmer på tv-showen Fright night, som leds av den äldre programledaren Peter Vincent. En kväll upptäcker Charley att det lyser i grannhuset. Den världsvane dandyn Jerry Dandrige och hans rumskompis Billy Cole flyttar in, och gör sig bekanta med bl.a Charleys mor. Men i samma veva, sker en rad groteska mord. Charley, som råkat skåda en oerhört misstänkt syn i grannarnas fönster, förstår att männen sysslar med saker som det inte är meningen att andra ska se. 😱 Han tar hjälp av självaste Peter Vincent, för att förpassa det onda till det mörka hål, varifrån det kommit. Denna underbara rulle, från 1985, är en klassisk vampyrrulle, med de klassiska ingredienserna. Gamla, viktorianska hus. Mörker och dimma. Svarta, ödsliga gränder. Huggtänder, sex och blod 😍 Men det som gör filmen till det fängslande mästerverk det är, är att det otäcka har flyttats till samtiden. Typiska 80-talsreferenser står att finna, så som neonljus, stora, fluffiga frisyrer, och glammig discomusik. När Charley och Amy jagas in på en nattklubb av vampyren, uppstår en scen som är episk. Amy tas som gisslan, och jag, som tittare, får skåda en discodans som är så sexig, att den gör mig upphetsad 😛🤩 Chris Sarandon, som spelar antagonistens roll, är så bländande snygg, att det är en fröjd att vila ögonen på honom 😍Spänning, rysningar, fart och fläkt och huggtänder. Så kan denna fantastiskt bra skräckfilm sammanfattas. För fan och hans gammelmormor, se den 😍😍😍
Brev från J R R Tolkien.
Fantasyberättelserna Bilbo- En hobbits äventyr, och Sagan om ringen, är verk som har fängslat generationer av människor sedan de gavs ut på 30- respektive 50-talet. I en vacker värld, med tydliga medeltida förtecken, får vi följa en grupp varelser i deras kamp mot onda drakar och mörka furstar 🤩
Men vem var mannen bakom böckerna?
Det får vi veta i brevsamlingen Brev från J R R Tolkien. Tolkien ( 1892-1973) var en man med många sidor. En stor del av sitt yrkesverksamma liv var han professor vid universitetet i Oxford, med specialitet på romanska språk, hade en stark vänskap med Narnia-böckernas författare C S Lewis, och höll många uppskattade föreläsningar. Merparten av världen känner dock Tolkien som författare.
Brevsamlingen börjar 1914, när Tolkien var 22 år och nyss hade träffat sin blivande hustru Edith, och slutar 1973, bara några dagar innan Tolkien avled vid 81 års ålder. Med en träffsäker, intellektuell, brittisk och tillmötesgående ton skriver Tolkien med olika människor i bekantskapskretsen om ämnen som religion, skrivandets villkor, sitt arbete som professor, ursprunget till karaktärernas namn, plus mycket mer. Vi får följa Tolkien under nästan 60 år, under ett långt, fascinerande liv, där det hinner hända mycket. Ibland blir han en aning melankolisk när det gäller världsläget, hur allt blir hårdare, och under andra världskriget oroar sig Tolkien över sonen Christopher, som är förlagd utomlands.
En mycket läsvärd, intressant och spännande bok, som skildrar en av Europas största författare 😍😍 Läs den 😍😍
Pelle Svanslös på äventyr.
Många barnböcker älskas i generationer, och har teman, som är aktuella än idag. En sådan är den vackra boken Pelle Svanslös på äventyr, av radioprofilen Gösta Knutsson, som utkom 1939. Trots att det är över 80 år sedan den skrevs, visar boken om den snälla katten Pelle, att vi, som individer, inte förändras särskilt mycket. Bara samhället 😊
I den första boken om Pelle Svanslös, vars svans blev avbiten av en råtta när han var liten, får vi se hur det gick till när Pelle flyttade ifrån sin bondgård på landet till flickan Birgitta och hennes familj i staden, vi får följa hur Pelle släckte en eldsvåda och fick medalj, och hur hans första jul tedde sig. Men också hur Pelle måste värja sig mot den elaka strykarkatten Måns och hans kumpaner Bill och Bull, som alltid vill ställa till obehag för honom. 🥶
Berättelserna om Pelle och hans vänner har varit några stora favoriter hos mig, ända sedan jag var liten. Säkert mycket på grund av att Gösta Knutsson skildrar katterna och deras miljö på ett så vackert och levande sätt, så att jag väldigt tydligt kan se dem framför mig. Och för 8 år sedan, fick jag själv möjlighet, i sällskap med släktingar från Stockholm, att besöka Åsgränd i Uppsala, där merparten av historierna utspelar sig 😍 Det var väldigt spännande att se gluggarna och husen 🤩
Trots att det också är en vacker barnbok, upplever jag att Gösta har en viktig, moralisk regel i berättelsen; Det är viktigt att vara snäll, och att behandla andra som du själv vill bli behandlad. Då blir alla glada.
En klassiker, som förtjänar att läsas om och om igen 😍😍 Läs den 🥰🥰
Trasdockan.
Tommy Phan, vietnamesisk invandrare, som kommit till Amerika i den tidiga barndomen, lever det amerikanska drömlivet. Han arbetar som författare, och tjänar gott på det, bor i en fin villa, och har råd att köpa sin drömbil. Allt är lugnt och skönt, logiskt och gott 😊
Detta ändras dock den kvällen, när Tommy upptäcker en mystisk trasdocka på sin trappa. Han tar in den i huset, utan att ana att han, innan kvällen är slut och natten lägger sig, ska vara på flykt för sitt liv 😱😱
Med romanen Trasdockan, har skräckmästaren Dean Koontz åstadkommit ett mästerverk. Jag älskar de krypande känslor historien framkallar hos mig, som läsare. Känner Tommys utsatthet, och tvivlar tillsammans med honom på hans sunda förnuft. Mörkret faller utanför hans villa, och Tommy vet att något är på gång att hända. Bara inte vad 🥶
Romanen utspelar sig under en natt, under fart och fläng, som aldrig lägger sig. När Tommy träffar den smarta och tuffa Del Payne, får underdogen en aning mer övertag i sin kamp. De kan aldrig vara stilla och lugna, utan måste fly det obestämbara hela tiden.
Förutom att vara en klassisk skräckroman, har Trasdockan också ett tema, som handlar om kulturkrockar, och konflikter kring det. I sin strävan efter att vara en oberoende amerikan, brottas Tommy också med skuldkänslor mot sin familj, som värnar mer om de vietnamesiska traditionerna, och är besvikna på Tommys önskan att vilja leva sitt eget liv. Något som många gånger är aktuellt än idag 😐
En underbar bok 🥰 Läs den 😍😍
Silverskatten vid Johannishus slott.
Ända sedan hon slog igenom med sin debutbok Tillbaka till Pompeji 1997, har författaren och min goda vän och mentor Kim M Kimselius byggt upp ett fantastiskt författarskap med sina böcker, som består av allt ifrån historiska tidsresor till rena deckare och fantasyberättelser. Böckerna har blivit omåttligt populära. 😍
I den här boken, Silverskatten vid Johannishus slott, fördjupar sig Kim i en bit av Blekinges historia. Ramona och Theo är på besök på Johannishus slott, och får en guidad tur av greve Hans Wachtmeister själv. Under turen får Ramona syn på det. Det vackra armbandet av silver, som hittats på Kasakulle i närheten, och är en av släktens klenoder.
Ramona blir som förtrollad. Genom några dramatiska händelser, lyckas hon vidröra armbandet, och genom det, starta en ny tidsresa, med Theo vid sin sida 🥶
I byn Vång, 1165, är den unga änkan Gullvor trött av sorg, sedan hennes make dött i en mystisk olycka. Hon drar sig till minnes en berättelse, som gått i hennes släkt i hundratals år. Om tidsgudinnan Ramona och hennes trolovade, som räddat släkten. Kanske är det möjligt att få hjälp av dem?
1865 har ett fynd gjorts på Kasakulle. En skatt av silver, med ett alldeles särskilt armband 😍 Landshövdingen Hans Wachtmeister är bestämd. Skatten måste lämnas till staten. Men hans mor, grevinnan Agathe Wachtmeister, har andra planer.
Med den här boken, har Kim skapat en fulländad berättelse. På ett enkelt och lättflytande sätt, får läsaren ta del av flera spännande händelser som format Blekinge, och samtidigt lära känna historiska personer, som kanske inte alla känner till 🤗 Som läsare blir jag väldigt fascinerad av att få komma den starka kvinnan Agathe, som styrde godset i många år, trots att hennes make dog tidigt. Likaså av Gullvor, som klarar mycket mer än vad hon tror, i en tid, som verkligen stimulerar fantasin 😍
Historien är verkligen sanslöst spännande och fartfylld, och jag drivs att hela tiden vilja läsa vidare, för att jag vill veta hur det ska gå för karaktärerna 🤩
Läs boken 😍😍
Sagan om de två tornen.
Brödraskapet har splittrats. Några har tagits tillfånga av de ondskefulla Uruk-Hai. Andra beger sig mot slättlandet. Och ringbäraren Frodo och hans vän Sam fortsätter vägen mot det mörka landet Mordor, för att förstöra Den enda ringen 🥶 Samtidigt drar det ihop sig till krig i landet Rohan, där Saruman har tagit kontroll över kungens sinne, och går mörkrets herre Saurons ärenden 😱
Sagan om de två tornen, andra delen i filmtrilogin som bygger på J R R Tolkiens klassiska böcker, släpptes 2002, och är en fantastisk film, som fördjupar de flesta av karaktärerna. I djupa, vackra scener skildras hårda enslingen Aragorns kärlek till alvkvinnan Arwen, och dess ursprung, Gollums strid med sig själv och sina två personligheter, plus mycket annat. Dessutom märker vi en förändring hos Frodo, och hur hårt ringen tar på honom. Han är tröttare, och mer lättretlig.
Därtill förekommer massor av episka stridsscener och vackra miljöer. Och berättelsens vackra, poetiska språk gör allt till en upplevelse för gudarna 😍😍
Se den 🤩🤩
Pieces.
Det sjukaste av de sjuka saker kan finnas där vi minst anar det. Ofta finns mörka hemligheter bakom välklädda mannen på bankens välanpassade stil. Eller under skallbenet på en rar lärare. 😱 För att nämna några saker 🥶
Slashermästerverket Pieces, från 1982, visar detta på ett både eggande och grafiskt sätt. Universitetet i Boston är i chock. Unga flickor mördas en efter en, på ett av de mest fruktansvärda sätt som finns. Strax innan de möter sin värsta mardröm, hörs ljudet av en motorsåg 🥶 Och efter morden, tar gärningsmannen med sig en trofé av något slag. En arm, en fot, osv.
Alla famlar i blindo, även polisen. Så de sätter in den vackra polisen Mary Riggs att jobba under täckmantel på universitetet, tillsammans med studenten Kendall. Och de kommer något väldigt otäckt på spåren ☠️
På 80-talet var slasher-filmen, med den tysta, mystiska mördaren, ett begrepp med stor plats i populärkulturen. Det kan jag absolut förstå. Som tittare är det väldigt kittlande i sinnena att inte riktigt veta var mördaren ska slå till härnäst, vilket skapar ett drag av paranoia. Samtidigt får vi följa mördaren när hen utför sina smutsiga gärningar, och dessutom komma in i personens perspektiv, när vi hör de tunga andetagen. På så sätt, känns det som att vi får vara mördaren en liten stund. En både kittlande och rysansvärd tanke 😍
Musiken gör mycket för filmens spänning. När mördaren är på väg att attackera sina offer, blir den mörkare, långsammare, och får en tung assonans. Det gör att jag inte kan titta bort från tv:n, utan vill se vem som råkar illa ut härnäst.
Filmen har också drag av pusseldeckare. Den oväntade och drypande öppningsscenen får mig att ana vem det kan vara, men eftersom det passerar 40 år mellan öppningsscenen och filmens fortsatta handling, förändras människor, och ingen ser omedelbart vem det är. Själv sitter jag också och funderar över det. Men när jag tror mig ha listat ut vem det är, visar det sig att det är fel, och så blir det några gånger 😛
Se filmen, om du vill ha en mörk, makaber, och samtidigt spännande skräckfilm 🤩😍😍
Förvillelser.
Livet kan vara som en pina ibland. Det är inget traumatiskt som har hänt. Inget bråk eller kiv. Allt borde vara bra. Men något skaver 😐 Något obestämt.
Hjalmar Söderberg ( 1869-1941) hade erfarenhet av det här redan på sin tid. Romanen Förvillelser, från 1895, flyttar oss till sekelskiftets Stockholm. Den unga medicinstudenten Tomas Weber har allt. Han är uppvuxen i en privilegierad professorsfamilj, umgås med gräddan i staden, och är förälskad i den vackra Märta. Saknar ingenting, utåt sett.
Men Tomas är uttråkad. Han har inget mål i livet, utan driver mest omkring, och köper dyra rökverk och handskar. Tillslut driver livsledan Tomas till dumma och drastiska beslut, både när det gäller kärlekslivet och det ekonomiska.
När jag läser boken, slår det mig att jag absolut inte vill vara i Tomas kläder. Visst, han lever i en välbärgad familj. Men samtidigt märker jag att romanen är skriven i en annan tid, med all sin sociala kontroll och sina konventioner. Unga flickor och pojkar får inte umgås ensamma, utan förkläden. Och en flicka ska följas hem på kvällen av en man. Usch, jag känner mig fångad bara av att läsa orden 🤢
Samtidigt är romanen väldigt intressant, och har både välskrivna karaktärs- och miljöskildringar. Jag kan tydligt se de vackra miljöerna, som bär på så mycket historia, och en del känner jag igen, från besök hos släktingar i Stockholm.
Hjalmar Söderberg var, enligt mig, före sin tid när det gäller att beskriva människors livsleda. Som läsare, kommer jag rakt in i Tomas, på så sätt, att det ibland blir jobbigt. Han vet verkligen inte vad han ska ta sig till, eller vart han är på väg, och utforskar det på ett väldigt destruktivt sätt. Jag tror inte att detta har förändrats särskilt mycket till i våra dagar 😊
Läs boken 😍😍😍
Twin Peaks; Fire walk with me.
Det är inte ofta jag får den här speciella känslan när jag tittar på film. Känslan av att hela verkligheten är fel, att det finns något hål i den, som gör att allt det normala läcker ut 🥶 Men det får jag verkligen av den ytterst ruggiga och tankevändande skräckfilmen Twin Peaks; Fire walk with me, från 1992.
Filmen är en s.k. prequel, vilket innebär att det som händer utspelar sig innan den klassiska tv-serien från 1990. Allt börjar med att servitrisen Teresa Banks hittas död i floden, och att agenten Chet Desmond sätts på fallet. Teresa bodde i det lilla samhället Twin Peaks, dit Desmond beger sig. Men han upptäcker snart att han har anlänt till en mystisk plats utöver det vanliga, där invånarna inte är så villiga att släppa utomstående in på livet 😵
Ett år senare, har många saker hänt. Desmond har försvunnit spårlöst, och den synska agenten Dale Cooper kommer som hans ersättare. Men det viktigaste av allt är, att skönhetsdrottningen Laura Palmer börjar känna av något som hon länge har misstänkt. Något sorts väsen är efter henne, som har utsatt henne för övergrepp sedan hon var liten. För att slippa tänka på det som händer, dricker Laura alkohol, tar droger och prostituerar sig, samt ligger runt med pojkar. Men Bob är efter henne. Och han tänker inte ge upp 😨
Jag har ju hört talas om Twin Peaks tidigare, men var inte alls beredd på hur hårt filmen skulle ta på mig. Den är mycket, mycket spännande, med intressanta och välutvecklade karaktärer, och teman som dysfunktionella familjer och kluvenhet. Men jag tycker att den också är väldigt otäck, eftersom regissören David Lynch borrar sin maskin djupt, djupt in i Lauras utsatthet, visar hur liten hon är, och hur tunn verkligheten är. Det rationella är bara en tunn hinna, som ligger ovanpå något djupare. En osammanhängande ormgrop av färger och farligheter, som vårt förstånd inte skulle klara av att möta 😵💫 Trots att tempot emellanåt inte är så högt, blir jag aldrig uttråkad. För det som händer väcker många tankar.
Filmen blev nedsablad när den kom 1992, men jag håller inte med kritikerna. Jag tyckte att filmen var vackert mörk, vackert makaber, och, framförallt, väcker den tankar om vad livet egentligen är. Är det vad vi tror?
Se en fantastisk film, som är både tankeväckande, läskig och välgjord 😍😍😍 Obs, du ska må någorlunda bra när du ser den. För känsliga individer undanbedes 😛🤩
Prince of Darkness.
Efter ett mystiskt dödsfall på ett kloster, får en katolsk präst ( Donald Pleasence, från Halloween) upp spåret på något ytterst obehagligt. I en övergiven kyrka, gömd av katolska kyrkan sedan 2000 år, finns en väl tillsluten behållare med en konstig, grön vätska 🥶 Vätskan i sig verkar vara något icke mänskligt, som bidat sin tid. Mänsklighetens framtid ser mörk ut. Prästen tar hjälp av professor Birack och hans universitetsstudenter för att ta reda på vätskans sanna identitet, plus förhindra att framtiden blir verklighet. Och det blir en lång natt 😱
Redan när Prince of Darkness, från 1988, startar, förmedlas en stämning, som bäst kan beskrivas som mystisk och illavarslande. Tung, sökande musik etablerar att någonting är på väg att hända. En förändring, av något slag, som man kan ana kommer ifrån det som finns i kyrkan. Och det framkallar rysningar hos mig, som inte är så vanligt förekommande när jag tittar på film 🤩
Trots att jag till en början inte får veta särskilt mycket om karaktärerna, blir det så att jag bryr mig om dem. När den trevliga radiologen Susan faller offer för det som finns i behållaren, lider jag på riktigt, och hoppas att allt ska lösa sig för henne. Likaså den trevliga Cardell, som får ett fruktansvärt öde på natten 😐
Det är gott om otäcka element, som får mig att hoppa högt. Ett exempel är när Donald Pleasences präst upplever ett möte utanför kyrkan med en högst egendomlig kvinna, som på ett mycket tydligt sätt är insyltad 😱
Kul fakta: Alice Cooper gör en liten roll som uteliggare 🤩
Se den, en underbar, spännande och läskig skräckfilm, som sammanfattar den klassiska, bibliska kampen mellan gott och ont 🤩🤩🤩
Martin Bircks ungdom.
Hjalmar Söderberg hade verkligen många strängar på sin lyra 🤩 Efter den melankoliska Förvillelser, kommer så uppväxtskildringen Martin Bircks ungdom (1901). Borgarpojken Martin Birck växer upp i ett lyckligt, men skyddat hem, tillsammans med sin mamma, pappa, äldre syster och mormor. Han tillbringar dagarna med att leka med systern, och åker ut till landstället om sommaren, för att nämna något.
Livet blir dock lite jobbigare när Martin blir äldre. Helst av allt skulle han vilja bli diktare, och leva på sin poesi. Men Martin vet alltför väl hur andra människor betraktar poeter. Som dekadenta lodisar. Så, för att det förväntas av honom, börjar han arbeta i ett ämbetsverk, och försöker inordna sig i vardagen. Dock kan inte Martin sluta tänka; Är detta allt? Ska det här vara livet?
Till skillnad från Förvillelser, som redan från början var vemodig och melankolisk, kryddas Martin Bircks ungdom med en betydande del av ljusglimtar 😊 Den ljusa barndomen, där allt är tillåtet gällande lek och fantasi, gör att jag njuter och känner igen mig i mitt eget liv. Att bara kunna vara, och känna att allt är möjligt, är saker som jag saknar ibland 🥰
Likaså får jag stor igenkänning i romanens senare del. Den egna livsdrömmen är inte fin nog, så en försöker kväva sin ilska och upprorslusta genom att ställa sig i ledet 😐 Det är dock väldigt sällan det går 😐
Tempot i romanen är här lagom högt. I Förvillelser fördjupar sig författaren i endast en period av livet. Här skildras Martin Birck från barn till vuxen ålder, vilket är ett grepp som jag gillar, eftersom jag upplever att jag kommer närmare huvudpersonen 🥰 Miljön är, liksom förut, den välbärgade borgarklassen. En miljö, som är både fascinerande och klaustrofobisk.
Läs boken 😍😍
Eldbarnet.
Juokilu. En främmande, exotisk värld, som lever för uppsluppenhet, munterhet och glädje. Invånarna älskar skämt, och tar varje tillfälle i akt för att festa. Samtidigt skyddas de av Glädjeryttarna, ett slags kvinnlig styrka, vars uppdrag är att bringa glädje och lycka till folket. Iallafall innan Juokilu invaderas av Broughan, den främmande krigsherren, och hans soldater 🥶
Vivya är en ung glädjeryttare, dotter till deras ledare. Lättsam och bekymmerslös tar hon dagen som den kommer. Men på ett abrupt sätt, drabbas Vivya av krigets hemskheter, och allt hon älskar tas ifrån henne. Hon måste fly från staden. Söka efter ett speciellt barn, som, med sina mycket speciella, magiska förmågor, kan rädda de tio världarna undan Broughan. Eldbarnet.
Med sig på resan har Vivya Ylmar, en stel och tråkig Överdomare från Pompodia. Den omaka duons relation prövas, ju längre in i okända trakter de kommer.
Fantasy är en av mina favoriter när det gäller böcker, och jag tycker mycket om att läsa böcker av debuterande författare. När det gäller Eldbarnet, blir jag inte alls besviken 😍 Elisabeth Berglund har skapat en oerhört fascinerande och färgrik värld i ett lika fascinerande universum, som jag skulle älska att besöka på riktigt. Hennes målande vackra, och samtidigt lättlästa, språk, gör att texten blir så levande, och jag kan se både miljö och karaktärer tydligt. Ja, känna dofterna också 🥰
Vivya är en underbar huvudkaraktär. När jag träffar henne i bokens inledning, kan jag hålla med Ylmar om att ett drag av arrogans och självgodhet finns där. Men hon mognar under resans gång, och blir en person som jag verkligen skulle vilja hänga med 🤩 Precis som Ylmar, som visar karaktärsdrag, som inte är så dumma, trots allt. Jag älskar honom också 😍
Den mytologiska mystiken som finns i boken, är något av det bästa med den, med Minnprästinnorna Celestasia och Barvia 😊 Främmande civilsationer har alltid fascinerat mig, och gör att jag njuter av läsningen.
Läs boken, den är fantastisk 😍😍😍 Och jag ser fram emot att läsa mer av Elisabeth. Skriv på 😍😍
Halloween 6; The curse of Michael Myers.
För sex år sedan, försvann han från Haddonfields polisstation, tillsammans med sin systerdotter. De antas vara döda. Men är det verkligen så? 🤔
En natt rymmer Jamie Loyd, systerdotter till massmördaren Michael Myers, från ett mörkt sjukhus, tillsammans med sin nyfödda baby. Hon flyr från sekten som kidnappade henne då, för längesedan, i en kapad bil. Mot civilisationen, och doktor Sam Loomis, som lever ensam i en stuga, som pensionär.
Halloween har varit förbjudet att fira i ett antal år, efter Michael Myers mördarorgier. Men nu vill traktens ungdomar återinföra det igen. Och det bär sig inte bättre, att en bekant skepnad lurar i skuggorna. Michael Myers verk är inte avslutat ännu. Till Michaels förtret, har folk flyttat in i hans barndomshem. Släktingar till Lauries familj, Strodes 🥶
Halloween 6; The curse of Michael Myers, från 1995, tar vid sex år efter att del 5 slutade. Filmen håller samma läskighetsfaktor som sina föregångare, med mörker, smuts och krypande stämning. Det händer saker så gott som direkt, när vi får se Jamie i en mörk förlossningsscen. Jag slås av hur utsatt och liten Jamie är, utlämnad till svarta, onda makter som hon är 😐
Intressanta och hemska saker avslöjas också om den första Halloween-natten, när Michael dödade sin syster. Definitivt är det att Michael inte är herre över sig själv, utan ett olyckligt offer för krafter som vill illa. Vilket gör att jag känner medlidande med honom, trots allt han gör 😐
Filmen innehåller effektfulla jump-scares, som får mig att skrika till kanske fem gånger. Och tempot är raskt, så att jag aldrig hinner tröttna. Den nya kvinnliga huvudkaraktären, Kara, som är släkt med Laurie, skiljer sig en del från tidigare, på det sättet att hon inte är rädd för att själv angripa Michael med diverse tillhyggen, och komma undan levande 😯
Kuriosa: Donald Pleasence framträder här för sista gången i rollen som doktor Sam Loomis. Man fick filma hans scener i omgångar, då han var sjuk under inspelningen.
Se den. En fantastisk, spännande, bra och fruktansvärt läskig skräckfilm 😍😍😍
Doktor Glas.
Doktor Glas är en man av speciell art, samtidigt som han är som folk är mest. En berömd läkare i sekelskiftets Stockholm, med diverse bekanta. Samtidigt är Glas förälskad i unga Helga, gift med prästen Gregorius. Dock är Helga inte lycklig i sitt äktenskap. Hon bedrar sin man med en yngre älskare, och känner äckel inför Gregorius. Därför ber Helga doktor Glas om hjälp.
Han instiftar diverse åtgärder för paret, utan gehör. Prästen är en man som är van vid att få som han vill, och är inte beredd att avstå från sina ”äktenskapliga rättigheter ”. 😐
Tillslut fattar doktor Glas ett beslut, som kan vara oåterkallerligt 😵
Doktor Glas kan nog beskrivas som Hjalmar Söderbergs mest kända roman. Och jag kan förstå varför den har blivit en klassiker. Även om intrigen kan tyckas ordinär och enkel, är alla beståndsdelar beskrivna med en sällsynt vass skärpa. Berättelsen skildras i första persons perspektiv, med ett vackert språk av både vemod och glädje, med doktor Glas själv som berättare. Han är en man som omfattas av många plikter, i det av konvenansen bebyggda Sverige. Därför får vi läsa, i doktorns dagbok, att han har många tankar som inte skulle te sig alldeles rumsrena i dagsljus. Abort, som t.ex. var olagligt vid denna tid, är något som doktor Glas har tankar om. Likaså barn, och naturens skönhet, reflekteras över ett antal gånger 😊
Boken kom ut 1905, och väckte en hel del kritik, eftersom varken läkare eller präst skildras på något speciellt klanderfritt sätt. Dessa yrken sågs stå över den vanliga människan, och kunde inte ifrågasättas.
En både underbart vacker och tankeväckande bok, där frågan om vad som är moral, och vad som är moraliskt rätt och riktigt, är central. Läs den 😍😍😍
Den allvarsamma leken.
Studenten Arvid och överklassflickan Lydia är ett par. De älskar varandra väldigt mycket, och vill så gärna skapa en framtid tillsammans. Men Arvid anser sig inte ha råd att ge Lydia det hon är värd. Lydia säger att hon kan vänta tills den dagen kommer.
Åren går. Lydia gifter sig med en äldre man, och får barn. Arvid förlovar och gifter sig med fröken Dagmar Randel, och skapar en familj. Dock är ingen av dem lycklig med livet de lever 😐 När Arvid och Lydia möts på nytt, är det som om gnistan aldrig någonsin varit släckt. En både vacker och farlig lek tar sin början.
Hjalmar Söderbergs sista roman, Den allvarsamma leken, från 1912, speglar en tid när otrohetsaffärer och den sociala traditionen sågs på med betydligt allvarligare ögon än nu. När du gifte dig, skulle du göra ”ett gott parti ”, och det var viktigt att speciellt brudens familj var förmögen. Likaså på den motsatta sidan. Jag ryser, bara jag tänker på det 🥶
Ungdomarna fick axla ett alltför stora ansvar, i mina ögon. Och det är ett av romanens mest bärande teman. Ansvaret mot traditionerna och den egna familjen.
Söderberg berättar på ett vackert, ingående sätt om de båda ungdomarnas inre och yttre upplevelser, våndorna av att tvingas vara ifrån varandra, deras vardagliga liv, och mycket annat. Framförallt Arvid porträtteras, och jag blir förtjust i honom, trots att han inte alltid gör de bästa valen 🤗
Läs en fantastisk, vacker, och en aning melankolisk bok 🥰🥰🥰
Drömfångare.
Fyra pojkar växer upp i Derry, och är som pojkar är mest. Kompisar, läxor och fantasier om det motsatta könet. Men en dag händer något, som förändrar både deras liv och tankar för all framtid. En femte pojke, Douglas ”Duddits” Cavell, ger dem extraordinära förmågor🤩
Många år senare har pojkarna vuxit upp, och blivit män, med diverse egna problem och demoner. Jonesey bär på stress efter en traumatisk bilolycka. Bävern kan inte hålla ihop en relation. Pete är alkoholist. Och Henry är den deprimerade psykiatern, som bara är ett steg från självmord.
Varje år beger sig vännerna till Bäverns jaktstuga för att jaga. Men det här året blir inte alls som vanligt. Jonesey kommer en främling till hjälp ute i snön. Mannen verkar förvirrad, och har en mängd konstiga symtom, som inte kan härledas till vanlig förfrysning. Samtidigt håller militären på att sätta upp en förläggning i närheten. För, det har rapporterats om ljus och underliga formationer på himlen 🥶
I boken Drömfångare förvaltar Stephen King traditionerna om utomjordiska besökare på ett ypperligt sätt. När besökarna väl manifesterar sig, på ett sätt som inte är så tydligt, framställs de i min famn som gråa, magra varelser, med glödande ögon. En traditionell bild, alltså. Men de har något annat också. Över området där stugan ligger, sprider de röda sporer efter sig, som är dödligt giftiga. Jonesey får veta det med besked.
Med en träffsäker, inkännande penna, går Stephen King in på djupet av alla karaktärer, och ger alla det utrymme som de förtjänar och kräver. Som läsare, får man veta hur alla i gänget påverkades på sitt sätt av det som hände då, och följa hur de gör upp med sitt liv och sitt förflutna.
Romanen, som kom ut 2003, är inte bara en ren science fiction-roman, utan även en bok om att bli vuxen, och möta demonerna som då plågade dig. I mina ögon, tillhör Drömfångare en av Kings bästa böcker 😊 Den är full av krypande spänning, som väcker tankar om universum och dess eventuella befolkning. Är vi verkligen ensamma i universum 👽?
Boken filmatiserades samma år, med Morgan Freeman i en av rollerna.
Läs boken, en fantastisk berättelse 😍😍😍
Blod säljer.
En telefon som givits som present till en älskad människa, ringer plötsligt långt nere under jorden på kyrkogården. Melodin som hörs är den välkända Stand by your man. Några dagar efteråt, märker uppringaren att människor som var ett störningsmoment i hens liv har försvunnit. Ett par har begått självmord 😱
En högstadieskola bombas. Många blir skadade, och en del dödsfall äger rum. En tragedi av stora mått. Men, är det inte något märkligt med tv-reportern som rapporterar från platsen? En leverfläck som han haft på kinden, är borta, rätt som det är. Och något är bekant. Har inte Chet Ondowsky synts tidigare? Långt, långt tidigare? Utredaren Holly Gibney fattar misstankar 🤔
Detta är några av de händelser som Stephen King skildrar i sin novellsamling Blod säljer, från 2020. I fyra underbart spännande och ruskiga berättelser, beskriver den moderna skräckens kung en sorts mystisk, obemärkt ondska, som tar plats i den amerikanska vardagen. Han gör gällande att det finns saker därute, som vår moderna, rationella verklighet har missat. Den mystiska substansen hotar vår existens, men vi märker det inte, i vår stressade tillvaro 🥶 Och dessutom, hur långt sträcker sig teknikens kapacitet, egentligen? Är det möjligt att den kan nå bortom döden?
Stephen King är också en människoskildrare av rang. Han kommer nära den vanliga, lilla människan, som kämpar i sin tysthet. Detta gör att jag, som läsare, får sympati för karaktärerna. Jag bara älskar Holly där hon strider mot sina neuroser och en manipulativ mor 🥰
En fantastiskt spännande bok, av en legendarisk författare. Stephen King har fortfarande en aldrig sinande fantasi 😍😍 Läs boken. Long live the King 😍😍😍
Pelle Svanslös på nya äventyr.
Berättelserna om den snälla och kloka katten Pelle Svanslös har älskats i över 80 år. Och i den andra boken, Pelle Svanslös på nya äventyr, från 1940, får vi följa Pelle, vars svans blev avbiten av en råtta när han var liten, på ännu fler skojiga och spännande händelser som han upplever 😊 Pelle har nu blivit en etablerad gestalt i Uppsala, och här får han bl.a tjänstgöra som skeppskatt, ett äventyr som han klarar med blotta förskräckelsen. Men han går också på vårfest, blir medlem i kören Katternas allmänna sångförening, och blir vän med skogens alla blommor.
Dock finns ett aber i Pelles liv. Nämligen den elaka katten Måns, och hans kumpaner Bill och Bull, som på alla sätt försöker göra livet besvärligt för Pelle, genom att bl.a. bjuda in Pelle till en stor frågesport, där han planerar att sätta honom på pottkanten.
Det vackra i berättelserna kvarstår här från den första boken, med sina robringande illustrationer och sitt vackra, lättlästa språk. Jag njuter av att följa Pelle i ljuset och glädjen han sprider, och ler åt att han har sitt eget sätt att hantera Måns. Nämligen med snällhet och vänlighet, som gör att Måns elaka planer inte får den vassa udd som det är tänkt 🤗
Här börjar traktens övriga katter mer och mer att upptäcka att Pelle är en snäll och trevlig katt, från att först ha lyssnat på Måns. Något som också är vanligt idag, bland människor. De flesta är, tyvärr, rädda för nyheter som är annorlunda. Men efter att ha fått ta en närmare titt, brukar det bli ett lyckligt slut 🤗
Läs boken, en riktigt gullig och vacker liten barnbok, som passar alla åldrar 😍😍😍
Nattens härskare; Frankenstein.
Staden New Orleans är känd för mycket. Både förekomsten av voodoo och jazzmusik. Och, även på senare tid, för att något annat har tagit över 🥶 Flera människor har försvunnit, och ersatts med exakta kopior, som, till det yttre, inte skiljer sig från de gamla. Förutom på några saker. De är starkare. Snabbare. Smartare. Och skapades i en behållare, istället för på biologisk väg.
Allt detta har skapats av Victor Helios, före detta Victor Frankenstein, som en del av planen att ersätta varenda en av den gamla rasen med den nya. De som kanske kan förhindra detta, är kriminalinspektörerna Carson och Michael, vilka, i sin tur, måste ta hjälp av Deukalion. Det ursprungliga Frankensteins monster.
En av våra största skräckmästare, Dean Koontz, har här åstadkommit en helt ny skildring av den klassiska berättelsen om Frankenstein. På ett flytande och levande sätt, berättar Koontz det hårresande scenariot om vad som skulle hända om Victor Frankenstein levde i våra dagar 😱 Och, om tillverkarens intellekt var lika stort som Victor Helios, precis som benägenheten att leka Gud, skulle allt hända utan att vi la märke till det 🥶 En hemsk framtid, som, i takt med att teknologin blir alltmer avancerad, med flera förmågor och befogenheter, kanske inte är alltför osannolik. 😱
Det första monstret framställs som en förhållandevis sympatisk ensling, vilken hatar sin skapare, men som, på grund av diverse regler, inte själv kan skada honom. Ett grepp som faller mig väl i smaken, eftersom jag fattade mycket sympati för monstret när jag läste originalberättelsen. I övrigt är, i mina ögon, de skapade varelserna också oskyldiga i allt detta. Flera trivs inte med sin lott, utan börjar göra uppror mot sin herre. Inte med handlingar mot honom, men mot sig själva. Någon biter av sig fingrarna, för att ta ett exempel 🤢
En oerhört spännande, mörk och ruggig bok, som varmt kan rekommenderas 😱😱 Läs den 😍😍
Senare.
Lille Jamie Conklin har en gåva, som kan vara både en välsignelse och en förbannelse. Han kan se döda människor, och till och med tala med dem, en tid efter att deras fysiska skal har upphört att fungera. Och även om det är obehagligt, så är det inte så farligt, till att börja med. De döda kan ge Jamie information om var borttappade tillhörigheter ligger, eller hur den allra sista boken de skrev ska se ut, för att ta några exempel 😊
Allt sådant ändras dock när Jamie kommer i Kenneth Therriaults väg. Therriault, Stampe kallad, en bombman och mördare, sköt sig i huvudet efter att ha planterat sin sista bomb. Dessutom verkar han, till skillnad från de andra döda, inte bli svagare efter en tid, utan starkare. Och han har siktat in sig på att göra Jamies liv till ett helvete 👻😱
Boken Senare är ett av Stephen Kings senaste alster. Jag, som ett av hans största fans, kan säga att han är lika toppenskicklig som någonsin förr 😍 King skriver om människor som är mycket lätta att relatera till och identifiera sig med, i all deras ofullkomlighet. Om man bortser från hans förmåga, är Jamie som vilken pojke som helst, som tänker på spel, sport och tjejer. Jag tycker mycket om Jamie som karaktär, just för att han är så vanlig, och samtidigt sårbar. Egentligen vill han bara vara en helt normal pojke.
Stephen King skildrar här också ett av sina vanligaste ämnen; Att växa upp utan far, med en ensamstående mor, som också är självbiografiskt. Jamies mamma är en hårt arbetande, och samtidigt kärleksfull mamma, som aldrig låter något komma före sin son. Inte ens en tillfällig kärlek. De lever ett hårt liv, som samtidigt är vackert att läsa om 🥰
Boken är en riktigt spännande och välskriven hybrid av deckare och skräckberättelse, som jag plöjer igenom i rask takt, just för att jag älskar boken, och vill veta hur det går. Med små rysningar i hela ryggraden, tänker jag på hur hemskt det skulle vara att vara förföljd av en död brottslings spöke 🥶
Läs en fantastisk bok, som både är ruskigt spännande, vacker och välskriven 😍😍😍